You are here

Πονοκέφαλος για τράπεζες οι ασάφειες στις κυρώσεις

08/03/2022 07:13

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα σε σχέση με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς, οι τραπεζικοί περιορισμοί που έχουν επιβάλει η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προσδιορίζουν με ακρίβεια την εφαρμογή των μέτρων. 

Υπάρχουν σοβαρές ασάφειες, στο τεχνικό και στο νομικό πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων που άπτονται των τραπεζικών συναλλαγών Ρώσων και ειδικότερα μέσω του swift, ανέφεραν στη StockWatch ανώτατα τραπεζικά στελέχη.

Σημείωσαν ότι μέσω της εγχώριας εποπτικής αρχής, του ΥΠΟΙΚ και του υπουργείου Εξωτερικών, ζητούνται από τις Βρυξέλλες σαφείς κατευθυντήριες γραμμές σε όλο το σκέλος των τραπεζικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί.

Είναι δύσκολο εγχείρημα, η πιστή τήρηση των οποιωνδήποτε πολιτικών κυρώσεων, ειδικά όταν αυτές αγγίζουν το τραπεζικό σύστημα και δεν συνοδεύονται από συγκεκριμενοποιημένες και σαφείς κατευθυντήριες γραμμές, επεσήμαναν τα ανώτατα τραπεζικά στελέχη. 

Υπέδειξαν ότι στην Κύπρο, δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά αρκετοί Ρώσοι, πλείστοι εκ των οποίων διαμένουν μόνιμα στο νησί και κάποιοι εξ αυτών έχουν αποκτήσει κυπριακή ιθαγένεια.

Στο παρόν στάδιο, πρόσθεσαν, λόγω των περιορισμών, δεν γίνονται συναλλαγές με ρούβλι.

Επίσης, γίνεται έντονο ξεσκόνισμα των μητρώων των τραπεζών για να εξακριβωθεί κατά πόσο νομικά ή φυσικά πρόσωπα είναι στη λίστα των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε τραπεζική συναλλαγή μαζί τους.

Μέχρι στιγμής, αιωρείται κατά πόσο οι Ρώσοι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου, επηρεάζονται ή όχι από τους περιορισμούς της Κομισιόν.

Έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις κατά πόσο οι Ρώσοι επιχειρηματίες που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο και έχουν αποκτήσει κυπριακή ιθαγένεια εμπίπτουν ή όχι των περιορισμών και ειδικότερα η αποστολή στη Ρωσία μέγιστου συσσωρευμένου ποσού €100 χιλ. δεδομένου ότι η συναλλαγή δεν θα γίνεται μέσω τραπεζικού ιδρύματος το οποίο υπόκειται σε κυρώσεις.

Οι εγχώριες τράπεζες δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα από επηρεαζόμενες ρωσικές εταιρείες, που εδρεύουν στην Κύπρο και τα ονόματα των ιδίων ή των μεγαλομετόχων τους δεν είναι στις «μαύρες» λίστες των δυτικών κατά πόσο θα συνεχίσουν απρόσκοπτα οι τραπεζικές τους συναλλαγές.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch, μέχρι που να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τις ασάφειες που προκύπτουν, κάποια τραπεζικά ιδρύματα έχουν «παρκάρει» προσωρινά κάποιες συναλλαγές Ρώσων πολιτών και νομικών προσώπων.

Αρκετές εγχώριες τράπεζες έχουν ζητήσει νομική συμβουλή και από αγγλικούς οίκους σε ότι αφορά το σκέλος των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από το Λονδίνο και όχι μόνο.

Σημειώνεται ότι στο όλο σκηνικό, περιπλέκεται και το νομικό σκέλος των κυρώσεων και κατά πόσο είναι εύκολη η εφαρμογή τους.

Είναι ενδεικτική η παρατήρηση νομικών που μίλησαν στη StockWatch οι οποίοι επισημαίνουν ότι η νομοθεσία στις κυρώσεις είναι δύσκολη στην αντιμετώπιση και στην περίπτωση της Κύπρου, όπως σημειώνουν, «υπάρχει η ιδιομορφία ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι, ενδεχομένως να έχουν πλέον και κυπριακή ιθαγένεια, εκτός από ρωσική».

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι εντός της βδομάδας θα γίνει συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο της ΕΚΤ και της Κομισιόν, για να αξιολογηθεί ο απόηχος των επιπτώσεων στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό σύστημα, από τη δέσμη των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Επίσης, θα συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα ώστε, το κάθε εθνικό τραπεζικό σύστημα να γνωρίζει επαρκώς το τι προβλέπουν οι κυρώσεις και ποιους αγγίζει.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σε χθεσινές δηλώσεις της στη Γερμανική ραδιοφωνία εξήγγειλε επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι οι οποιεσδήποτε «τρύπες» υπάρχουν, θα κλείσουν.

Ο ΥΠΟΙΚ Κ. Πετρίδης και ο διοικητής της ΚΤ Κ. Ηροδότου διασκέδασαν τις τελευταίες μέρες τις ανησυχίες για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα εξαιτίας των κυρώσεων κατά της Ρωσίας υποστηρίζοντας ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό καθότι δεν είναι εκτεθειμένες σε ρωσικά ομόλογα και καταθέσεις και πως δεν υπάρχουν στην Κύπρο αποθέματα της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία έχουν παγώσει.

Οι κυρώσεις που ψήφισαν σχεδόν στο σύνολο τους οι περισσότερες χώρες του πλανήτη πλήττουν σοβαρά το ρωσικό τραπεζικό σύστημα, όπως επίσης και το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη. 

Οι εξελίξεις αυτές έχουν βάλει σε σκέψεις την Ευρωζώνη η οποία ενδεχομένως να προγραμματίσει πιο σφικτή νομισματική πολιτική αυξάνοντας τα επιτόκια, με κίνδυνο να επιφέρει περαιτέρω ύφεση και να πλήξει σοβαρά την αγορά εργασίας.

Του Λεύκου Χρίστου