You are here

ΔΝΤ: Καθήλωση ανάπτυξης Κύπρου στο 2%

01/06/2022 19:53

 

 

Οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες με κινδύνους από την κλιμάκωση και παρατεταμένη διάρκεια του πολέμου και κυρώσεων, τον πληθωρισμό και τις ανεξέλεγκτες και πιο σοβαρές εστίες Covid, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του για την Κύπρο εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη για φέτος θα καθηλωθεί στο 2%.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ολοκλήρωσε τη διαβούλευση για το άρθρο IV [1] με την Κύπρο στις 25 Μαΐου 2022.

Τονίζεται ότι η Κύπρος πραγματοποίησε ισχυρή ανάκαμψη πέρσι χάρη στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας και τη σημαντική υποστήριξη της πολιτικής.

Η οικονομία επέστρεψε στο προ πανδημίας επίπεδο και η ανεργία μειώθηκε. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρέμεινε αυξημένο αλλά μειώθηκε στο 7,25% του ΑΕΠ με ανάκαμψη των εξαγωγών.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο 2% περίπου του ΑΕΠ λόγω της κυκλικής ανάκαμψης των εσόδων.

Ο δείκτης δημόσιου χρέους παρέμεινε υψηλός αλλά μειώθηκε στο 104%.

Η ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα παρέμεινε υψηλή και οι δείκτες κεφαλαίου γενικά σταθεροί. Οι τράπεζες έχουν σημειώσει πρόοδο στην εκφόρτωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ποιότητα ενεργητικού έχουν περιοριστεί.

Τονίζεται ότι η ανάπτυξη φέτος θα περιοριστεί από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και, με μερική ανάκαμψη των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης, προβλέπεται περίπου στο 2%.

Θα υποστηριχθεί επίσης από επενδυτικές δαπάνες στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, το οποίο, σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βελτιώνει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται ότι θα επιδεινωθεί προσωρινά με επιδείνωση των όρων εμπορίου και υψηλότερες εισαγωγές. Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω πριν υποχωρήσει μεσοπρόθεσμα.

«Η βραδύτερη ανάκαμψη θα ανακόψει τη δημοσιονομική εξυγίανση φέτος, αλλά το δημοσιονομικό έλλειμμα εξακολουθεί να αναμένεται να μειωθεί μετά τη σταδιακή κατάργηση της στήριξης που σχετίζεται με τον Covid και ο δείκτης του δημόσιου χρέους αναμένεται να παραμείνει σε σταθερά πτωτική πορεία», επισημαίνεται.

Οι εκτελεστικοί διευθυντές επαίνεσαν τις αρχές για την πολιτική ανταπόκρισή τους στην πανδημία, η οποία στήριξε την ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης.

Οι διευθυντές σημείωσαν ότι ο ρυθμός της ανάκαμψης αναμένεται να επιβραδυνθεί βραχυπρόθεσμα -κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία- αλλά θα πρέπει να ανακτήσει τη δυναμική μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο, οι προοπτικές υπόκεινται σε κινδύνους, που απορρέουν από έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία, τις ανεξέλεγκτες εστίες COVID και την απότομη νομισματική σύσφιξη στις προηγμένες οικονομίες.

Οι διευθυντές τόνισαν την ανάγκη απάντησης πολιτικής για τη διαχείριση της πανδημίας και των κρίσεων που σχετίζονται με τον πόλεμο βραχυπρόθεσμα, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των τρωτών σημείων και τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και της ανθεκτικότητας μεσοπρόθεσμα.

Οι διευθυντές συμφώνησαν ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να συνεχίσει να παρέχει στήριξη, αλλά να στοχεύει στη σταδιακή ανοικοδόμηση αποθεμάτων ασφαλείας. Υποστήριξαν μια σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή και τόνισαν ότι τα πρόσθετα μέτρα διακριτικής ευχέρειας, εάν χρειαστεί, θα πρέπει να είναι προσωρινά και καλά στοχευμένα και να μην εμποδίζουν την ανακατανομή της εργασίας.

Οι διευθυντές υπογράμμισαν τη σημασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας μεσοπρόθεσμα για να τεθεί το δημόσιο χρέος σε σταθερά πτωτική πορεία. Ενθάρρυναν περαιτέρω προσπάθειες για τον έλεγχο της αύξησης των μισθών του δημόσιου τομέα, την αντιμετώπιση των κινδύνων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την παρακολούθηση των ενδεχόμενων υποχρεώσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οι διευθυντές σημείωσαν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα παρέμεινε ανθεκτικό. Συμφώνησαν ότι οι αρχές θα πρέπει να ενισχύσουν την παρακολούθηση και να αντιμετωπίσουν την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων δεδομένης της επιδείνωσης των προοπτικών. Οι διευθυντές τόνισαν ότι η επίλυση κληροδοτημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων απαιτεί πιο δυναμική εφαρμογή των υφιστάμενων εργαλείων, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω βελτίωσης του περιβάλλοντος λειτουργίας των  εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων.

Τόνισαν την κρισιμότητα ενός αποτελεσματικού πλαισίου εκποιήσεων για την αντιμετώπιση στρατηγικών κακοπληρωτών και την παροχή κινήτρων στους δανειολήπτες να συμμετέχουν σε αναδιαρθρώσεις και συνέστησαν την ενίσχυση της εφαρμογής των τροποποιήσεων στο πλαίσιο του 2019. Οι διευθυντές τόνισαν επίσης ότι το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα mortgage to rent θα πρέπει να είναι καλά στοχευμένο για την ελαχιστοποίηση του δημοσιονομικού κόστους και τη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Οι διευθυντές τόνισαν ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την αύξηση του μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού. Χαιρέτησαν την πρόοδο στην εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένης της ψήφισης νομοθεσίας για τη διαφθορά και τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υπηρεσία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι διευθυντές ενθάρρυναν τις αρχές να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο στην ενίσχυση των πλαισίων AML-CFT και διακυβέρνησης, καθώς και στην αντιμετώπιση των ελλείψεων σε δεξιότητες, ψηφιακές εφαρμογές και υποδομές. Οι μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος αποτελούν επίσης προτεραιότητα.

Οι διευθυντές συμφώνησαν ότι η επίτευξη των εθνικών στόχων για το κλίμα μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο να μεταβεί σε ένα πιο ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Συνέστησαν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων για την εφαρμογή της πράσινης ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της σχεδιαζόμενης πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης. Θα μπορούσαν επίσης να εξεταστούν πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των τελών, για τη βελτίωση της μείωσης των εκπομπών.

Της Γεωργίας Χαννή