You are here

Μεγαλώνει η αβεβαιότητα στην οικονομία

09/03/2020 06:58

Μεγαλώνει η αβεβαιότητα στην κυπριακή οικονομία εξαιτίας των τριγμών που υφίστανται οι διεθνείς αγορές από τη δραματική εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στο υπουργείο οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός.

Οι οργανώσεις των εργοδοτών και βιομηχάνων συγκαλούν αυτή τη βδομάδα συσκέψεις για να αξιολογήσουν τις μέχρι σήμερα επιπτώσεις, κυρίως στην τουριστική βιομηχανία και το εμπόριο.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναμένουν αποτελεσματική παρέμβαση του κράτους.

Οι τράπεζες, λόγω των παρατεταμένων επιπτώσεων από το ιό, αναθεωρούν τα επιχειρησιακά τους πλάνα κατ’ απαίτηση των εποπτικών αρχών.

Το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης αναμένει τις αποφάσεις που θα λάβει το ΔΣ της ΕΚΤ που συνέρχεται την ερχόμενη Πέμπτη.  Εν των μεταξύ, η ΕΚΤ κάλεσε τους περίπου 3.500 εργαζόμενους της να εργαστούν σήμερα στο σπίτι τους για να δοκιμάσει να μπορεί να διαχειριστεί ένα πιθανό κλείσιμο των γραφείων της.  Η Fed στην Αμερική αποφάσισε απροσδόκητα να μειώσει τα επιτόκια του δολαρίου κατά 50 μονάδες βάσης.

Η εκτίμηση όλων των εμπλεκομένων και επηρεαζόμενων φορέων είναι καθολική και διάχυτη ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία δεν θα είναι τελικά αμελητέες.

«Το υπουργείο οικονομικών δεν μπορεί να μείνει απαθής θεατής των εξελίξεων που διαδραματίζονται, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στο εσωτερικό», δήλωσε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Γιώργος Παντελή.

«Επιτελείς του ΥΠΟΙΚ» σημείωσε ο κ. Παντελή, «διενεργούν ασκήσεις επί χάρτου στη βάση των επιπτώσεων που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία η εξάπλωση του κορωνοϊού και αξιολογούν σε ποιο βαθμό θα επηρεαστούν ζωτικοί τομείς της κυπριακής οικονομίας, ώστε να ληφθούν μέτρα αντίδρασης».

Επεσήμανε ότι στο επίκεντρο των ανησυχιών του υπουργείου οικονομικών είναι κυρίως οι επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία, το εμπόριο και τη διατροφική αλυσίδα τονίζοντας ότι ανώτεροι τεχνοκράτες του υπουργείου αξιολογούν παράλληλα την κατάσταση στο πλαίσιο τηλεδιασκέψεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αναθεώρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ) των προοπτικών για τον διεθνή τουρισμό σε αρνητικές, καταδεικνύουν το μέγεθος των απωλειών που θα έχει ο σημαντικός αυτός τομέας για την οικονομία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΤ η εκτιμώμενη απώλεια για τον διεθνή τουρισμό θα είναι από 1% έως 3%, η οποία μεταφράζεται σε $30 έως 50 δισ. σε διεθνείς εισπράξεις.

Πριν από την έκρηξη του COVID-19, ο ΠΟΤ προέβλεπε θετική αύξηση από 3% έως 4% για το τρέχον έτος.

Ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος δηλώνει ότι η τουριστική βιομηχανία «διανύει περίοδο μουδιάσματος» μετά την ακύρωση της μεγάλης τουριστικής έκθεσης του Βερολίνου.

 «Δεν θα είναι αμελητέες οι αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία του τόπου και ειδικότερα για τον τουρισμό και το εμπόριο», επισημαίνει στη StockWatchο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.

Πρόσθεσε ότι έχουν καταγραφεί οι πρώτες ακυρώσεις σε αφίξεις και γενικά οι πληροφορίες που συγκεντρώνει η ΟΕΒ είναι ότι υπάρχει γενικά μούδιασμα στις κρατήσεις σε σχέση με την προηγούμενη τουριστική περίοδο».

Σημείωσε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης για να γίνει διεξοδική αποτίμηση της κατάστασης σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Αύριο συνέρχεται και το ΔΣ του ΚΕΒΕ για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις στην οικονομία και ειδικότερα στο εμπόριο και τον τουρισμό.

Ο γενικός γραμματέας του επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής ανέφερε ότι σημειώνονται κάποιες καθυστερήσεις σε ότι αφορά την παραλαβή προϊόντων από την Κίνα.

Πρόσθεσε ότι παρόμοιο πρόβλημα θα προκύψει και με την εισαγωγή προϊόντων από την Ιταλία δεδομένης, όπως τόνισε, της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και των περιορισμών που έχουν επισυμβεί στο βόρειο τμήμα της χώρας που αποτελεί τον οικονομικό της πνεύμονα.

Ανησυχία επικρατεί και στις τάξεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ο γγ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας δήλωσε στη StockWatch ότι οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουν να ενεργήσουν συλλογικά και προληπτικά και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να συγκληθεί η συμβουλευτική οικονομική επιτροπή για να αξιολογηθούν οι τυχόν επιπτώσεις σε όλες τους τις διαστάσεις.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κληθεί το κράτος να παρέμβει με τη λήψη μέτρων τόνωσης της οικονομίας αν παραταθεί το πρόβλημα και επεκτείνονται οι επιπτώσεις.

Ωστόσο, οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της Κύπρου για να αντιμετωπίσει πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας λόγω κορωνοϊού, είναι περιορισμένα.  Ιδίως αν η κυβέρνηση συνεχίσει την πολιτική των σταδιακών επιστροφών μισθών στους δημόσιους υπαλλήλους.

Διογκώνεται ο αντίκτυπος στη διεθνή οικονομία

Ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία διογκώνεται καθημερινά.

Πέραν των θυμάτων που αφήνει στο πέρασμα του ο φονικός ιός, καταγράφονται καθημερινά ακυρώσεις πτήσεων, συνεδριών, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, επιβάλλονται περιορισμοί, αναβάλλονται μεγάλες εμπορικές και τουριστικές εκθέσεις ενώ, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν δρομολόγια και μειώνουν το εργατικό τους κόστος.

Διεθνείς οίκοι αξιολόγησης κτυπούν καμπανάκι για την παγκόσμια οικονομία.

Tην Παρασκευή ο οίκος S&P προειδοποίησε ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να κοστίσει $211 δισ. στις οικονομίες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και να οδηγήσει την ανάπτυξη στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία.

Ο οίκος διατήρησε στάσιμη τη διαβάθμιση της κυπριακής οικονομίας καταγράφοντας για πρώτη φορά τους κινδύνους που προκύπτουν για τον τουρισμό από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο οίκος Moody’s προειδοποίησε ότι η εξάπλωση παγκοσμίως του κορωνοϊού θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη σε πολλές χώρες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη στην Κίνα και στις ΗΠΑ.

Ο πρώτος διεθνής οργανισμός που κτύπησε καμπανάκι ήταν ο ΟΟΣΑ ο οποίος προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κίνδυνο.

Προέβλεψε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να είναι κατά 50% χαμηλότερη φέτος σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του.

Ο διεθνής οργανισμός κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για την υγεία και την οικονομία, ζητώντας υποστηρικτικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επενδυτών.

Η κυβέρνηση της Κίνας προωθεί πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε τα επιτόκια δανεισμού.

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διαθέσει €7,5 δισ. για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε από την τάχιστη εξάπλωση του ιού.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε σχέδιο έκτακτης ανάγκης ύψους $8,3 δισ. για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας κάνει τα κατάλληλα βήματα για να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας πόρους από το δημοσιονομικό απόθεμα.

Το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας εξετάζει τη λήψη μέτρων και προωθεί πακέτο τόνωσης της οικονομίας.

Στην Ισπανία η κυβέρνηση εκτιμώντας ότι ο ιός θα επιφέρει πλήγμα στον τουρισμό, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ειδικό πακέτο τόνωσης της βιομηχανίας.

Τα πρώτα μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό στην οικονομία ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει και η Ελλάδα, πιθανότατα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου.

Το Χονγκ Κονγκ αύξησε τις δαπάνες του κατά $15,4 δισ.

Στη Σιγκαπούρη το υπουργείο οικονομικών έχει προαναγγείλει φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για τους τομείς της οικονομίας.

Η Μαλαισία ανακοίνωσε έκτακτο πρόγραμμα στήριξης των τομέων του τουρισμού, της λιανικής και των αεροπορικών μεταφορών.

Το κοινοβούλιο της Ταϊβάν ενέκρινε έκτακτες δαπάνες $2 δισ. για να μετριάσει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία.

Η Ινδονησία έχει προετοιμάσει πακέτο $750 εκ. για να προστατεύσει την οικονομία της από τον αντίκτυπο της επιδημίας.

Το ΔΝΤ είναι ο πρώτος διεθνής οργανισμός που ανακοίνωσε ειδικό πρόγραμμα για τη βοήθεια των χωρών που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Όπως ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, το ταμείο καθιστά άμεσα διαθέσιμα $50 δισ. για αναδυόμενες και χαμηλού εισοδήματος χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της επιδημίας.

Του Λεύκου Χρίστου