You are here

Μ. Κληρίδης: Μεμονωμένο περιστατικό λόγω πανικού η SVB

15/03/2023 17:50

Ως μεμονωμένο περιστατικό, χαρακτήρισε την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB), ο οικονομολόγος και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η αναταραχή που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις διεθνείς αγορές οφείλεται σε πανικό και όχι σε θεμελιώδη δεδομένα, εν μέσω ανησυχιών ότι «μπορεί να υπάρχουν και άλλες τράπεζες σε παρόμοια κατάσταση».

Το μόνο που λείπει αυτή την στιγμή από την ενημέρωση και μπορεί να εξηγεί το φαινόμενο που επικρατεί είναι - όπως και στην περασμένη κρίση όταν είχαν επενδύσει σε δομημένα ομόλογα - κάποιοι από τους μεγάλους δανειστές να είχαν δανείσει στην SVB, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κληρίδης, σημειώνοντας ότι ο πανικός θα υπάρχει μέχρι να καλμάρουν οι αγορές.

«Αυτό συμβαίνει όμως στις επενδυτικές και όχι στις εμπορικές τράπεζες», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης, που επικρατεί στις αμερικανικές τράπεζες, ο κ. Κληρίδης ξεκαθάρισε ότι μια ενδεχόμενη επέκταση της κρίσης «δεν θα είναι λόγω θεμελιωδών δεδομένων, αλλά λόγω πανικού».

Πρόσθεσε πως οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να καταρτίζουν διάφορα σενάρια κινδύνου, όπως για παράδειγμα το σενάριο να αυξηθούν εις βάρος της τράπεζας σημαντικά (200 – 300 μονάδες βάσης) τα επιτόκια και να χάσουν 20% του κεφαλαίου τους.

Ανέφερε ότι όσες τράπεζες κατέχουν ομόλογα ή άλλους είδους περιουσιακά στοιχεία είναι αναγκασμένες να προβαίνουν σε συνεχή σενάρια, που αφορούν την αύξηση ή τη μείωση της αξίας ενός στοιχείου.

«Απαγορεύεται να έχεις θέση που θα σε οδηγήσει να χάσεις 20% του κεφαλαίου σου στην περίπτωση που κινηθούν εναντίον της τράπεζας τα επιτόκια, όπως αναφέρει ο σχετικός κανονισμός», σημείωσε.

Εξήγησε περαιτέρω ότι ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει μια τράπεζα, καταρτίζει και τα ανάλογα σενάρια (ακραία και μη) για να αντιμετωπίζει ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τα κεφάλαια της και προχωρεί άμεσα είτε σε άντληση νέων κεφαλαίων είτε «κλείνοντας τη θέση της» σε κάποιο περιουσιακό στοιχείο.  

Αν ένα ακραίο σενάριο προβλέπει ότι θα προκύψουν ζημιές, τότε μια τράπεζα προχωρεί άμεσα σε ρευστοποίηση της θέσης της στο περιουσιακό στοιχείο, που προκαλεί αυτό τον κίνδυνο, τονίζει.

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι αν συμβεί κάτι αρνητικό θα είναι μεμονωμένο, όπως συνέβη στην SVB οι οποίοι "δεν καταλαβαίναν τον κίνδυνο που διέτρεχαν".

Ερωτηθείς γιατί το φαινόμενο πανικού έπληξε την Credit Suisse, ο κ. Κληρίδης είπε ότι το μόνο θέμα που μπορεί να τίθεται για την ελβετική τράπεζα και για το οποίο «δεν υπάρχει πολύ διαφάνεια είναι κατά πόσον είχε δανείσει την SVB», προσθέτοντας ότι οι μεγάλες τράπεζες κινούν εκατομμύρια και μπορεί η συγκεκριμένη τράπεζα να διέθεσε και κάποια χρήματα στην αμερικανική τράπεζα.