You are here

ΥΠΟΙΚ: Επιβράδυνση ανάπτυξης ελέω κυρώσεων

24/02/2022 06:52

Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της επιβολής κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, μπορεί να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της δυναμικής για ανάκαμψη που απέκτησε η κυπριακή οικονομία από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, αναφέρει στη StockWatch ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα, με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία να βρίσκονται σε άμεση επαφή μεταξύ τους, αλλά και με την ΕΕ.

«Οι πιθανές επιπτώσεις στο ΑΕΠ της Κύπρου από επιβολή κυρώσεων προς τη Ρωσία είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, λόγω του ότι η έκταση τους δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και βασίζεται στην κατάσταση επί του εδάφους που διαφοροποιείται αλλά και πιθανών έμμεσων επιπτώσεων από διάφορα κανάλια», σημειώνει.

Ωστόσο, επισημαίνει πως «αυτό που μπορεί να λεχθεί, είναι ότι δύναται να επιβραδυνθεί η δυναμική για ανάκαμψη που απέκτησε η οικονομία από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, μετά την πάροδο μιας πολύ δύσκολης οικονομικής συγκύριας, ελέω πανδημίας».

Έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις

Πιο συγκεκριμένα, εξηγεί, στο χρηματοπιστωτικό τομέα, αν και η Κύπρος δεν έχει άμεση έκθεση στη Ρωσία, το γεγονός ότι οι δύο χώρες διατηρούν στενές οικονομικές σχέσεις, συνεπάγεται ότι θα υπάρξουν έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις και στην Κύπρο.

«Σε περίπτωση απαγόρευσης συναλλαγών με ορισμένες τράπεζες της Ρωσίας, τότε αναμένεται να πληγούν σε κάποιο βαθμό εταιρείες ρωσικών συμφερόντων με έδρα την Κύπρο, οι οποίες δεν θα μπορούν να προβαίνουν σε συναλλαγές με τη Ρωσία μέσω των συγκεκριμένων τραπεζών», αναφέρει.

Ταυτόχρονα, προσθέτει, εταιρείες οι οποίες ανήκουν σε άτομα/οντότητες υπό καθεστώς κυρώσεων δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία θα πρέπει να παγοποιηθούν από τις κυπριακές τράπεζες ή παρόχους διοικητικών υπηρεσιών και άλλους επαγγελματίες. 

«Τα όσα αναφέρονται πιο πάνω, αναμένεται να επηρεάσουν την πραγματική οικονομία της Ρωσίας, αν και διαφαίνεται ότι διαθέτει σημαντικές αντοχές να απορροφήσει μέρος των κραδασμών», υπογραμμίζει.

Σε επιφυλακή για επιπτώσεις στον τουρισμό

Σε σχέση με τον τομέα του τουρισμού στην Κύπρο, ο κ. Παντελή αναφέρει πως στο παρόν στάδιο δεν παρουσιάζονται οποιεσδήποτε ακυρώσεις από τη Ρωσία και Ουκρανία.

«Αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε επιφυλακή, καθότι ως γνωστό, η Ρωσία αποτελεί πολύ σημαντική πηγή αφίξεων τουριστών στην Κύπρο», τονίζει.

«Σε κάθε περίπτωση, οι επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού θα εξαρτηθούν από το εύρος των κυρώσεων, καθώς και τυχόν αντιποίνων από πλευράς Ρωσίας», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, δεν αποκλείεται να υιοθετηθούν μέτρα ως αντίποινα και από πλευράς Ρωσίας, ειδικά σε θέματα ενέργειας, γεγονός που δύναται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών ενέργειας στην ΕΕ.

Για μείωση του αντικτύπου, όπως αναφέρει, η ΕΕ πιθανόν να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αναλόγως του βαθμού κυρώσεων και αντίμετρων από πλευράς Ρωσίας.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από το προεδρικό, η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν λόγω και των εξελίξεων στο ουκρανικό, μελετά σε συνεργασία και με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, επιπλέον μέτρα που θα περιορίσουν τις αναμενόμενες συνέπειες. Μέτρα που θα επιφέρουν ακόμη πιο χειροπιαστά αποτελέσματα αν εφαρμοστούν από ένα σημαντικό αριθμό ευρωπαϊκών χωρών.

Στα στοχευμένα μέτρα της ΕΕ κατά της Ρωσίας που ανακοινώθηκαν «ως απάντηση για την αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών της Ουκρανίας και τη συνεχιζόμενη απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας», εντάσσονται κυρώσεις έναντι όλων των μελών της Δούμας που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης των δύο περιοχών, καθώς και στοχευμένες κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες που λαμβάνουν αποφάσεις, σε τράπεζες που εμπλέκονται στην περιοχή.

Με βάση τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, διακόπτονται οι οικονομικές σχέσεις της ΕΕ με τις δύο αποσχισθείσες περιοχές, όπως έγινε στην περίπτωση της Κριμαίας και διακόπτεται η δυνατότητα της Ρωσίας να έχει πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές της ΕΕ.

Εξάλλου, η Γερμανία αποφάσισε να δώσει τέλος στις εργασίες για λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέες αυστηρές κυρώσεις και ελέγχους των εξαγωγών κατά της Ρωσίας, στις οποίες το ρωσικό ΥΠΕΞ διαμήνυσε χθες ότι θα απαντήσει με έντονο τρόπο.

Της Γεωργίας Χαννή