You are here

Εγκρίθηκε το πακέτο κυρώσεων κατά Ρωσίας

20/07/2022 22:54

Πράσινο φως στην έγκριση του πακέτου «συντήρησης και ευθυγράμμισης» των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία έδωσαν το απόγευμα της Τετάρτης οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 κρατών μελών κατά τη διάρκεια συνάντηση της COREPER στις Βρυξέλλες.

Την απόφαση ανακοίνωσε σε ανάρτηση στο Twitter η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. «Τα νέα μέτρα θα ευθυγραμμίσουν την ΕΕ με τους εταίρους της ομάδας των G7, θα ενισχύσουν την εφαρμογή των μέτρων και θα κλείσουν παραθυράκια εκεί που χρειάζεται» προστίθεται.

Σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, το πακέτο θα υιοθετηθεί επίσημα από το Συμβούλιο μέσω γραπτής διαδικασίας η οποία θα ολοκληρωθεί το πρωί της Πέμπτης (10:00 ώρα Βρυξελλών), και τις κυρώσεις να τίθενται σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Το πακέτο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί πως πακέτο «έξι και μισό» καθώς, πέρα από τις πρόνοιες που κλείνουν διάφορα νομικά κενά και συντονίζουν τα μέτρα με αυτά της ομάδας των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, περιέχει επίσης και ορισμένες συμπληρωματικές κυρώσεις σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται η απαγόρευση της εισαγωγής χρυσού και κοσμημάτων από τη Ρωσία, το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Sberbank, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, καθώς και επιπρόσθετες κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων.