You are here

Εύσημα Billingslea για Ηροδότου

22/04/2019 09:45

Πεπεισμένος ότι ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου θα κάνει σπουδαία δουλειά είναι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και πρόεδρος της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), Marshall Billingslea.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Σημερινή και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε ότι «έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον κ. Ηροδότου. Συναντηθήκαμε μερικές φορές και είμαι πολύ χαρούμενος για τον διορισμό του. Είναι σεβαστός στο διεθνές σύστημα. Θεωρώ πως θα κάνει σπουδαία δουλειά στην Κεντρική Τράπεζα».

Για το θέμα του ξεπλύματος χρήματος, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικές οι ενέργειες που έγιναν για το κλείσιμο ύποπτων λογαριασμών των εταιρειών «κέλυφος». Αποτελούν μεγάλο μέρος της προόδου που καταγράφεται κατά το τελευταίο έτος. Επιπρόσθετα, η οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας παρείχε πρόσθετους μηχανισμούς για καλύτερη διερεύνηση και δέσμευση λογαριασμών, αλλά και για την ανάθεση ευθυνών στους αρμοδίους, ώστε να ξέρει τι κάνει ο καθένας για την προστασία του συστήματος».

«Πρόκειται για πολύ σημαντικά βήματα που έχουν γίνει. Η Κύπρος έχει δεσμευτεί σε αυτόν τον αγώνα και είναι υπέροχο να βλέπουμε την πρόοδο που σημειώθηκε. Είμαι, επίσης, πολύ ικανοποιημένος για τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί για επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουμε μαζί», τόνισε.

Για το τι πρέπει να γίνει στο μέλλον, αναφέρει ότι «πρέπει να δούμε τον τρόπο που οι εταιρείες “Τrust” και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών σχηματίζουν οντότητες, ώστε να διαπιστώνουμε ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης τους. Νομίζω πως πρέπει, πραγματικά, να συνεργαστούμε για τη διερεύνηση των ατόμων που αποκτούν κυπριακή υπηκοότητα και υπηκοότητα της ΕΕ, για να διασφαλίσουμε πως δεν γίνεται κατάχρηση των διαδικασιών. Γενικά, πιστεύω πως η συνεργασία μας με την κυπριακή κυβέρνηση είναι καλή και η ανταπόκριση της σε ορισμένα θέματα που έχουμε εγείρει, εξαιρετική. Δώσαμε κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες και προσβλέπουμε σε αποτελέσματα σύντομα».

Για το θέμα των πολιτογραφήσεων, ο υφυπουργός σημειώνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως «δεν γίνεται κατάχρηση των διαδικασιών». Τονίζει, μάλιστα, τη σημασία διερεύνησης των ατόμων που αποκτούν κυπριακή υπηκοότητα.

Ταυτόχρονα, ο αμερικανός αξιωματούχος απαντά στις πρόσφατες αναφορές του ρώσου πρέσβη στην Κύπρο για κλείσιμο χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών ρώσων και την αποχώρηση ρωσικών εταιρειών και κεφαλαίων από το νησί το τελευταίο διάστημα.

Ο Marshall Billingslea διερωτάται αν ο Στάνισλαβ Οσάτσι «μπορεί ν' αποδείξει ότι χάθηκε έστω και μία θέση εργασίας από την επιβολή κανονισμών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».