You are here

Επί τάπητος τα επικίνδυνα προϊόντα από την Κίνα

05/04/2019 17:16

Περισσότερα από τα μισά επικίνδυνα προϊόντα που εντοπίζονται στην ευρωπαϊκή αγορά προέρχονται από την Κίνα, όπως ανέφερε την Παρασκευή η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Věra Jourová, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Πύλης Ασφαλείας για Επικίνδυνα προϊόντα της ΕΕ στο Βουκουρέστι. Η Επίτροπος κάλεσε την Κίνα να εντείνει τη συνεργασία της με την ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και είπε ότι θα συζητήσει το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα με τον αρμόδιο υπουργό της Κίνας.

Στην Κύπρο η συντριπτική πλειοψηφία των επικίνδυνων προϊόντων που εντοπίζονται και ανακαλούνται από την αγορά έχουν ως χώρα προέλευσης την Κίνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, στην Κύπρο 42% των επικίνδυνων προϊόντων που έχουν ανακληθεί αφορούν είδη ρουχισμού και το 37% παιχνίδια. Το υπόλοιπο 10% αφορά ηλεκτρικές συσκευές και εξοπλισμό. Η Κύπρος είναι μια από τις χώρες με την πιο ενεργό συμμετοχή στο σύστημα εντοπισμού επικίνδυνων προϊόντων της ΕΕ, και βρίσκεται στην τέταρτη θέση από τις 31 χώρες της Ευρώπης που συμμετέχουν στο σύστημα, με 156 κοινοποιήσεις το 2018, πίσω από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία. Συνολικά στην ΕΕ εντοπίστηκαν το 2018, 2257 επικίνδυνα προϊόντα.
Η Ευρωπαία Επίτροπος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της Κίνας, επισημαίνοντας ότι οι κινεζικές αρχές πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο στο θέμα της ασφάλειας των προϊόντων.

«Προσπάθησα να συνεργαστώ με τις κινεζικές αρχές για το θέμα αυτό, αλλά πραγματικά πρέπει να εντείνουν τη δέσμευσή τους μαζί μας για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Θα δώσω αυτό το μήνυμα στον Κινεζικό υπουργό όταν θα τον δω την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε.
 
Όσον αφορά το διαδικτυακό εμπόριο, η Επίτροπος αναφέρθηκε στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συνεργασία με τις μεγάλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου όπως το Amazon και το Alibaba, σημειώνοντας ότι διάφορες ιστοσελίδες συνεργάζονται σε εθελοντική βάση με τις αρχές για απόσυρση των επικίνδυνων προϊόντων που μπορεί να πωλούν. Μέρος της δέσμευσης αποτελεί η απόσυρση σε εθελοντική βάση των επικίνδυνων προϊόντων σε διάστημα 2 ημερών αφού ειδοποιηθούν από τις αρχές και σε διάστημα 5 ημερών αφού ειδοποιηθούν από καταναλωτές, δεδομένου ότι η επικινδυνότητα του προϊόντος επιβεβαιωθεί.
 
Αναφερόμενη στο σύστημα Rapex για εντοπισμό των επικίνδυνων προϊόντων η Επίτροπος σημείωσε ότι το σύστημα φαίνεται να λειτουργεί με πάνω από 2000 ειδοποιήσεις κυρίως για επικίνδυνα παιχνίδια και αυτοκίνητα που δυνατόν να προκαλέσουν τραυματισμούς, πνιγμό και χημικές δηλητηριάσεις. Το σύστημα οδήγησε σε πάνω από 4000 δράσεις από τα κράτη – μέλη της ΕΕ με απόσυρση ή ανάκληση προϊόντων από την αγορά.

Ωστόσο σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής, το ένα τρίτο των Ευρωπαίων καταναλωτών συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα επικίνδυνα προϊόντα, παρόλο που πληροφορήθηκαν για την επικινδυνότητά τους και τους ζητήθηκε να επιστρέψουν τον προϊόν, κάτι που όπως είπε η Επίτροπος καταδεικνύει την ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης των καταναλωτών. Προκύπτει επίσης η ανάγκη καλύτερης επεξήγησης των κινδύνων από τις εταιρείες, αφού πολλές φορές αυτές οι εξηγήσεις είναι νομικίστικες και δυσνόητες. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της νέας επικοινωνιακής εκστρατείας της Επιτροπής που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα με συμβουλές προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
 

Νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών

Παράλληλα η Επίτροπος εξέφρασε την αισιοδοξία της για την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το νέου πακέτου για τα δικαιώματα των καταναλωτών που είχε προτείνει η Επιτροπή. Το πακέτο εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα από την αρμόδια Επιτροπή του ΕΚ.
 
Το νέο πακέτο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον τερματισμό της πρακτικής των προϊόντων διπλής ποιότητας, όπου η ίδια εταιρεία και με την ίδια συσκευασία, πουλά προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας σε συγκεκριμένες αγορές κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης.
 
Επίσης στο νέο πακέτο υπάρχει μεγαλύτερη προστασία στα δικαιώματα των καταναλωτών που αγοράζουν διαδικτυακά προϊόντα. Συγκεκριμένα πρέπει να είναι καθαρό κατά πόσο αγοράζουν από επαγγελματία ή από άλλου πρόσωπο, αφού στις δύο περιπτώσεις έχουν διαφορετικά δικαιώματα. Επίσης θα πρέπει να ενημερώνονται κατά πόσο τα αποτελέσματα της αναζήτησής τους είναι χορηγούμενα.
 
 Η νέα νομοθεσία προβλέπει επίσης αποτελεσματικά πρόστιμα για καταπάτηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας των καταναλωτών. Οι εθνικές αρχές καταναλωτών θα έχουν την εξουσία να επιβάλλουν ισχυρές κυρώσεις με συντονισμένο τρόπο για εκτεταμένες παραβάσεις που πλήττουν τους καταναλωτές σε πολλές χώρες της ΕΕ.
 
Παράλληλα στη νέα νομοθεσία απαγορεύονται οι επιθετικές και παραπλανητικές πωλήσεις από πόρτα σε πόρτα.