You are here

Η ατζέντα της επίσκεψης Πάπα στην Κύπρο

26/11/2021 13:27

Κυπριακό, περιφερειακά θέματα, περιβάλλοντά ζητήματα, μεταναστευτικό, το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, η πανδημία και ο διαθρησκευτικός διάλογος, θα βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων, που θα έχει ο Πάπας Φραγκίσκος στην Κύπρο κατά την επίσκεψη του από τις 2 ως τις 4 Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε σήμερα, αναφορικά με την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, «η άφιξη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα γίνει την Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου το πρωί και η αναχώρησή του στις 4 Δεκεμβρίου το πρωί».

Σημείωσε ότι «πρόκειται για επίσκεψη, που πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, μια επίσκεψη που αποδεικνύει και τις στενές σχέσεις που διατηρούν η Κυπριακή Δημοκρατία με το Βατικανό". Στην Κύπρο, είπε, έχουμε αρκετές χιλιάδες καθολικούς που ζουν στο νησί ανάμεσα σε 1,4 δισ. πιστούς σε δεκάδες κράτη ανά το παγκόσμιο".

Ο κ. Πελεκάνος ανέφερε πως η εκμίσθωση της γης για την ανέγερση της Πρεσβείας του Βατικανού στη Λευκωσία αποτελεί μια απόδειξη της πρόθεσης και των δύο πλευρών για την περαιτέρω εμβάθυνση των μεταξύ τους σχέσεων. Βεβαίως, στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα απονεμηθούν οι δέουσες τιμές ως αρχηγός κράτους.

Όσον αφορά την ατζέντα της συνάντησης του Προέδρου με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο κ. Πελεκάνος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για τις εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό τόσο για τον διορισμό απεσταλμένου από πλευράς των ΗΕ, αλλά και για τις προκλήσεις της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, καθώς και στην Καρπασία με την παραχώρηση γης στον κατοχικό στρατό.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, πρόσθεσε, περιλαμβάνονται τα περιφερειακά θέματα, οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία πάντα με άλλα γειτονικά κράτη και με την Ελλάδα, για την προαγωγή της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών της περιοχής. Θα συζητηθούν, επίσης, θέματα που αφορούν το Περιβάλλον, όπως η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα θέματα, που αφορούν τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στη λεκάνη της Μεσογείου, αλλά και η περιβαλλοντική πολιτική που ακολουθεί η Αγία Έδρα.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι σχετικά με το Μεταναστευτικό, θα συζητηθεί η πρόθεση της Αγίας Έδρας και του Πάπα Φραγκίσκου για τη μετεγκατάσταση αριθμού μεταναστών στο Βατικανό. Πρόκειται για μια πράξη που αποδεικνύει την αλληλεγγύη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, μια πράξη που επιβεβαιώνει ότι το Βατικανό αναγνωρίζει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και την ανάγκη για ένα δίκαιο διαμοιρασμό μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, έτσι ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα στις χώρες πρώτης γραμμής.

Επίσης, θα συζητηθεί το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, θέματα που αφορούν την εμπορία προσώπων και η καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προώθηση και διασφάλιση τους, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, μεταξύ άλλων και το θέμα της Σύμβασης της Λευκωσίας, ο διαθρησκευτικός διάλογος, η ανάγκη σεβασμού όλων των θρησκειών και η ανάγκη προστασίας όλων των πιστών ανεξαρτήτου θρησκείας.

Τέλος, είπε, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το παγκόσμιο λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, θέματα που αφορούν τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και άλλες επιπτώσεις που φέρνει η πανδημία, όπως οι οικονομικές επιπτώσεις.
 

Σε σχέση με το πρόγραμμα, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε πως στις 2 Δεκεμβρίου το πρωί θα έχουμε την άφιξη στη Λάρνακα και την επίσημη υποδοχή της αποστολής. Στις 4μμ της ίδιας μέρας θα γίνει συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με ιερείς, πιστούς, εκκλησιαστικούς συνδέσμους, κινήματα στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας των Χαρίτων, στις 5.15μμ θα γίνει η τελετή υποδοχής στο Προεδρικό και στις 6μμ η συνάντηση με εκπροσώπους Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και το Διπλωματικό Σώμα. Στις 8.30μμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο στην παπική αντιπροσωπεία στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πρόσθεσε ότι στις 3 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το πρωί ο Πάπας Φραγκίσκος θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, στις 9πμ θα έχει συνάντηση με την Ιερά Σύνοδο, στις 10πμ θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία στο ΓΣΠ και θα γίνει και ομιλία από τον Πάπα Φραγκίσκο. Υπάρχει συγκεκριμένη ιστοσελίδα όπου μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον όσοι θέλουν να μεταβούν στη θεία λειτουργία και ενθαρρύνουμε διευκολύνσεις για να παραστούν οι πιστοί, είπε.

Στις 4μμ θα γίνει οικουμενική προσευχή με μετανάστες στην Εκκλησία Τιμίου Σταυρού και το Σάββατο το πρωί η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει από την Κύπρο.

Καταλήγοντας, ο κ. Πελεκάνος ευχαρίστησε δημόσια τον Πρέσβη της Δημοκρατίας στο Βατικανό Γιώργο Πουλλίδη για την άψογη συνεργασία που είχε με το Γραφείο μας ώστε να μπορέσει η όλη επίσκεψη να διεξαχθεί κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.