You are here

Στην 41η θέση για ανταγωνιστικότητα η Κύπρος

29/05/2019 12:30

Την 41η θέση στην παγκόσμια κατάταξη για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας λαμβάνει η Κύπρος για το 2019 χωρίς να παρουσιάζει μεταβολή σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με την έκδοση IMD World Competitiveness Yearbook στην οποία αξιολογείται η ανταγωνιστικότητα οικονομιών.

Το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων IMD στην Ελβετία (IMD World Competitiveness Center) κυκλοφορεί σε ετήσια βάση την έκδοση.

To Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου ως συνεργαζόμενος φορέας του IMD World Competitiveness Center συμβάλλει στη συλλογή των δεδομένων για την Κύπρο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του UCY, σε σχέση με πέρσι, η θέση της Κύπρου βελτιώθηκε στις κατηγορίες της οικονομικής επίδοσης και της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων. Αντίθετα, το 2019 η Κύπρος υποχώρησε στην κατάταξη στις κατηγορίες της αποδοτικότητας του κράτους και της υποδομής.

Ανάμεσα στα κριτήρια που κατέγραψαν μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το 2018 περιλαμβάνονται οι δαπάνες των επιχειρήσεων σε Έρευνα και Τεχνολογία (R&D), οι εξαγωγές ψηλής τεχνολογίας, οι εξαγωγές αγαθών και το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας.

Αντίθετα, το δημοσιονομικό έλλειμμα, η διαφάνεια, η δικαιοσύνη και ο βαθμός συγκέντρωσης των εξαγωγών σε συγκεκριμένα προϊόντα ήταν ανάμεσα στα κριτήρια που σημείωσαν σημαντική επιδείνωση το 2019, παρεμποδίζοντας καλυτέρευση στην κατάταξη της χώρας συγκριτικά με το 2018.

Με βάση την Έρευνα Γνώμης, οι τρεις παράγοντες που κάνουν ελκυστική την κυπριακή οικονομία παραμένουν, με την ίδια σειρά προτεραιότητας όπως και πέρσι, το ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, το ψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και το φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον. Η αξιόπιστη υποδομή και η πολιτική σταθερότητα επιλέχθηκαν ως τέταρτος και πέμπτος πιο σημαντικός παράγοντας αντίστοιχα, αντικαθιστώντας το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και το αποτελεσματικό νομικό περιβάλλον που είχαν δηλωθεί στην Έρευνα του 2018.

Σε όρους οικονομικής επίδοσης η Κύπρος κατατάσσεται 19η από τις 63 χώρες, σημειώνοντας άνοδο στην κατάταξη από την 22η θέση που κατέλαβε πέρσι. Στη διαμόρφωση αυτής της κατάταξης λειτούργησαν ευνοϊκά, όπως και το 2018, οι διεθνείς επενδύσεις (π.χ. απόθεμα ξένων επενδύσεων) και το σχετικά χαμηλό κόστος ζωής στην Κύπρο, καθώς και η καλυτέρευση στη θέση της Κύπρου το 2019 αναφορικά με το διεθνές εμπόριο (π.χ. έσοδα από τουρισμό, εξαγωγές εμπορικών υπηρεσιών). Το ελλειμματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο μικρός βαθμός διαφοροποίησης της κυπριακής οικονομίας, η ανεργία των νέων και η επιδείνωση της θέσης της Κύπρου το 2019 σχετικά με τις ροές άμεσων επενδύσεων, είναι ανάμεσα στα κριτήρια που λειτούργησαν ανασταλτικά.

Για την αποδοτικότητα του κράτους το 2019 η Κύπρος καταλαμβάνει την 32η θέση, συγκριτικά με την 28η που είχε το 2018. Η πτώση στην κατάταξη είναι αποτέλεσμα κυρίως της επιδείνωσης των κριτηρίων που σχετίζονται με τα δημόσια οικονομικά (π.χ. δημόσιο έλλειμμα, δημόσιο χρέος, φοροδιαφυγή) και το θεσμικό πλαίσιο (π.χ. πολιτική κεντρικής τράπεζας, αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, διαφάνεια). Στις υποκατηγορίες του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις επιχειρήσεις (π.χ. κόστος πλεονασμού, ξένοι επενδυτές, επενδυτικά κίνητρα) και του κοινωνικού πλαισίου (π.χ. νομοθεσία για ίσες ευκαιρίες, ανισότητα των φύλων) η Κύπρος σημείωσε μικρή βελτίωση σε σχέση με πέρσι. Σε όρους φορολογικής πολιτικής η Κύπρος παραμένει ανταγωνιστική, παρά την υποχώρηση στην κατάταξη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Στην κατηγορία της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων η Κύπρος ανήλθε στην 52η θέση από την 53η που κατείχε πέρσι. Στις υποκατηγορίες της παραγωγικότητας και αγοράς εργασίας καταγράφηκε βελτίωση σε σχέση με το 2018. Αντίθετα, χειροτέρευση σημειώθηκε σε κριτήρια που αφορούν τις διοικητικές πρακτικές (π.χ. χρήση μεγάλων βάσεων δεδομένων και ανάλυσης, διοικητικά συμβούλια), καθώς και στα κριτήρια αναφορικά με επιχειρηματικές στάσεις και αξίες (π.χ. χρήση ψηφιακών τεχνολογιών). Παρά την οριακή καλυτέρευση, υπάρχουν κριτήρια στην υποκατηγορία των χρηματοοικονομικών (π.χ. παράγοντας κινδύνου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εταιρικό χρέος) που συνεχίζουν να επιβαρύνουν την κατάταξη.

Σε όρους υποδομής η Κύπρος κατατάσσεται 42η από τις 63 χώρες, σημειώνοντας πτώση μιας θέσης σε σχέση με πέρσι. Κριτήρια που σχετίζονται με την τεχνολογική, επιστημονική αλλά και τη βασική υποδομή της χώρας συνεχίζουν, όπως και το 2018, να επηρεάζουν αρνητικά την κατάταξη. Ωστόσο, κριτήρια που σχετίζονται με την εκπαίδευση επιδρούν θετικά στην κατάταξη σε όρους υποδομής.

Η αξιολόγηση και η κατάταξη των οικονομιών στηρίζεται σε 332 κριτήρια που διαμορφώνονται στη βάση επίσημων στατιστικών στοιχείων, καθώς και στοιχείων από μια Έρευνα Γνώμης μεταξύ ανώτερων στελεχών επιχειρήσεων στην κάθε χώρα.

Τα κριτήρια ομαδοποιούνται σε τέσσερις κατηγορίες, με πέντε υποκατηγορίες η κάθε μία:
1. Επίδοση της οικονομίας: μακροοικονομική αξιολόγηση της εγχώριας οικονομίας και τάσεων στην απασχόληση και στις τιμές.
2. Αποδοτικότητα του κράτους: ο βαθμός στον οποίο οι κυβερνητικές πολιτικές συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα.
3. Αποδοτικότητα των επιχειρήσεων: ο βαθμός στον οποίο το εγχώριο περιβάλλον ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να λειτουργούν με καινοτόμο, κερδοφόρο και υπεύθυνο τρόπο.
4. Υποδομή: ο βαθμός στον οποίο οι βασικοί, τεχνολογικοί, επιστημονικοί και ανθρώπινοι πόροι της χώρας καλύπτουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Σιγκαπούρη ενώ ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ, οι ΗΠΑ, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Σουηδία και Κατάρ.

Αντίθετα, οι λιγότερο ανταγωνιστικές χώρες είναι η Κροατία, η Αργεντινή, η Μογγολία και η Βενεζουέλα.

Της Γεωργίας Χαννή