You are here

Καμπανάκι κομμάτων για επιπτώσεις ρωσο-ουκρανικής κρίσης

22/02/2022 13:11

Ανησυχίες για τις εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο εκφράζουν τα κόμματα, υποδεικνύοντας την ανάγκη κατάλληλης προετοιμασίας της κυβέρνησης για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις των εξελίξεων για την Κύπρο, μετά και την απόφαση της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων.

Οι εξελίξεις στο ουκρανικό είναι καταιγιστικές και χρειάζεται να λειτουργήσουμε, ως χώρα, προληπτικά, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

« Ας μην θεωρούμε πως είναι μακριά από μας και πως δεν θα μας αγγίξουν τα γεγονότα. Η κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών Ντονέτσκ – Λουγκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία και οι συνακόλουθες εξελίξεις τόσο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του διεθνούς παράγοντα, πρέπει να βρουν τη χώρα μας σε ετοιμότητα απέναντι σε όλα τα δεδομένα», τονίζει.

Σημειώνει ότι η συστράτευση εκ μέρους μας με τις πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεδομένη, την ίδια ώρα όμως οφείλουμε να εξετάσουμε εις βάθος το πως επηρεάζεται η χώρας μας, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Να εξετάσουμε:

Α) Τις επιπτώσεις στο εθνικό μας θέμα.

Β) Τις οικονομικές επιπτώσεις από τυχόν κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Γ) Τον αντίκτυπο από τυχόν αντίμετρα εκ μέρους της Ρωσίας.  

Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ σημειώνει, ότι το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών πρέπει να είναι σεβαστά από όλα τα κράτη του κόσμου, υποστηρίζοντας ότι οι Συμφωνίες του Μινσκ μπορούσαν και μπορούν ακόμα να δώσουν ειρηνική διέξοδο και δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν.

«Η δραματική ένταση και η στρατιωτικοποίηση στην Ανατολική Ευρώπη συνιστούν απειλή  για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο. Σήμερα, αυτό που προέχει είναι να προστατευθεί η ειρήνη και η ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου και του κόσμου. Ο δρόμος της διπλωματίας και του διαλόγου δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί» τονίζεται.

Η κυβέρνηση, προστίθεται, οφείλει να αξιολογήσει και να προετοιμαστεί για τις συνέπειες που θα έχουν για την Κύπρο οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται στην Ουκρανία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την έντονη του ανησυχία για την τροπή που λαμβάνουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κυπριακός λαός σέβεται την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν μπορεί να αποδεχτεί ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

«Ελπίζουμε άμεσα να βρεθεί μια διπλωματική λύση στο Ουκρανικό ζήτημα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της στρατιωτικής βίας», σημειώνεται

Ανησυχία για τις εξελίξεις εκφράζει και η ΕΔΕΚ.

«Κατανοούμε πλήρως τα  αιτήματα της Ουκρανίας για κατοχύρωση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και της εδαφικής της ανεξαρτησίας. Οφείλουμε, όμως, να σημειώσουμε πως και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να προκαλεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή και να θέτει την ειρήνη σε κίνδυνο. Ως εκ τούτου πρέπει να βρεθεί διπλωματική λύση», τονίζεται.

Η ΕΔΕΚ σχολιάζει επίσης τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων που σπεύδουν να ανακοινώσουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αλλά όπως σημειώνεται, δεν ακολουθούν την ίδια πολιτική εναντίον της Τουρκίας που για 47 χρόνια κατέχει παράνομα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι ουσιαστικά εδάφη της ΕΕ. 

Η ΔΗΠΑ υποδεικνύει ότι  Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια να διαφοροποιείται, κατά περίπτωση, σε σχέση με τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και του απαραβίαστου των συνόρων των κρατών, και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι «οι εξελίξεις στο Ουκρανικό τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα. Η δε αντιπαράθεση ΝΑΤΟ – Ρωσίας μετά την παράνομη αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών Ντονέτσκ – Λουγκάνσκ από τη Ρωσία, κορυφώνεται. Χρειάζεται εγρήγορση, ετοιμότητα, γρήγορα αντανακλαστικά».

«Παρά την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Τουρκίας και της Ρωσίας για συναφείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, έχουμε υποχρέωση ως κράτος - μέλος να στηρίξουμε τις πολιτικές αποφάσεις - κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας», υποστηρίζεται.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι «μεγαλύτερη όμως υποχρέωση έχουμε να προστατεύσουμε τα εθνικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο νέο ψυχροπολεμικό περιβάλλον που δημιουργείται».