You are here

ΗΠΑ: Στάσιμος ο πληθωρισμός

14/12/2001 16:58
Κυβερνητικοί παράγοντες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν υπήρξε αλλαγή στον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μηνα Νοέμβριο, παρά τις προβλέψεις διάφορων αναλυτών για συνεχιζόμενη πτώση του πληθωρισμού, κυρίως λόγο της μείωσης στην τιμή των καυσίμων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, μη συμπεριλαμβανομένων των τιμών φαγητού και ενέργειας ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0.4%, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 1996.

Παρόλα αυτά οποιαδήποτε αύξηση στον πληθωρισμό δεν φαίνεται ότι θα έχει οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη επιρροή αφού η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση από τον Μάρτιο του 2001 και δεν υπάρχει καταναλωτική ζήτηση για να ωθήσει τον δείκτη προς τα πάνω, τουλάχιστον για τους επόμενους 5 μήνες.

Το γεγονός ότι υπάρχουν κάπια σημάδια κάμψης του πληθωρισμού στο μέλλον, είναι ενδεικτικό της πιθανής πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) αφού δεν θα υπάρχει λόγος για μείωση του επιτοκίου. Ήδη στην τελευταία της συνεδρία υπήρχαν διαφωνίες για συνέχιση της πολιτικής αυτής.

Αυτό τον χρόνο ο δείκτης καταναλωτών αυξήθηκε κατά 1.9% σε αντίθεση με το 3.9% της ίδιας περιόδου πέρυσι. Αντιθέτως, ο δείκτης πλην των τιμών ενέργειας και φαγώσιμων, αυξήθηκε από 2.6% σε 2.9%.