You are here

Διαφωνία βουλευτών ΑΚΕΛ για τις διευκολύνσεις προς ΗΠΑ

21/03/2003 16:44
Λήξαν όμως το θέμα για την κυβέρνηση
Χολωμένος ο Ιακώβου;


Μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί λήξαν το θέμα της παραχώρησης διευκολύνσεων για διέλευση αεροσκαφών των ΗΠΑ από τον εναέριο χώρο της Κύπρου, ωστόσο, ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει στη κοινή γνώμη - η ασυνήθιστη για το ΑΚΕΛ - δημόσια αντίθεση μερίδας βουλευτών του κόμματος στην χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο μετέχουν τέσσερα στελέχη του κόμματος, ενώ η συνεδρία έγινε υπό τον προεδρία του προεδρεύοντος της Δημοκρατίας και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια.

Χαρακτηριστική της αντίθεσης των βουλευτών του ΑΚΕΛ, ήταν η δημοσιοποίηση από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, της διαφωνίας από τον βουλευτή του κόμματος Δώρο Χριστοδουλίδη, ο οποίος ανέφερε επί λέξει: «Δεν είμαι ευτυχής από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου». Παράλληλα, σημειώνεται πως ενώ χθες ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι ο ΥΠΕΞ θα ενημερώσει τον πρέσβη των ΗΠΑ για την απόφαση της κυβέρνησης, σήμερα ο κ. Χρυσοστομίδης ανακοίνωσε πως ο Μάικλ Κλόσον ενημερώθηκε το πρωί από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Χριστόδουλο Πασιαρδή.

Ερωτηθείς κατά πόσο το Υπουργικό Συμβούλιο προβληματίστηκε από το γεγονός ότι άλλα δηλώνονταν πριν τη χθεσινή συνεδρία ενώ άλλη ήταν η τελική απόφαση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως η όποια σύγχυση έχει λυθεί μετά την απόφαση του σώματος χθες. «Θεωρώ ότι το θέμα έληξε, συζητήθηκε κατά κόρον χθες, οι δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν σαφείς και δεν χρήζει περαιτέρω συζήτησης το θέμα,» είπε ο Εκπρόσωπος.

Πάντως, από την συνάντηση Κλόσσον – Πασιαρδή σύμφωνα με την ενημέρωση του Εκπροσώπου, προκύπτει μια εξέλιξη με ιδιαίτερη σημασία αφού ο αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε την άποψη ότι παρόλο που δεν έχει γίνει ακόμα χρήση του εναέριου χώρου της Δημοκρατίας από αμερικανικά πολεμικά, «ενδεχομένως αυτή να γίνει λόγω των δυσκολιών που προέκυψαν σε ό,τι αφορά τη χρήση του εναέριου χώρου της Τουρκίας από αεροσκάφη των ΗΠΑ».

Μάλιστα, ο κ. Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε «πιθανόν» να υπάρξει χρήση του εναέριου χώρου της Δημοκρατίας ενόψει των εμπλοκών που φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν στην Τουρκία αφού η μεν Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τη χρήση του εναέριου χώρου της Τουρκίας από αμερικανικά και συμμαχικά αεροσκάφη, η απόφαση όμως δεν υλοποιείται λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, οι οποίες διακόπηκαν χθες το βράδυ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο των δηλώσεων του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, ο οποίος στην αρχή της ενημέρωσης των ΜΜΕ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Παρά την ένταση των εχθροπραξιών στο Ιράκ δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στην Κύπρο μέχρι σήμερα. Η Κυβέρνηση και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε εγρήγορση και θα ήθελα και μέσω σας να μεταδοθεί το μήνυμα στον κόσμο ότι η Κύπρος είναι ασφαλής προορισμός για τουρίστες, για ξένους οι οποίοι επιθυμούν να περάσουν λίγες μέρες μακριά από το θέατρο των επιχειρήσεων. Θα ήθελα αυτό το μήνυμα να περάσει στον κόσμο ώστε να αισθανθεί πλήρη ασφάλεια και ότι η ζωή στην Κύπρο συνεχίζεται με τους κανονικούς της ρυθμούς».

Ερ.: Όμως, πριν από τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ακούγαμε ότι οι διευκολύνσεις που ζητούσαν οι Αμερικάνοι θα περιοριστούν μόνο σε ανθρωπιστικά και έκτακτης ανάγκης θέματα. Μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ακούσαμε ότι διατίθεται και ο εναέριος μας χώρος.

Κ.Ε.: Θεωρώ το θέμα λήξαν. Συζητήθηκε κατά κόρον χθες και προχθές. Οι χθεσινές δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν σαφείς και το θέμα δεν χρήζει περαιτέρω συζήτησης.

Ερ.: Υπάρχει όμως διαφορά μεταξύ της εισήγησης της Υπουργικής Επιτροπής και των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου;

Κ.Ε.: Το Υπουργικό Συμβούλιο είναι το αρμόδιο όργανο, το οποίο λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.

Ερ.: Ποιο ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του Αμερικανού Πρέσβη με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω; Μας είπατε χθες ότι ο Αμερικανός Πρέσβης θα ενημερωνόταν από τον Υπουργό Εξωτερικών. Τέτοια συνάντηση δεν έγινε και σήμερα ο κ. Κλόσσον συναντήθηκε με τον κ. Πασιαρδή.

Κ.Ε.: Λόγω της πίεσης χρόνου, ο Υπουργός Εξωτερικών ίσως να μην είχε χθες την ευχέρεια να ενημερώσει πλήρως και προσωπικά τον Πρέσβη των ΗΠΑ, πράγμα που έγινε σήμερα μέσω του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω.

Ερ.: Δηλαδή δεν ευσταθεί το ότι ζήτησαν και τα λιμάνια μας;

Κ.Ε.: Επαναλαμβάνω ότι θεωρώ ότι το θέμα έληξε. Θεωρώ ότι συζητήθηκε κατά κόρον και δεν προτίθεμαι να προβώ σε περαιτέρω δηλώσεις επί του θέματος.

Ερ.: Θυμόμαστε να δηλώνετε ότι οι διευκολύνσεις θα περιοριστούν μόνο σε ανθρωπιστικά θέματα και σε θέματα έκτακτης ανάγκης. Τελικά η απόφαση ήταν διαφορετική.

Κ.Ε.: Και είπα ότι την τελική απόφαση τη λαμβάνει το Υπουργικό Συμβούλιο σε πλήρη συνεδρία.

Ερ.: Καλώς και αποδεκτό. Η διαπίστωση όμως είναι ότι άλλη ήταν η εισήγηση της Υπουργικής Επιτροπής και άλλη η τελική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κ.Ε.: Μεταξύ της συνεδρίας της Υπουργικής Επιτροπής και της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου υπήρξαν περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Ερ: Όταν γίνεται διαπραγμάτευση δίνεις και παίρνεις, δεν δίνεις μόνο. Εμείς τι έχουμε πάρει; Ζητήσαμε κάποια ανταλλάγματα από τους Αμερικανούς;

Κ.Ε.: Δεν το συνδέσαμε με ανταλλάγματα.

Ερ.: Δεν προβλημάτισε το Υπουργικό Συμβούλιο ή την Κυβέρνηση η εικόνα ασυνεννοησίας που υπήρξε; Δηλαδή, να δηλώνετε άλλα πριν και να αποφασίζετε άλλα μετά;

Κ.Ε.: Η οποιαδήποτε σύγχυση έχει λυθεί μετά τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ερ.: Στις περαιτέρω διαβουλεύσεις μεταξύ της συνεδρίας της Υπουργικής Επιτροπής και της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου έλαβε μέρος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηλεφωνικώς ή με άλλο τρόπο;

Κ.Ε.: Διαβουλεύσεις έγιναν. Οποιεσδήποτε περαιτέρω λεπτομέρειες πιστεύω ότι εκφεύγουν της ενημέρωσης. Δεν υπάρχει λόγος να συζητηθούν οι οποιεσδήποτε λεπτομέρειες και επαφές και το τι ακριβώς επισυνέβη. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ελήφθη η απόφαση, η οποία είναι και η τελική.

Ερ.: Πότε επιστρέφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Κ.Ε.: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο τη Δευτέρα και όχι σήμερα, όπως δημοσιεύθηκε.

Ερ.: Μήπως θα έχει οποιεσδήποτε επαφές στην Ουάσιγκτον ή τη Νέα Υόρκη;

Κ.Ε.: Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί οποιαδήποτε συνάντηση του Προέδρου στις ΗΠΑ.

Ερ.: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τον υπέρμετρο ζήλο που επέδειξαν χθες οι δυνάμεις ασφαλείας έξω από την αμερικάνικη Πρεσβεία. Ήμουν αυτόπτης μάρτυρας και είδα ότι κτύπησαν όχι μόνο απλούς πολίτες και δημοσιογράφους αλλά και βουλευτές.

Κ.Ε.: Η ενημέρωση που είχα σήμερα το πρωί από την Αστυνομία δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει τα όσα λέτε. Το γεγονός είναι λυπηρό. Η Κυβέρνηση και όλοι εμείς φυσικά αναγνωρίζουμε το συνταγματικό δικαίωμα εκάστου πολίτη να διαμαρτύρεται, να εκφράζει και να διαδηλώνει τις απόψεις του μέσα στα πλαίσια της σωστής λειτουργίας της κοινωνίας και της τήρησης της δημόσιας τάξης. Η Αστυνομία έλαβε εκείνα τα μέτρα τα οποία θεώρησε αναγκαία, στο πλαίσιο που έχω αναφέρει, για την τήρηση της τάξης. Τις λεπτομέρειες τις γνωρίζετε. Υπήρξε πρόκληση από κάποιους διαδηλωτές. Η πρόκληση απαντήθηκε, δημιουργήθηκαν τα επεισόδια, πράγμα για το οποίο εκφράζω τη λύπη μου, όπως και η Αστυνομία. Να σημειώσω ότι σε άλλες διαδηλώσεις, που ήταν ειρηνικές, όπως εκείνες των μαθητών στη Λάρνακα και στη Λευκωσία, δεν συνέβησαν επεισόδια. Η προσπάθεια, λοιπόν, είναι να διαδηλώνουμε και να εκφράζουμε τις απόψεις μας ειρηνικά χωρίς να υπάρχει διατάραξη της δημόσιας τάξης και χωρίς να υπάρχει προσβολή των κοινωνικών κανόνων με υπερβολές. Η Αστυνομία χρησιμοποίησε την αναγκαία αντίδραση που υπό τας περιστάσεις εθεωρήθη σκόπιμη. Τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί, κατηγορήθηκαν τρία άτομα γραπτώς και άλλα δύο κλήθηκαν σήμερα για να κατηγορηθούν επίσης γραπτώς. Μόνο ένας πολίτης τραυματίστηκε.

Ερ.: Δεν ξέρω αν τραυματίστηκε μόνο ένας πολίτης. Εκείνο που είδα ...

Κ.Ε.: Εκείνο το οποίο λέω είναι ότι η Αστυνομία έχει καθήκον να τηρεί την τάξη και αυτό αποτελεί υποχρέωση έναντι της κοινωνίας και των πολιτών. Η τήρηση της τάξης είναι προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών.

Ερ.: Μιλάτε για πρόκληση. Ένας διαδηλωτής έριξε μπουκάλα με κόκκινη μπογιά. Εάν αυτό θεωρείται πρόκληση είναι ένα θέμα. Και εάν όμως αυτό ήταν πρόκληση, ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε η Αστυνομία – ευτυχώς υπάρχουν κάμερες και ελπίζω να μην έχουν καταστραφεί οι εικόνες – ήταν όχι απαράδεκτος, αλλά απάνθρωπος. Ήμουν παρών και είδα αστυνομικούς να κτυπούν παιδιά, γυναίκες, βουλευτές και δημοσιογράφους. Εάν η Κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει να δίνει κάλυψη σε τέτοιου είδους βάρβαρες εκδηλώσεις εκ μέρους αστυνομικών, τότε δεν ξέρω πού πάμε. Δηλαδή αν είχαμε τα επεισόδια της Αθήνας ή της Ιταλίας πώς θα αντιδρούσε η αστυνομία;

Κ.Ε.: Είδα και τις ταινίες και τις φωτογραφίες από τα επεισόδια. Δεν τάσσομαι υπέρ ούτε και η Κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της συνέχισης αυτών των επεισοδίων. Από την άλλη, καλώς έχετε αναφέρει ότι η πρόκληση έγινε με τον εκσφενδονισμό μπογιάς εναντίον γυναίκας αστυνομικού. Όταν συνάδελφος της εν λόγω αστυνομικού προσπάθησε να την υπερασπιστεί, δέχτηκε επίθεση και από εκεί ξεκίνησαν τα επεισόδια. Αντιλαμβάνεστε ότι σε τέτοιες στιγμές έξαρσης εύκολα δημιουργούνται επεισόδια που δεν είναι ευπρόσδεκτα για την κοινωνία μας. Η παράκληση λοιπόν προς όλους είναι να υπάρχει πλήρης ελευθερία στην έκφραση γνώμης, πλήρης ελευθερία στη συμμετοχή σε διαδηλώσεις, αλλά από την άλλη να υπάρχει και πλήρης συναίσθηση ευθύνης έναντι της κοινωνίας και των οργάνων της τάξης τα οποία επιφορτίζονται με την τήρηση της τάξης.

Ερ.: Τα κόμματα της συγκυβέρνησης αυτής όταν ήταν στην αντιπολίτευση έψεξαν αρκετές φορές την Αστυνομία για τη χρήση βίας και έδιναν συμβουλές η Αστυνομία να είναι πιο ψύχραιμη. Τώρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αυτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης αποφεύγει να καλέσει την Αστυνομία να είναι πιο ψύχραιμη.

Κ. Ε.: Καθόλου, εκείνο το οποίο έχω κάνει είναι να καλέσω όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε ψυχραιμία για να υπάρξει εκείνο το οποίο όλοι θέλουμε: η τήρηση μιας ομαλής διεξαγωγής, μιας ομαλής εξέλιξης διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων για έκφραση απόψεων ώστε να επιδεικνύεται και ο δικός μας πολιτισμός. Δεν συμφωνώ με τη σύγκρουση, δεν συμφωνώ με τις προκλήσεις. Υπάρχουν εκπρόσωποι των κομμάτων της συμπολίτευσης, όπως αναφέρατε, οι οποίοι σήμερα καυτηρίασαν τη στάση της Αστυνομίας. Εκείνο, όμως, το οποίο λέω, και πιστεύω ότι είναι εύλογο, είναι ότι η Αστυνομία χρησιμοποίησε τόση βία όση ήταν αναγκαία υπό τις περιστάσεις.

Ερ.: Θα ζητήσετε τη διεξαγωγή έρευνας για αν δείτε αν αυτά που λέει η Αστυνομία ευσταθούν;

Κ. Ε.: Είναι θέμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, ο οποίος σήμερα προέβη, επίσης, σε δηλώσεις για το ίδιο θέμα.

Ερ.: Οι Υπουργοί της Κυβέρνησης είναι διατεθειμένοι να επισκεφθούν ή να πάνε εκεί και όπου θα πρέπει για να ακούσουν κάποια προβλήματα; Δηλαδή έχουν πρόθεση να κατεβούν στο λαό;

Κ. Ε.: Όλοι οι Υπουργοί, όλα τα μέλη της Κυβέρνησης βρίσκονται κοντά στο λαό και είμαι βέβαιος ότι αυτή η επαφή με τον Κύπριο πολίτη θα συνεχιστεί, θα ενταθεί, γιατί πρέπει να υπάρξει μια αμφίδρομη επικοινωνία και αμφίδρομη συζήτηση των προβλημάτων για να καταλήγουμε σε σωστές λύσεις.

Είναι πρόθεση της Κυβέρνησης και του καθενός των Υπουργών να εντείνουν αυτή την επαφή με τον Κύπριο πολίτη και θα επισκεφθούν όσο το δυνατό περισσότερους χώρους, περισσότερα σημεία της Κύπρου όπου υπάρχουν προβλήματα να λυθούν. Αντιλαμβάνεστε ότι η έναρξη της θητείας των νέων Υπουργών συνδέθηκε με πολλά γεγονότα τα οποία δεν άφησαν τον απαιτούμενο χρόνο για αυτού του είδους τις επαφές.

Ερ.: Μετά τη χθεσινή απόφαση για συμφωνία με τους Αμερικανούς υπήρξε μήπως αξιοποίησή της; Δηλαδή άρχισε η χρησιμοποίηση της συμφωνίας από πλευράς των Αμερικανών;

Κ. Ε.: Εξ όσων γνωρίζω όχι. Εν πάση περιπτώσει είναι πιθανόν να υπάρξει αξιοποίηση ή χρήση του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας εν όψει των εμπλοκών που φαίνεται ότι υπάρχουν στην Τουρκία. Όπως γνωρίζετε ενώ η Εθνοσυνέλευση χθες ενέκρινε τη χρήση του εναέριου χώρου της Τουρκίας από αμερικανικές και συμμαχικές τους δυνάμεις, εντούτοις η συμφωνία είναι απλώς εξουσιοδότηση η οποία όμως δεν υλοποιείται λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκικής Κυβέρνησης. Χθες το βράδυ διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις και έτσι δεν φαίνεται ότι υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία αυτή τη στιγμή.

Ερ.: Εξ όσων έχει μεταδοθεί εμφανίζονται δύο προβλήματα. Το ένα είναι πολιτικό, δηλαδή η άρνηση των Αμερικανών να επιτρέψουν στους Τούρκους να κάνουν εισβολή. Το άλλο παρουσιάζεται να είναι τεχνικό με την έννοια του ότι τους δίνουμε άδεια υπερπτήσεων πλην όμως όχι ανεφοδιασμού. Διερωτώμαι αν αυτό το θέμα μπορεί να το καλύψει η Κύπρος.

Κ. Ε.: Δεν νομίζω ότι ζητήθηκε ανεφοδιασμός. Αν όμως είναι ανεφοδιασμός στον αέρα, νομίζω ότι αυτό εμπίπτει στα πλαίσια της χρήσης του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερ.: Σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητηθεί και το Κυπριακό στο προσχέδιο απόφασης. Υπάρχει μια έκκληση για μια πιο θετική στάση ιδίως από τον κ. Ντενκτάς, ο οποίος θα αναφέρεται επώνυμα αν τελικά εγκριθεί αυτή η θέση; Διερωτώμαι ποια είναι η θέση της πλευράς μας εν όψει και των νέων δηλώσεων του κ. Ντενκτάς σύμφωνα με τις οποίες θέλει και πάλι διαπραγματεύσεις και λέει ότι αν ενταχθούν οι Ελληνοκύπριοι, τότε δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να πει στους Τουρκοκύπριους να επιλέγουν οι ίδιοι το διαβατήριο που θέλουν και να το αξιοποιούν όπως οι ίδιοι νομίζουν.

Κ. Ε.: Η πολιτική του κ. Ντενκτάς αναφέρθηκε χθες καθώς και οι λόγοι που ίσως τον αναγκάζουν να προβαίνει σ΄ αυτού του είδους τις ανακοινώσεις αν και δεν υπάρχει πληροφορία για επίσημη ανακοίνωση. Είναι άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε στην KIBRISLI.

Ερ.: Αναφέρομαι σε δηλώσεις που διάβασα σε εισαγωγικά μέσω του ίντερνετ στον τουρκικό Τύπο. Είναι καταγραφή των δηλώσεων του κ. Ντενκτάς στο πρόγραμμα «Ακίς» του Μπαϋράκ, ότι δηλαδή θα αφήσει Τουρκοκύπριους ...

Κ. Ε.: Δεν αλλάζει τίποτα. Η επεξήγηση της στάσης είναι καθαρή: η προσπάθεια να μειωθεί η ένταση των κατηγοριών και των δηλώσεων εναντίον της πολιτικής του κ. Ντενκτάς. Όσον αφορά τη δήλωση εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες θέλω να πω ότι για μας η δήλωση ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να μην φεισθούν προσπαθειών για να βρεθεί δίκαιη και λειτουργική λύση του προβλήματος και καλεί ιδιαίτερα την Τουρκοκυπριακή ηγεσία να επαναθεωρήσει τη θέση της, είναι ευπρόσδεκτη. Δεν δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα στη δική μας πολιτική.

Ερ.: Ποια ήταν η στάση του Αμερικανού Πρέσβη μετά την ενημέρωση που έτυχε από τον κ. Πασιαρδή αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση; Τι είπε;

Κ. Ε.: Εξέφρασε την ικανοποίηση του ιδίου και της Κυβέρνησής του για τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ερ.: Φημολογείται ότι στις διευκολύνσεις περιλαμβάνεται και η αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου;

Κ. Ε.: Εξ όσων γνωρίζω όχι. Ούτε ζητήθηκε η χρήση της βάσης Ανδρέας Παπανδρέου.