You are here

Ανακούφιση στη Λευκωσία για το ξέπλυμα

22/04/2019 07:06

Ανακούφιση για την κυπριακή κυβέρνηση και τις εποπτικές αρχές αποτελούν οι διαπιστώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, ότι η Κύπρος έχει κάνει τεράστια πρόοδο κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Οι θετικές διαπιστώσεις του υφυπουργού οικονομικών και εκ των πολιτικών προϊσταμένων της μονάδας FinCEN των ΗΠΑ, Marshall Billingslea, έγιναν μετά τις διαδοχικές επαφές που είχε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή με τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, την ΚΤ, την ΕΚ και τη ΜΟΚΑΣ.

Ένα χρόνο προηγουμένως, ο κ. Billingslea στο πλαίσιο επίσκεψης του στην Κύπρο, είχε προβεί σε αυστηρές συστάσεις και οδηγίες προς τις κυπριακές αρχές σε σχέση με την ανάγκη περαιτέρω θωράκισης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αναχαίτισης φαινομένων διακίνησης παράνομων κεφαλαίων και ξεπλύματος χρήματος.

Της επίσκεψης Billingslea, είχε προηγηθεί από τις αμερικανικές αρχές, η δημοσιοποίηση λίστας κυρώσεων κατά ρώσων «ολιγαρχών», κάποιοι εκ των οποίων είχαν παρουσία στην Κύπρο.

Στον τρίτο όροφο του υπουργείου οικονομικών, οι θετικές διαπιστώσεις του κ. Billingslea θεωρούνται προμήνυμα ενόψει της επίσκεψης στο νησί γύρω στα μέσα Μαΐου, της ομάδας αξιολόγησης της Moneyval.

Η εν λόγω ομάδα θα επανεξετάσει και θα αξιολογήσει το επίπεδο συμμόρφωσης του πλαισίου της Κύπρου με τις 40 συστάσεις της ομάδας χρηματοοικονομικής δράσης (FATF), αναφορικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Στελέχη των εποπτικών αρχών επεσήμαναν στη StockWatch ότι στην ομάδα αξιολόγησης της Moneyval, συμμετέχει εδώ και λίγα χρόνια εκπρόσωπος του FinCEN, με την ιδιότητα του παρατηρητή και είναι γι’ αυτό, πρόσθεσαν, που οι δηλώσεις Billingslea, έχουν βαρύνουσα σημασία ενόψει της αξιολόγησης.

Ο αμερικανός υφυπουργός οικονομικών κατά τις επαφές του στη Λευκωσία, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι κυπριακές αρχές ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις συστάσεις και οδηγίες που έδωσαν οι αντίστοιχες αμερικανικές.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση, όμως, εξέφρασε σε σχέση με τη συμμόρφωση των υποδείξεων για κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών ατόμων που περιλαμβάνονταν στη λίστα των κυρώσεων της αμερικανικής κυβέρνησης καθώς και για την πρόσφατη αναθεωρημένη οδηγία για τις εταιρείες κέλυφος (shell companies) που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα.

Από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα οι κυπριακές εποπτικές αρχές απέστειλαν σειρά εκθέσεων και στοιχείων και απάντησαν σε διάφορα ερωτηματολόγια που απέστελλε κατά καιρούς το FinCEN.

Μεταξύ των στοιχείων που είχαν αποσταλεί από πλευράς ΚΤ, ήταν ο αριθμός των τραπεζικών λογαριασμών που αφορούσαν κυρίως ρώσους επιχειρηματίες, όπως επίσης και στοιχεία σε σχέση με την αναστολή της λειτουργίας εταιρειών στο νησί λόγω του ότι οι επικεφαλείς τους δεν δικαιολογούσαν τα κεφάλαια τους.

Πάντως, παρά τα θετικά αποτελέσματα της συνάντησης με τον κ. Billingslea, ο αμερικανός αξιωματούχος έσπευσε να στείλει τα απαραίτητα μηνύματα για τα επόμενα βήματα.  Σε χθεσινή του συνέντευξη στη Σημερινή, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να είναι γνωστός ο τελικός δικαιούχος εμπιστευμάτων (trusts) και για τους λήπτες κυπριακής ιθαγένειας μέσω επενδύσεων.

«Δώσαμε κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες και προσβλέπουμε σε αποτελέσματα σύντομα», ανέφερε στη συνέντευξη.

Του Λεύκου Χρίστου