You are here

ΠτΔ: Μόνο ένας Ρώσος ολιγάρχης κατέχει κυπριακό διαβατήριο

28/03/2022 20:29

Από τους 850 που έχουν μπει στον κατάλογο των απαγορευμένων ολιγαρχών ή μελών της Δούμας, μόνο ένας έχει κυπριακό διαβατήριο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, προσερχόμενος στο Θέατρο του ΘΟΚ για την τελετή απονομής των Βραβείων ΘΟΚ, κληθείς να σχολιάσει την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως οι χώρες που έδωσαν διαβατήρια σε Ρώσους να τα πάρουν πίσω, ο Πρόεδρος είπε ότι «εξ όσων γνωρίζω, από τους 850 τόσους που έχουν μπει στον κατάλογο των απαγορευμένων ολιγαρχών ή μελών της Δούμας, μόνο ένας έχει κυπριακό διαβατήριο».

Ερωτηθείς αν θα αφαιρεθεί σε αυτό τον ένα το κυπριακό διαβατήριο, ο Πρόεδρος είπε «θα δούμε, είμεθα μέχρι σήμερα από εκείνους οι οποίοι στηρίζουν και υποστηρίζουν μέτρα που τείνουν στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Συνεπώς, μια ανάλογη απόφαση πρέπει να θεωρείται δεδομένη και από δικής μας πλευράς».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σύσταση που εκδόθηκε σήμερα, καλεί τα κράτη μέλη να καταργήσουν αμέσως κάθε υφιστάμενο πρόγραμμα χορήγησης ιθαγένειας σε επενδυτές και να διασφαλίσουν τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ενέχουν τα προγράμματα χορήγησης άδειας διαμονής σε επενδυτές.

Όπως αναφέρεται, ορισμένοι Ρώσοι ή Λευκορώσοι υπήκοοι που υπόκεινται σε κυρώσεις ή που παρέχουν σημαντική υποστήριξη στον πόλεμο στην Ουκρανία ενδέχεται να έχουν αποκτήσει την ιθαγένεια της ΕΕ ή προνομιακή πρόσβαση στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να ταξιδεύουν ελεύθερα στον χώρο Σένγκεν, βάσει αυτών των προγραμμάτων.

Για την αντιμετώπιση των εν λόγω άμεσων κινδύνων, η Επιτροπή συνιστά επίσης σήμερα στα κράτη μέλη να αξιολογήσουν κατά πόσον η ιθαγένεια που έχει χορηγηθεί βάσει προγράμματος «χρυσού διαβατηρίου» σε Ρώσους ή Λευκορώσους υπηκόους που περιλαμβάνονται σε κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει να ανακληθεί.

Αναφερόμενος στο θέμα της Ουκρανίας, ανέφερε ότι η Κύπρος είναι εξ αυτών που στηρίζουν και υποστηρίζουν μέτρα που τείνουν στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Ερωτηθείς αν είναι καιρός η Ευρώπη να στρέψει την προσοχή της στο φυσικό αέριο της Κύπρου, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι ακριβώς τα όσα έχω πει, είναι θέματα που έχω θίξει τόσο ενώπιον του Προέδρου Μπάιντεν - ήμουν ένας εκ των επτά που είχαν προσφωνήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - και έχω κάνει εκτενή αναφορά για όλα έχουμε προαναφέρει».