You are here

Προτεραιότητα η κλιματική αλλαγή στη Σύνοδο Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας

29/11/2021 19:30

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα τεθεί ως θέμα προτεραιότητας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, ενημέρωσε τον  Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή ο νέος Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Ορέν Ανόλικ, σε συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Γεωργίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η πολύπλευρη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα Γεωργίας και Περιβάλλοντος.  

«Κατά τη συνάντηση, ο κ. Καδής τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ενημέρωσε τον κ. Ανόλικ για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για συντονισμό των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου», αναφέρεται. 

«Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρέσβης του Ισραήλ ενημέρωσε τον κ. Καδή ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα τεθεί ως θέμα προτεραιότητας κατά την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας», προστίθεται.

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι σημαντικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε και η αντιμετώπιση της λειψυδρίας, η οποία συγκαταλέγεται στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, και οι οποίες εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν τρόποι αναβάθμισης της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της αφαλάτωσης, της αποτελεσματικής χρήσης ανακυκλωμένου νερού και της αντιμετώπισης διαρροών στα δίκτυα υδροδότησης.

Η συνεργασία στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, αποτέλεσε επίσης θέμα συζήτησης μεταξύ των δυο αξιωματούχων, οι οποίοι διαβεβαίωσαν παράλληλα τις αγαστές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και δεσμεύτηκαν για τον εμπλουτισμό και την αναβάθμισή τους, καταλήγει η ανακοίνωση.