You are here

Συλλούρης: Οι επαφές στην Αυστραλία ξεπέρασαν τις προσδοκίες

15/02/2020 18:08

Ξεπέρασε τις προσδοκίες το αποτέλεσμα των επαφών που είχε στην Αυστραλία, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής σε δήλωση πριν από την επιστροφή στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι η ηγεσία της Αυστραλίας γνωρίζει τα ζητήματα  στην περιοχή και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο και ως χώρα από μόνη της, αλλά και ως χώρα μέλος διαφόρων συνασπισμών. Τη Δευτέρα ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Προεδρία της Βουλής, ο κ. Συλλούρης θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αλληλοενημέρωση και περαιτέρω συντονισμό και σε αυτό το πλαίσιο θα τον ενημερώσει και για τις επαφές στην Αυστραλία.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, επικεφαλής ευρείας διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, μετά από πρόσκληση των Προέδρων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, Tony Smith και Scott Ryan.
 
Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι Βουλευτές Νίκος Τορναρίτης, Ανδρέας Φακοντής, Ζαχαρίας Κουλίας, Ηλίας Μυριάνθους, Λίνος Παπαγιάννης, Αννίτα Δημητρίου, Κώστας Κώστα και Μαρίνος Μουσιούττας. Στην αποστολή συμμετείχε και ο Μιχάλης Μιχαήλ, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA).
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής αφού σημείωσε πως πραγματοποιήθηκαν επαφές τόσο σε επίπεδο ομοσπονδίας, όσο και σε επίπεδο περιφέρειας, πρόσθεσε ότι και στις τρεις πολιτείες που επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία, ο ίδιος και οι Βουλευτές συναντήθηκαν με ομογενείς και στελέχη της ελληνικής και κυπριακής παροικίας και καθορίστηκαν συγκεκριμένοι προς υλοποίηση στόχοι.
 
Διευκρίνισε ότι στους στόχους που τέθηκαν σε σχέση με τα πολιτικά ζητήματα, κάποιοι είναι οι συνήθεις και άλλοι προχωρημένοι σε επόμενα στάδια, όπως τα ζητήματα για τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο που πρέπει να συζητηθούν σε επίπεδο κοινοπολιτείας και να μην περιορίζονται μόνο σε επίπεδο διμερών σχέσεων.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι στο επίπεδο των επαφών για προσέλκυση επενδύσεων ο Πρόεδρος του  CIPA Μιχάλης Μιχαήλ έκανε πολύ καλές συναντήσεις, κάποιες εκ των όποιων με την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία και κάποιες άλλες κατ’ ιδίαν.
 
Ακολούθως ανέφερε ότι λήφθηκε τελική απόφαση μετά την ενημέρωση στο Ινστιτούτο Παιδικού Καρκίνου του Πανεπιστημίου Νέας Νοτίου Ουαλίας, για συνεργασία σε επιστημονικό επίπεδο των Κυπρίων και Ελλαδιτών επιστημόνων στον τομέα της ιατρικής με την Κύπρο, αλλά και σε διμερές επίπεδο.
 
Κάτι ανάλογο είχαμε συζητήσει και στη Μελβούρνη, τα οποία θα συνδυάσουμε με το Σίδνεϋ και το Ινστιτούτο Παιδικού Καρκίνου, διευκρίνισε.
 
Συνεχίζοντας είπε ότι ο ίδιος ως Πρόεδρος της Βουλής θα συγκεντρώσει τις δυνατότητες που υπάρχουν στην Κύπρο και να τις αξιοποιήσει.
 
Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως έγινε ήδη αρκετή προεργασία με διάφορους στόχους που τέθηκαν κατά καιρούς, αρχής γενομένης με το συνέδριο για την 4η βιομηχανική επανάσταση, προχωρώντας με τη δημιουργία σχολείου στο Μακάρειο, στο πρότυπο της Μαδρίτης.
 
Διεξήχθησαν και διεξάγονται συζητήσεις με επιστήμονες και πρυτάνεις στην Κύπρο που δημιουργούν τις συνθήκες και προσφέρουν έδαφος για να συνεργαστούμε και με άλλες χώρες και όχι μόνο  με την Αυστραλία, συμπλήρωσε.
 
Σημείωσε περαιτέρω ότι με την Αυστραλία παρόλο ότι είναι μακρινή χώρα, υπάρχουν πολλές προοπτικές συνεργασίας, συνδυασμένες με τη θέληση της παροικίας που διαθέτει πολλούς επιστήμονες που ενδιαφέρονται και οι οποίοι «μας άνοιξαν την πόρτα πριν την κτυπήσουμε».
 
«Νομίζω πως δεν πρέπει να χαθεί στο χρόνο, αυτός ο ενθουσιασμός και η ετοιμότητα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.
 
Ερωτηθείς πότε να αναμένονται αποτελέσματα ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι σε κάποια από αυτά τα αποτελέσματα θα είναι απτά στο άμεσο προσεχές διάστημα. Πρόσθεσε πως έκανε διευθετήσεις για συνάντηση επιστημόνων από την Αυστραλία τον Απρίλη.
 
«Κάποια θα είναι πιο μεσοπρόθεσμα και κάποια πιο μακροπρόθεσμα, αλλά μπήκαν σε ένα χάρτη με ημερομηνίες και στόχους οι οποίοι θα υλοποιηθούν», σημείωσε.
 
Ερωτηθείς αν κατά τις επαφές διαπίστωσε ότι οι Αυστραλοί πολιτικοί είτε σε ομοσπονδιακό, είτε σε περιφερειακό επίπεδο ενδιαφέρονται για ότι γίνεται στην μακρινή γειτονία της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως οι Αυστραλοί βεβαίως και ενδιαφέρονται.
 
Υπενθύμισε ότι η Αυστραλία παρά την απόσταση από τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο δεν έλειψε και έχει παρουσία και ενδιαφέρον σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Γενικός Κυβερνήτης έχει επισκεφθεί την Κύπρο κατά διαστήματα, οι Αυστραλοί γνωρίζουν τα ζητήματα και μπορούν να παίξουν ένα ρόλο και ως χώρα από μόνη της, αλλά και ως χώρα μέλος διαφόρων συνασπισμών, πρόσθεσε.

Σημείωσε τέλος ότι η Διοικήτρια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι αξιωματικός του στρατού της Αυστραλίας. Αυτά είναι τα δεδομένα και με δική μας προσπάθεια αξιοποίησης, συνθέτουν μια δέσμη ευκαιριών, είπε τέλος.