You are here

ΠτΔ: Ακολουθούμε ενιαία πολιτική για τη Ρωσία

30/03/2022 20:12

Ακολουθούμε μια ενιαία ενωτική πολιτική που χαράζει η ΕΕ σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για το θέμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε ότι «συνεχίζουμε την πολιτική αξιοποίησης τόσο των δικών μας όσο και των κοιτασμάτων της περιοχής. Δεν είναι τυχαία η επιλογή της ΕΕ να χρηματοδοτήσει τη μελέτη για την κατασκευή του EastMed, αν και εφόσον δηλαδή είναι βιώσιμος ή αν προσφέρεται ως μια εναλλακτική οδός για την προμήθεια φυσικού αερίου και  απεξάρτηση από συγκεκριμένη αγορά». 

Ερωτηθείς για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου, ο Πρόεδρος είπε ότι «μέχρι σήμερα η εξωτερική πολιτική μας αυτό μαρτυρεί. Οι τριμερείς συνεργασίες μας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, οι άριστες σχέσεις με τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, οι άριστες σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τις χώρες του Κόλπου προς αυτή την κατεύθυνση δίδουν το στίγμα ότι κινείται η Κυπριακή Κυβέρνηση».

Σε ερώτηση αν με τη δίωξη Ρώσων ολιγαρχών η Κύπρος θα πρέπει τώρα να κινηθεί κατά τρόπο που να μην χαθούν κεφάλαια, ο Πρόεδρος είπε ότι «ακολουθούμε μια ενιαία ενωτική πολιτική που χαράζει η ΕΕ. Θεωρούμε ότι η Ρωσία διαχρονικά στήριξε θέσεις αρχών όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα. Οι τελευταίες, όμως, ενέργειες καταπατούν, δυστυχώς, το διεθνές δίκαιο, με αποτέλεσμα να είμαστε υποχρεωμένοι και εμείς, ως θέμα αρχής, και ως χώρα που δέχθηκε εισβολή και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, να τηρήσουμε τη στάση που τηρούμε.

«Δεν έχουμε κάτι με τον ρωσικό λαό, δεν έχουμε οτιδήποτε που να μας δημιουργεί προβλήματα με τους πολίτες. Το θέμα είναι η κάθετη διαφωνία στις συγκεκριμένες ενέργειες της Ρωσικής Κυβέρνησης», είπε.

Τέλος, ερωτηθείς, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ομήρου, αν θα γραφτεί και η δική του αυτοβιογραφία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε χαριτολογώντας «την καταγράψατε εσείς οι δημοσιογράφοι».