You are here

Νέα σύννεφα στις σχέσεις της Κύπρου με Ρωσία

03/04/2020 07:00

Αναθεώρηση της φορολογικής συμφωνίας με την Κύπρο επιδιώκει η Ρωσία απαιτώντας την αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο εισόδημα που προέρχεται από τα μερίσματα και τους τόκους.

Οι προθέσεις της Ρωσίας προβληματίζουν τους συντελεστές της αγοράς διεθνών υπηρεσιών (λογιστές, δικηγόρους, και παρεμφερών υπηρεσιών) που βλέπουν να απειλείται ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που κατέστησαν την Κύπρο μία από τις μεγαλύτερες πηγές άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κύπρο.  Πολλά θα εξαρτηθούν, τονίζουν, από τη στάση των ρωσικών αρχών σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς φορολογικούς προορισμούς αλλά και από τη δυνατότητα της Κύπρου να ενισχύσει άλλα πλεονεκτήματα που διαθέτει.

Οι κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας ακολουθούν τις σημαντικές αλλαγές που επήλθαν στο γεωοπολιτικό περιβάλλον μετά την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο αλλά και στη στενή εποπτική παρακολούθηση του εγχώριου τραπεζικού και χρηματοοικονομικού τομέα από τις ΗΠΑ. 

Ο νόμος που ψήφισε το κογκρέσο αναφέρει ξεκάθαρα την ανάγκη παρακολούθησης της ρωσικής επιρροής στην Κύπρο

Για συμμόρφωση με αμερικανικές εποπτικές υποδείξεις, κυρίως του FinCEN, η Κύπρος υιοθέτησε το 2018 πιο αυστηρές πρόνοιες κατά εταιρειών κέλυφος, πίσω από τις οποίες υπάρχουν, σε αρκετές περιπτώσεις, ρωσικά συμφέροντα.  Ως αποτέλεσμα, αρκετές εταιρείες έχουν ήδη αποχωρήσει από την Κύπρο.

Στην ομιλία του προς το έθνος στις 25 Μαρτίου 2020, ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προκλήσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μεταξύ των φορολογικών μέτρων που ανακοινώθηκαν ήταν η πρόθεση αύξησης του φορολογικού συντελεστή στο εισόδημα που προέρχεται από τα μερίσματα και τους τόκους από τη Ρωσία σε άλλες χώρες και κάλεσε την κυβέρνησή του να ξεκινήσει επειγόντως διαπραγματεύσεις με χώρες με τις οποίες η Ρωσία έχει συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας.

Ο κ. Πούτιν πρότεινε τη μονομερή απόσυρση της Ρωσίας από τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καταφέρουν να επιφέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με σημείωμα του κυπρο-ρωσικού επιχειρηματικού συνδέσμου το οποίο υπογράφει ο πρόεδρος Ευγένιος Ευγενίου, η Κύπρος, έλαβε επίσημη πρόσκληση από τη Ρωσία για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, προτείνοντας συγκεκριμένα την αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο εισόδημα που προέρχεται από τα μερίσματα και τους τόκους σε 15% σε όλες τις περιπτώσεις.

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, η παρακράτηση φόρου στα μερίσματα που καταβάλλει μια ρωσική εταιρεία σε μια κυπριακή εταιρεία ή ιδιώτη είναι 5% αν ο κύπριος κάτοικος έχει επενδύσει άμεσα τουλάχιστον €100.000 στο κεφάλαιο της ρωσικής εταιρείας. Η παρακράτηση στην πηγή είναι 10% σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.

Επίσης, με βάση την υφιστάμενη συμφωνία, η παρακράτηση φόρου επί των τόκων που προκύπτουν στη Ρωσία και καταβάλλεται σε κατοίκους της Κύπρου είναι 0%.

Σύμφωνα με την ρωσική εσωτερική νομοθεσία, ελλείψει μιας συμφωνίας, ο παρακρατούμενος φόρος στα μερίσματα που καταβάλλονται στο εξωτερικό είναι 15% και ο παρακρατούμενος φόρος επί των τόκων είναι 20%.

Η Κύπρος κλήθηκε να απαντήσει επισήμως στην πρόταση των ρωσικών αρχών μέχρι τις 15 Ιουνίου 2020.

Βάσει των ισχυουσών διατάξεων της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη συμφωνία με κατάλληλη ειδοποίηση ανά πάσα στιγμή μετά τη λήξη πέντε ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας. Η πενταετής αυτή περίοδος έληξε στις 17 Αυγούστου 2014.

Σε περίπτωση καταγγελίας, η διάταξη της συμφωνίας θα παύσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί το έτος κατά το οποίο δόθηκε η προκήρυξη καταγγελίας.

Αναφέρεται ότι ενώ το αίτημα αύξησης του παρακρατούμενου φόρου επί των μερισμάτων στο 15% δεν είναι θετική εξέλιξη, τονίζεται ότι οι λόγοι για τους οποίους η Κύπρος χρησιμοποιείται ως βάση για επενδύσεις στη Ρωσία υπερβαίνουν τις διατάξεις περί παρακράτησης φόρου επί των μερισμάτων και τόκων.

«Είμαστε σε στενή επαφή με το υπουργείο εξωτερικών και το υπουργείο οικονομικών για το θέμα αυτό. Η κατανόηση μας είναι ότι η Κύπρος θα εξετάσει την απάντησή της στις ρωσικές προτάσεις με στόχο να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ίσους όρους ανταγωνισμού με άλλες χώρες και να διατηρήσει τη συμφωνία με τη Ρωσία προς όφελος των τρέχοντων και μελλοντικών επενδυτών με έδρα την Κύπρο στη Ρωσία», τονίζεται.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε πρόσφατα και το υπουργείο οικονομικών της Ρωσίας αναφέροντας ότι «οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί για την αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο εισόδημα που προέρχεται από τα μερίσματα και τους τόκους θα επηρεάσουν τις λεγόμενες χώρες διαμετακόμισης».

Της Γεωργίας Χαννή