You are here

Νέα μέτρα ΕΕ κατά Ρωσίας

05/04/2022 17:18

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας προτείνει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κομισιόν, βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο για πρώτη φορά τις εισαγωγές άνθρακα, ζητώντας την απαγόρευση συναλλαγών για μεγάλες τράπεζες, προωθώντας το κλείσιμο λιμανιών για ρωσικά σκάφη.

Το πέμπτο πακέτο, το οποίο ανακοίνωσε σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει έξι πυλώνες: Κυρώσεις κατά των εισαγωγών άνθρακα, πλήρη απαγόρευση στις συναλλαγές με τέσσερις μεγάλες τράπεζες, απαγόρευση πλεύσης ρωσικών σκαφών στα λιμάνια της ΕΕ, περαιτέρω στοχευμένες κυρώσεις στις εξαγωγές στη Ρωσία, νέες κυρώσεις στις εισαγωγές από τη Ρωσία και στοχευμένα μέτρα κατά της συμμετοχής ρωσικών εταιριών στις δημόσιες συμβάσεις στην ΕΕ ή της στήριξης ρωσικών δημόσιων φορέων.

Επίσης, η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε σε νέες καταχωρήσεις ατόμων και εταιρειών στον κατάλογο κυρώσεων, ενώ προανήγγειλε για το επόμενο στάδιο και επεξεργασία νέων κυρώσεων και στις εισαγωγές πετρελαίου.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ακόμα πως η ΕΕ έχει δημιουργήσει μια κοινή ομάδα με την Ουκρανία για τη συλλογή στοιχείων για διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητα, μετά τα όσα συνέβησαν στην Μπούκα.

«Όλοι είδαμε τις φρικιαστικές εικόνες από την Μπούκα και άλλες περιοχές που πρόσφατα εγκαταλείφθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα» ανέφερε, προσθέτοντας πως μετέφερε στον Πρόεδρο Ζελένσκι τα συλλυπητήρια της και την πλήρη στήριξη της Κομισιόν.

«Οι βιαιότητες αυτές δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως οι υπεύθυνοι δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι.

Σημειώνοντας πως η Ρωσία διεξάγει έναν βάναυσο πόλεμο «όχι μόνο κατά των γενναίων στρατευμάτων της Ουκρανίας αλλά και κατά του άμαχου πληθυσμού της», η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισε τη σημασία της άσκησης «της μεγαλύτερης δυνατής πίεσης κατά του Πούτιν και κατά της ρωσικής κυβέρνησης σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Υπενθυμίζοντας πως τα τέσσερα πακέτα κυρώσεων που έχουν υιοθετηθεί μέχρι στιγμής είχαν ισχυρό αντίκτυπο, «περιορίζοντας τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές του Κρεμλίνου», πρόσθεσε πως οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ξεκάθαρα πως θα πρέπει η Ευρώπη να αυξήσει την πίεση που ασκεί.

Το νέο πακέτο κυρώσεων που προτείνει η Κομισιόν

Ειδικότερα το νέο πακέτο κυρώσεων το οποίο προτείνει η Κομισιόν περιέχει τα εξής στοιχεία:
- Απαγόρευση στις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, των οποίων η αξία ανέρχεται στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
- Πλήρη απαγόρευση συναλλαγών για τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και της VTB, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. Οι τέσσερις τράπεζες, οι οποίες θα αποκοπούν πλήρως από τις αγορές, έχουν μερίδιο 23% του ρωσικού τραπεζικού τομέα.
- Απαγόρευση πρόσβασης ρωσικών πλοίων και πλοίων που λειτουργούν υπό ρωσική διοίκηση σε λιμάνια της ΕΕ, με εξαιρέσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως γεωργικά και διατροφικά προϊόντα, ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ενέργεια. Επίσης, προτείνεται η απαγόρευση ρωσικών και λευκορωσικών επιχειρήσεων οδικών μεταφορών.
-  Περαιτέρω στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Ρωσία σε τομείς ευαίσθητους για τη Ρωσία, συνολικού ύψους 10 δις ευρώ. Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κβαντικούς υπολογιστές και προηγμένους ημιαγωγούς, αλλά και ευαίσθητα μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφορών.
- Νέες απαγορεύσεις στις εισαγωγές από την Ρωσία, συνολικής αξίας 5,5 δις ευρώ, για προϊόντα που καλύπτουν μεταξύ άλλων τη ξυλεία, το τσιμέντο, τα θαλασσινά είδη και τα αλκοολούχα ποτά.
- Πολύ στοχευμένα μέτρα, όπως η γενική απαγόρευση στη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις δημόσιες συμβάσεις στα κράτη μέλη, και ο αποκλεισμός κάθε οικονομικής στήριξης, ευρωπαϊκής ή εθνικής, προς ρωσικούς δημόσιους φορείς.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ακόμα πως η Κομισιόν προτείνει ακόμα περαιτέρω καταχωρήσεις στις κυρώσεις, τις οποίες επρόκειτο να αναλύσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ σε ξεχωριστή δήλωση.

«Εργαζόμαστε για πρόσθετες κυρώσεις, μεταξύ άλλων για τις εισαγωγές πετρελαίου και εξετάζουμε ορισμένες από τις ιδέες που παρουσιάστηκαν από τα κράτη μέλη, όπως φόροι ή συγκεκριμένα κανάλια πληρωμών, όπως ένας καταπιστευτικός λογαριασμός», πρόσθεσε.

«Είναι κρίσιμο όχι μόνο για εμάς στην Ευρώπη, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο να πάρουμε ξεκάθαρα θέση. Ξεκάθαρα εναντίον του πολέμου που επέλεξε ο Πούτιν, ξεκάθαρα εναντίον της σφαγής αμάχων και ξεκάθαρα εναντίον της παραβίασης των θεμελιωδών αρχών της παγκόσμιας τάξης», υπογράμμισε.