You are here

Οι σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου στο υψηλότερο επίπεδο

14/12/2021 15:47

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, δήλωσε ο Yπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά από διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμι Σούκρι στη Λευκωσία.

Όπως είπε, η συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομολογό του την Τρίτη, έδωσε μια εξαιρετική ευκαιρία για μια σε βάθος συζήτηση για τις διμερείς, τριμερείς και περιφερειακές εταιρικές σχέσεις, «οι οποίες ενισχύονται διαρκώς, προς όφελος των λαών μας αλλά και όλης της περιοχής μας». Πρόσθεσε ότι ανασκόπησαν όλο το φάσμα της συνεργασίας τους και αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν στις προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς, ειρηνικού και πιο ευημερούντος μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.

 Πρόσθεσε ότι εξέτασαν επίσης την πρόοδο που επιτεύχθηκε με βάση τα όσα είχαν συμφωνήσει κατά τη συνάντηση Κύπρου-Αιγύπτου, που έγινε στο Κάιρο τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρουσία των Προέδρων των δύο χωρών. Παράλληλα, είπε, έδωσαν συνέχεια σε μια σειρά ζητημάτων, εφαρμόζοντας τον οδικό χάρτη που θα τους οδηγήσει σε μια δεύτερη συνάντηση μεταξύ των χωρών, που προβλέπεται να γίνει το φθινόπωρο του επόμενου έτους.
 
Ανέφερε επίσης ότι υπέγραψαν Μνημόνιο για τη συνεργασία μεταξύ της πρόσφατα ιδρυθείσας Διπλωματικής Ακαδημίας Κύπρου και του Ινστιτούτου Διπλωματικών Σπουδών της Αιγύπτου.
 
Οι δύο Υπουργοί έκαναν επίσης απολογισμό των πρόσφατων Τριμερών και Τετραμερών συναντήσεων στην Αθήνα, με την Ελλάδα και τη Γαλλία.
 
«Διαπιστώσαμε με ικανοποίηση τη στρατηγική φύση που λαμβάνουν αυτοί οι σχηματισμοί – πάντα στη βάση μιας θετικής ατζέντας – καθώς και την προστιθέμενη αξία τους στις κοινές μας προσπάθειες και φιλοδοξίες για την Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Αναγνωρίζοντας τις τεράστιες δυνατότητές τους, διερευνήσαμε περαιτέρω και συζητήσαμε πιθανά επόμενα βήματα στην πορεία της ανάπτυξής τους», είπε ο Χριστοδουλίδης.
 
Πρόσθεσε ότι αντάλλαξαν απόψεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, για την κατάσταση στη Λιβύη ενόψει των προγραμματισμένων εκλογών στη χώρα και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
«Από την πλευρά μου, τόνισα τη βαθιά μας ανησυχία σχετικά με την ολοένα και πιο αναθεωρητική και αποσταθεροποιητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όπως εκδηλώνεται σε διάφορα σημεία σε ολόκληρη την περιοχή», είπε.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε τον ομόλογό του ότι η Κύπρος, ως το πλησιέστερο γεωγραφικά κράτος - μέλος της ΕΕ στην περιοχή, φιλοδοξεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως γέφυρα με την ΕΕ, όχι μόνο για την Αίγυπτο, αλλά για ολόκληρη την περιοχή, υποστηρίζοντας με συνέπεια τη σημασία της περιοχής στην προοπτική των Βρυξελλών.
 
 «Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ανάγκη η ΕΕ να είναι παρούσα, δεσμευμένη και ενεργή σε αυτό το μέρος του κόσμου, που είναι εν τέλει η γειτονιά της ίδιας της ΕΕ και με μια μεγάλη γεωστρατηγική σημασία», πρόσθεσε.
 
Ο Κύπριος Υπουργός ενημέρωσε επίσης τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, εκφράζοντας απογοήτευση για την αδιάλλακτη στάση της τουρκικής κυβέρνησης όσον αφορά τις διεθνείς προσπάθειες υπό την ηγεσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επίτευξη λύσης μέσω διαπραγματεύσεων που θα επανενώσει το νησί βάσει του συμφωνηθέντος πλαισίου, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει να δεσμεύεται εποικοδομητικά για την επίτευξη αυτού του στόχου.
 
«Η σταθερή υποστήριξη της Αιγύπτου στις προσπάθειές μας, σε διεθνή και περιφερειακά φόρουμ, είναι ζωτικής σημασίας και εκτιμάται ιδιαίτερα», είπε.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι η Κύπρος και η Αίγυπτος έχουν κοινή αντίληψη ότι η γεωγραφία είναι το πεπρωμένο που δεν μπορεί να αλλάξει.
 
 «Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, των χωρών της περιοχής να μετατρέψουμε τη γεωγραφία μας σε ευλογία. Να είστε σίγουροι ότι δεν θα κουραστούμε ποτέ να εργαζόμαστε προς αυτόν τον στόχο, μαζί με όλες τις χώρες της περιοχής που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες», κατέληξε.
 
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμι Σούκρι αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ του κυπριακού και του αιγυπτιακού λαού, που είναι συνεπείς και εδραιωμένες στις αρχές του αμοιβαίου συμφέροντος, της συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού.
 
 Ο κ. Σούκρι είπε ότι μετέφερε στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη τη σημασία που αποδίδει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ- Σίσι στις αιγυπτιοκυπριακές σχέσεις και του μετέφερε πρόσκληση για συμμετοχή στο προσεχές Παγκόσμιο Φόρουμ Νεολαίας στο Σαρμ Ελ Σέιχ. Είπε επίσης ότι οι δύο κυβερνήσεις δεν χάνουν ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν και να δουν πώς να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις και να συντονιστούν προκειμένου να δημιουργηθεί σταθερότητα και ασφάλεια για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε συνεργασία με τους εταίρους τους στην περιοχή και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Πρόσθεσε ότι συζήτησαν με τον Κύπριο ομόλογό του τρόπους εξεύρεσης νέων τομέων συνεργασίας, για τη δυνατότητα σύγκλησης επιχειρηματικού συμβουλίου, ώστε να διερευνηθούν οι οικονομικές ευκαιρίες και να αξιοποιηθούν πλήρως οι φυσικοί πόροι των δύο χωρών στο πλαίσιο της συνεργασίας στην Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF).
 
«Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας είναι σημαντική, λόγω της ανάγκης μας να αξιοποιήσουμε πλήρως τους πόρους μας για το συμφέρον των λαών μας και πιστεύουμε ότι το EMGF είναι ο κατάλληλος χώρος για συνεργασίας των εθνών της περιοχής στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και μη - παρεμβατικότητας. Και αυτή πρέπει να είναι η βάση που πρέπει να ενισχυθεί στην περιοχή μας», είπε.
 
Ο Αιγύπτιος Υπουργός πρόσθεσε ότι συζήτησαν με τον Κύπριο ομόλογό του, τη συνεργασία τους στους διεθνείς οργανισμούς, την πολιτική τους κατανόηση σε περιφερειακά ζητήματα και την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν υπογράψει.
 
Για το Κυπριακό είπε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η επίλυση του θέματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη βάση των διαπραγματεύσεων. Χαιρέτισε επίσης την ευελιξία που έχει επιδείξει η κυπριακή Κυβέρνηση ως προς αυτό το θέμα. Πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις στην περιοχή πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω της τήρησης της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των κρατών της περιοχής, με μη επεκτατικές πολιτικές και αποφυγή επιθετικών δραστηριοτήτων.
 
Όσον αφορά το παλαιστινιακό  ζήτημα, τόνισε τη σημασία λύσης στο βάση των δύο κρατών. Σημείωσε επίσης τη σημασία των επερχόμενων εκλογών στη Λιβύη και την ανάγκη εξάλειψης της τρομοκρατίας σε πολλές χώρες της περιοχής. Αναφέρθηκε στη συνεργασία με άλλες αραβικές χώρες, καθώς και με την Κύπρο και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.
 
 Είπε επίσης ότι η Αίγυπτος τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί υπεύθυνος συμμετέχων και εταίρος στον οποίο κάποιος μπορεί να βασιστεί, που μπορεί να εκπληρώσει τις προσδοκίες σε τομείς όπως η διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, η οικονομία και οι υποδομές και η προστασία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων .
 
Ο κ. Σούκρι εξήρε επίσης τον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στις σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και ΕΕ, μεταφέροντας τη φωνή τους και τις συνθήκες που αντιμετωπίζει η περιοχή.
 
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη σχέση που υπάρχει μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου, τη θεωρήσαμε ως παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω παραγωγικών και πιστών σχέσεων και προσδοκούμε να συνεχίσουμε αυτή τη μακροχρόνια, φιλική, ζεστή και παραγωγική σχέση για πολλά χρόνια», κατέληξε.