You are here

Οι μισοί κύπριοι δεν θέλουν κυρώσεις κατά Ρωσίας

09/05/2022 10:30

Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού διαφωνεί ότι οι ρωσικές Αρχές είναι πρώτα και κύρια υπεύθυνες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ οι μισοί κύπριοι δεν θέλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα που οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας διευρύνονται στοχεύοντας και τον τομέα υπηρεσιών, η κοινή γνώμη δεν συμφωνεί ενώ η κυβέρνηση εκφράζει την ίδια άποψη.

Ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε χθες ότι o τομέας των υπηρεσιών της Κύπρου δεν μπορεί να υποστεί περαιτέρω πλήγμα λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας πως δεν μπορούν οι κυρώσεις να έχουν περισσότερο αρνητικό αποτέλεσμα πάνω σε κράτη-μέλη παρά πάνω στην ίδια τη Ρωσία.

Την ίδια άποψη για τις επιπτώσεις των κυρώσεων ενστερνίζεται και η πλειοψηφία των κυπρίων.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών σε 19 κράτη - μέλη, σε δύο χώρες, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες εγκρίνουν οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Tη Βουλγαρία (44%) και την Κύπρο (48%).

Η υποστήριξη για οικονομικές κυρώσεις που στοχεύουν τη Ρωσία είναι υψηλή στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ – 70% ή περισσότεροι ερωτηθέντες το εγκρίνουν σε 21 χώρες.

Το 91%-93% εγκρίνει τις οικονομικές κυρώσεις που στοχεύουν τη Ρωσία, στη Φινλανδία, την Πολωνία και την Πορτογαλία.

Όσον αφορά την υποστήριξη για κυρώσεις κατά πλούσιων Ρώσων, το μερίδιο που εγκρίνει τέτοιες κυρώσεις κυμαίνεται από 46% στην Κύπρο, 53% στην Ελλάδα και 58% στη Βουλγαρία, έως 90% στη Φινλανδία και την Πορτογαλία και 91% στην Πολωνία.

Δεν ευθύνεται η Ρωσία για τρέχουσα κατάσταση

Περισσότεροι από επτά στους δέκα ερωτηθέντες συμφωνούν ότι οι ρωσικές αρχές είναι υπεύθυνες πρώτα και κύρια για την τρέχουσα κατάσταση. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων είτε πλήρως (52%) είτε τείνουν να συμφωνούν (26%) ότι οι ρωσικές αρχές είναι υπεύθυνες για την τρέχουσα κατάσταση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι μόνες χώρες όπου συμφωνούν λιγότεροι από τους μισούς είναι η Βουλγαρία και η Κύπρος.

Τα μεγαλύτερα μερίδια που συμφωνούν ότι οι ρωσικές αρχές είναι υπεύθυνες πρώτα και κύρια για την τρέχουσα κατάσταση παρατηρούνται στη Φινλανδία και την Πολωνία (90%-91%). Η Βουλγαρία και η Κύπρος είναι οι μόνες δύο χώρες όπου μια σχετική πλειοψηφία διαφωνεί ότι οι ρωσικές αρχές ευθύνονται πρώτα και κύρια για την τρέχουσα κατάσταση (46% και 52%, αντίστοιχα).

Στρατιωτικός εξοπλισμός

Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων εγκρίνουν τη χρηματοδότηση της αγοράς και προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του 33% που εγκρίνει πλήρως και του 34% που τείνει να εγκρίνει. Ωστόσο, οι διαφορές χωρών είναι έντονες: Ενώ το 90% εγκρίνει αυτό το μέτρο στη Φινλανδία, αυτό ισχύει για το 30%-31% των ερωτηθέντων στη Βουλγαρία και την Κύπρο αντίστοιχα.

Η απόλυτη πλειοψηφία συμφωνεί ότι η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας σε όλες εκτός από δύο χώρες (Βουλγαρία και Κύπρος, αν και σε αυτές τις δύο χώρες συμφωνεί σχετική πλειοψηφία).

Το μερίδιο που συμφωνεί ότι η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας κυμαίνεται από 48% τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Κύπρο, σε 84% στη Σουηδία, 85% στην Πολωνία, 86% στην Πορτογαλία και 87% στη Φινλανδία.

Περισσότεροι από τους μισούς συμφωνούν ότι η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ όταν είναι έτοιμη σε όλες τις χώρες εκτός από την Ουγγαρία (όπου το 47% συμφωνεί).

Τα μεγαλύτερα ποσοστά που διαφωνούν ότι η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ όταν είναι έτοιμη βρίσκονται στο Λουξεμβούργο (38%), στην Ελλάδα (37%), στην Ουγγαρία (36%), στην Αυστρία(35%), στη Βουλγαρία (35%), στην Κύπρο (34%) και στη Σλοβακία (34%).

Ανταπόκριση αρχών

Σε επίπεδο χώρας, οι ερωτηθέντες στη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Ελλάδα είναι λιγότερο πιθανό να είναι ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των διαφόρων αρχών.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές αρχές της χώρας τους αντέδρασαν στον πόλεμο στην Ουκρανία κυμαίνεται από 28% στη Βουλγαρία, 31% στην Ελλάδα και 38% στην Κύπρο και τη Σλοβακία, έως 75% στη Δανία, 76% στην Εσθονία και 80% στη Φινλανδία.

Παρόμοια τάση είναι ορατή όσον αφορά την απάντηση της ΕΕ στον πόλεμο, όπου η ικανοποίηση κυμαίνεται από 29% στην Ελλάδα, 32% στη Βουλγαρία και 33% στην Κύπρο, έως 63% στη Ρουμανία, 65% στη Φινλανδία και 67% στη Δανία.

Όσον αφορά την ανταπόκριση του ΝΑΤΟ, οι ερωτηθέντες στην Κύπρο (18%), στην Ελλάδα (24%) και στη Βουλγαρία (30%) έχουν και πάλι τις λιγότερες πιθανότητες να είναι ικανοποιημένοι, ενώ στη Δανία (69%) είναι οι πιθανότεροι να είναι ικανοποιημένοι.

Όσον αφορά την ανταπόκριση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι ερωτηθέντες στην Κύπρο (19%), την Ελλάδα (23%) και τη Βουλγαρία (25%) έχουν και πάλι τις λιγότερες πιθανότητες να είναι ικανοποιημένοι, ενώ εκείνοι στην Πολωνία (73%) και τη Δανία (65%) είναι οι πιο ικανοποιημένοι.

Για άλλη μια φορά, λιγότερο ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των Ηνωμένων Εθνών είναι οι ερωτηθέντες στην Κύπρο (18%) και στην Ελλάδα (19%).

Το πρότυπο ικανοποίησης από την ανταπόκριση των συμπολιτών σε επίπεδο χώρας είναι παρόμοιο με αυτό της ικανοποίησης από τις δημόσιες αρχές. Οι λιγότερο ικανοποιημένοι από την αντίδραση των πολιτών στη χώρα τους στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι οι πολίτες στη Βουλγαρία (49%), στην Ελλάδα ( 52%), στην Κύπρο (54%) και στη Σλοβακία (45%).

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών όσον αφορά το πόσο πιθανό είναι οι ερωτηθέντες να ταυτιστούν περισσότερο με την Ευρώπη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην κορυφή της κατάταξης των χωρών, στη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, έξι στους δέκα ή περισσότερους ερωτηθέντες συμφωνούν ότι αισθάνονται πιο Ευρωπαίοι από την έναρξη του πολέμου (60%, 67% και 60%, αντίστοιχα). Στην άλλη άκρη της κατάταξης της χώρας, στην Κύπρο και την Ελλάδα, όπου συμφωνούν το ένα τέταρτο ή λιγότερο (19% και 25%, αντίστοιχα).

Οι ερωτηθέντες από διαφορετικές χώρες είναι κάπως πιο διχασμένοι σχετικά με τα μέτρα για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο το συντομότερο δυνατό. Στη Σλοβακία, το 59% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι πρέπει να ληφθούν αυτά τα μέτρα, σε σύγκριση με το 96% στην Πορτογαλία. Εκτός από τη Σλοβακία, σχετικά λίγοι ερωτηθέντες υποστηρίζουν μέτρα για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο το συντομότερο δυνατό στη Βουλγαρία (63%), στην Ουγγαρία (67%) και στην Κύπρο (69%).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Της Γεωργίας Χαννή