You are here

Ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

16/12/2022 14:58

Σε συμφωνία επί της αρχής για το ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία κατέληξαν το βράδυ της Πέμπτης οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών σε συνεδρίαση της COREPER στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στο Twitter, το πακέτο αναμενόταν να εγκριθεί μέσω της γραπτής διαδικασίας σήμερα Παρασκευή. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το πακέτο υιοθετήθηκε.

Πρόκειται για το τρίτο πακέτο που συμφωνείται επί της εξάμηνης Τσεχικής Προεδρίας, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Η διαπραγμάτευση είχε προχωρήσει αρκετά την Τετάρτη, αλλά η Πολωνία και ορισμένες άλλες χώρες εξακολουθούσαν να έχουν αντιρρήσεις, είχε δηλώσει στο Reuters διπλωματική πηγή.

Η διαφωνία αφορούσε το κατά πόσον η ΕΕ θα έπρεπε να διευκολύνει τις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων να διέρχονται από ευρωπαϊκά λιμάνια, ακόμη και στην περίπτωση που οι εταιρείες λιπασμάτων ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες που βρίσκονται στη μαύρη λίστα.

Την εξαίρεση αυτή ζητούσαν Γαλλία, Γερμανία, Κάτω Χώρες, Βέλγιο, Ισπανία και Πορτογαλία, χώρες με μεγάλα εμπορικά λιμάνια.

Σύμφωνα με το Euractiv, οι 27 συμφώνησαν την Πέμπτη πως τα κράτη μέλη θα μπορούν να "ξεπαγώνουν" περιουσιακά στοιχεία έξι Ρώσων ολιγαρχών που εμπορεύονται λιπάσματα και χημικά, αλλά μόνο για διευκόλυνση αποστολής φορτίων τροφίμων ή λιπασμάτων, ειδικά στην Αφρική. Οι συναλλαγές αυτές θα μπορούν να απορρίπτονται για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Το ένατο πακέτο, το οποίο προτάθηκε από την Κομισιόν στις 7 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει 200 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα, στοχοποιώντας μεταξύ άλλων τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Στο πακέτο περιλαμβάνονται επίσης μεταξύ άλλων κυρώσεις κατά τριών ακόμα ρωσικών τραπεζών, νέοι περιορισμοί στις εξαγωγές καθώς και απαγόρευση κινητήρων για μη επανδρωμένα αεροσκάφη τόσο στη Ρωσία όσο και σε χώρες που μπορούν να της παρέχουν drones, όπως το Ιράν.