You are here

Συνάντηση ΠτΔ με Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ

25/09/2018 21:37

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, θέματα διμερούς συνεργασίας, ευρωπαϊκά ζητήματα καθώς και περιφερειακά θέματα, ήταν στην ατζέντα της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Σε δηλώσεις προέβη μόνο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης του.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «τη συνάντηση απασχόλησαν κυρίως το Κυπριακό και οι άριστες διμερείς σχέσεις που θα συνεχίσουν να είναι".

«Έχουμε εγείρει κάποια θέματα για τα οποία πιστεύουμε ότι μπορεί εν τη ουσία να συμβάλει η Ρωσία, όπως είναι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι καλές σχέσεις που διατηρούν με την Τουρκία και η επιρροή που μπορεί να ασκήσουν, έτσι ώστε να υπάρξουν μετακινήσεις, προκειμένου να παρατηρηθεί πρόοδος. Ήταν μια δημιουργική, φιλική συνάντηση με συγκεκριμένη ατζέντα και εκφράζω την ικανοποίηση μου για τα αποτελέσματα», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση της Μόσχας αυτή τη στιγμή για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος απάντησε «η εξεύρεση λύσης».

Διμερείς επαφές

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμμετείχε σήμερα στις εργασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ στο περιθώριο της Συνέλευσης είχε διμερείς επαφές με αρχηγούς κρατών ή Κυβερνήσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε, στο περιθώριο της Συνέλευσης, με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β΄.
Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι στενές διμερείς σχέσεις και έγινε ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακές εξελίξεις, ενώ έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Μαυρικίου κ. Πραβίντ Κουμάρ Γιουγκνάουθ με τον οποίον συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αργότερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ηγεσίας της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής ( AJC ).