You are here

Ε. Ευγενίου: Διαβεβαιώσεις από Ρωσία

17/04/2020 00:01

Διαβεβαιώσεις από τη Ρωσία έλαβε η Κύπρος ότι θα υπάρξουν και σε άλλες χώρες αλλαγές στις φορολογικές συμφωνίες.

Ο πρόεδρος του κυπρο-ρωσικού επιχειρηματικού συνδέσμου Ευγένιος Ευγενίου ανέφερε στη StockWatch ότι ο Ρώσος πρόεδρος σε ομιλία του, την Τετάρτη 25 Μαρτίου ζήτησε από τη Ρωσική κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή των συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας και αύξηση της φορολογίας για πληρωμή μερισμάτων και τόκων από τη Ρωσία.

Την 1η Απριλίου, οι κυπριακές αρχές έλαβαν από την ρωσική πλευρά επίσημη επιστολή με την οποία ζητούν αύξηση της φορολογίας σε μερίσματα και τόκους, στο 15%.

«Τα τελευταία χρόνια, πολλές εταιρείες με επενδύσεις στη Ρωσία δημιούργησαν ουσιαστική παρουσία στην Κύπρο με ανθρώπινο δυναμικό και ανώτερα διευθυντικά στελέχη, αλλά και γραφεία, αξιοποιώντας τις πρόνοιες αυτής της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας», σημειώνει ο κ. Ευγενίου.

«Παρ’ όλο που η επιλογή της Κύπρου ως έδρα αυτών των εταιρειών δεν περιορίζεται στη φορολογία μερισμάτων και τόκων που λαμβάνουν, η αύξηση τους σε 15% θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη», τονίζει.

 Η κυπριακή πλευρά θα πρέπει να απαντήσει με τις θέσεις της μέχρι τις 15 Ιουνίου.

«Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών προσφέροντας στήριξη στην ανάπτυξη των θέσεων και επιχειρημάτων της πλευράς μας. Η ρωσική πλευρά διαβεβαίωσε πως παρόμοιες επιστολές θα σταλούν και σε άλλες χώρες και την 24η Απριλίου θα ανακοινώσουν τις χώρες αυτές», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίου, είναι εξαιρετικά σημαντικό η Κύπρος τουλάχιστον να μην βρεθεί σε μειονεκτική θέση σε σχέση με άλλες χώρες και ιδιαίτερα με χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία αλλά και η Ελβετία.

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίου, ανάλογη επιστολή για αλλαγές στη φορολογική συμφωνία έλαβε το Λουξεμβούργο.

Όπως έχει διαρρεύσει αλλά δεν επιβεβαιώνεται επίσημα, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε  ότι θα τροποποιήσει τις φορολογικές συμφωνίες που έχει και με τη Μάλτα. 

Της Γεωργίας Χαννή