You are here

Η ευρω-ακρίβεια διώχνει τουρίστες

15/01/2008 14:44
• Τι λένε δημοσιεύματα στο βρετανικό τύπο

Η ακρίβεια που αναμένεται να παρατηρηθεί στην Κύπρο και Μάλτα λόγω της εισαγωγής του ευρώ θα επηρεάσει δυσμενώς την τουριστική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζουν δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου. Σύμφωνα με τη Scotsman αλλά και τη Daily Telegraph, πριν την 1η Ιανουαρίου 2008 η Κύπρος και η Μάλτα ήταν φθηνοί τουριστικοί προορισμοί, φθηνότεροι από τις χώρες της ευρωζώνης περιλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ισπανίας. Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού ταχυδρομείου, οι τιμές στην Κύπρο και τη Μάλτα θα αυξηθούν όπως αυξήθηκαν και στην Ισπανία και την Ελλάδα όταν υιοθέτησαν το ευρώ πριν από έξι χρόνια.

Πριν το 2002, η Ελλάδα και η Ισπανία ήταν οι φθηνότεροι τουριστικοί προορισμοί και η Ιταλία η ακριβότερη. Μήνες μετά την εισαγωγή του ευρώ, οι τιμές αυξήθηκαν σημαντικά στην Ελλάδα και Ισπανία. Μόνο στην Πορτογαλία οι τιμές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα όπως ήταν και πριν την υιοθέτηση του ευρώ.

Στην έρευνα του βρετανικού ταχυδρομείου, αναφέρεται ότι οι τιμές μειώθηκαν στην Ελλάδα, η Πορτογαλία παραμένει ελκυστικός προορισμός και η Ιταλία χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο λογικούς προορισμούς. Η Ισπανία είναι τώρα η πιο ακριβή χώρα.

Η Κύπρος και η Μάλτα βρίσκονται στο παρόν στάδιο στο μέσο της λίστας του βρετανικού ταχυδρομείου αναφορικά με την ακρίβεια των αγαθών.

Γ.Χ.