You are here

Στις top 20 μίζερες χώρες του κόσμου η Κύπρος

15/02/2018 16:36

Στις 20 πιο μίζερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβάνεται η Κύπρος, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του Bloomberg, Misery Index, καταλαμβάνοντας την 18η θέση στο σύνολο 66 χωρών.

Ο δείκτης δυστυχίας (Misery Index) του Bloomberg βασίζεται στην γενική αντίληψη ότι ο συνδυασμός χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανεργίας περιγράφουν συνήθως το πόσο καλά νιώθουν οι κάτοικοι μιας χώρας με την οικονομία της.

Για τον υπολογισμό του δείκτη, χρησιμοποιείται ο μέσος όρος του ετήσιου πληθωρισμού και του ποσοστού ανεργίας σε κάθε χώρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 2017 η Κύπρος κατείχε την 16η θέση ως η πιο «μίζερη» οικονομία του κόσμου, ενώ για το 2018, οι προβλέψεις την τοποθετούν στην 18η θέση.

Η πιο δυστυχισμένη χώρα του κόσμου είναι η Βενεζουέλα και ακολουθούν οι Ν. Αφρική, Αργεντινή και Αίγυπτος.

Η Ελλάδα είναι η πέμπτη πιο μίζερη χώρα του κόσμου ενώ τη δεκάδα των δέκα πιο μίζερων χωρών του κόσμου συμπληρώνουν η Τουρκία, Ουκρανία, Ισπανία, Βραζιλία και Σαουδική Αραβία.

Αντίθετα, η πιο ευτυχισμένη χώρα είναι η Ταϊλάνδη και ακολουθεί η Σιγκαπούρη, Ελβετία, Ιαπωνία, Ταϊβάν και Ισραήλ.

Όσον αφορά στις επιδόσεις της Βενεζουέλας, τα ψηλά επίπεδα του πληθωρισμού κάνουν τους οικονομολόγους να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός της χώρας το 2018 θα αυξηθεί κατά 13.000%, από περίπου 2.400% το 2017.

Τη μεγαλύτερη πρόοδο στον σχετικό δείκτη καταγράφει το Μεξικό, υποχωρώντας 16 θέσεις, και πλησιάζοντας ταχύτατα τις «λιγότερο δυστυχισμένες» χώρες, καθώς οι οικονομολόγοι παραμένουν αισιόδοξοι ως προς τις προοπτικές του πληθωρισμού που αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,1% το 2018, σε σχέση με το 6% του 2017.

Σύμφωνα με το δείκτη, η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία φέτος είναι οι αυξανόμενες τιμές, και όχι τόσο η ανεργία.

 

 

Της Γεωργίας Χαννή