You are here

Τι λέει η κυβέρνηση για συμφωνία με ΗΠΑ για εναέριο χώρο

24/03/2003 15:37
Οι ΗΠΑ δεν προέβησαν μέχρι στιγμής σε χρήση του εναερίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό το φως του πολέμου στο Ιράκ για διέλευση αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας Κύπρου - ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

«Σύμφωνα με την παρακολούθηση εκ μέρους όλων των αρμοδίων Αρχών δεν έχει γίνει χρήση ακόμη από πολεμικά αεροπλάνα του εναερίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αν και στο FIR υπάρχει πολλή κινητικότητα», ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης ο οποίος επιβεβαίωσε την ύπαρξη μιας Κύπριας στο Ιράκ, που επειδή έχασε το διαβατήριό της δεν μπόρεσε να αναχωρήσει εγκαίρως από τη χώρα. Ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πάντως ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, για την επιστροφή της στην Κύπρο.

Όσον αφορά τη διανομή υλικού εκ μέρους των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο για ενημέρωση του κοινού και αυτοπροστασία, ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε την αναφορά στην εισαγωγή του ενημερωτικού δελτίου, στην οποία τονίζεται καθαρά ότι «ουδείς κίνδυνος υπάρχει για την Κύπρο από τις πολεμικές επιχειρήσεις», προσθέτοντας ότι αυτές οι ενημερωτικές εκδόσεις, είναι τμήμα των εκδόσεων «της δικής μας Πολιτικής Άμυνας, τις οποίες πάντοτε μαζί με άλλο ενημερωτικό υλικό διανέμει από σπίτι σε σπίτι και η δική μας Πολιτική Άμυνα».

Πάντως, από πλευράς Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος Τύπου ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις στη Βάση Ακρωτηρίου για υποστήριξη της ανάπτυξης των συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή του Κόλπου συνεχίζονται κανονικά, διευκρινίζοντας ότι αυτές επικεντρώνονται κυρίως στον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών που πετούν προς και από την περιοχή του Κόλπου και στην παροχή προμηθειών και εφοδίων.

Είπε ακόμη, ότι δεν μεταφέρθηκαν μέχρι στιγμής νεκροί στρατιώτες από τον πόλεμο στο Ιράκ. Πρόσθεσε όμως, ότι στη βάση Ακρωτηρίου έφθασαν ασθενείς και τραυματίες από ασκήσεις και όχι στα πεδία των μαχών, όπως τόνισε. «Είναι άτομα που βρίσκονταν στο Κουβέιτ και έχουν για παράδειγμα πνευμονία ή μικροτραυματισμούς από τις ασκήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην αρχή της σημερινής συνάντησης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε τα ακόλουθα:

« - Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος επιστρέφει σήμερα στις 2.35 μμ από τις ΗΠΑ όπου ολοκλήρωσε με επιτυχία τις προγραμματισμένες ετήσιες ιατρικές εξετάσεις του. Με την ευκαιρία της παραμονής του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ολοκλήρωσε κύκλο θεραπευτικής αγωγής για το γνωστό πρόβλημα των φωνητικών του χορδών που προέκυψε τον περασμένο Ιανουάριο. Εξαιτίας της αγωγής αυτής ο Πρόεδρος θα αποφύγει να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις ή ομιλίες τις επόμενες μέρες.

- Αναφορικά με τα συμπεράσματα της Προεδρίας του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνεται η ιδιαίτερη πρόσκληση προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία να επανεξετάσει τη θέση της όσον αφορά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Οι δικές μας θέσεις παραμένουν οι ίδιες. Ο Υπουργός Εξωτερικών προέβη ήδη σε δηλώσεις σε σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

- Σύμφωνα με όλες τις αρμόδιες Αρχές που παρακολουθούν το θέμα, δεν έχει γίνει ακόμα χρήση από πολεμικά αεροπλάνα του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αν και στο FIR υπάρχει μεγάλη κινητικότητα.

- Αναφορικά με τη διανομή από τις Βρετανικές Βάσεις ενημερωτικού υλικού για αυτοπροστασία του κοινού, επιθυμώ να σας πληροφορήσω ότι αυτές οι εκδόσεις είναι τμήμα των εκδόσεων της δικής μας Πολιτικής Άμυνας τις οποίες πάντοτε διανέμει και η ίδια μαζί με άλλο ενημερωτικό υλικό από σπίτι σε σπίτι. Ήδη στην εισαγωγή αυτού του ενημερωτικού δελτίου που διανέμουν οι Βάσεις αναφέρεται καθαρά ότι ουδείς κίνδυνος υπάρχει για την Κύπρο από τις πολεμικές επιχειρήσεις.

- Η «παραχώρηση» εκ μέρους του ψευδοϋπουργικού συμβουλίου του κ. Ντενκτάς «διευκολύνσεων» για τις πολεμικές επιχειρήσεις αποτελεί και πάλι ένα τέχνασμα του κ. Ντενκτάς για αντιπερισπασμό. Είχε δηλωθεί από χθες ότι το ψευδοκράτος είναι παράνομο, οι πράξεις του είναι παράνομες και μ’ αυτό το φακό πιστεύω ότι και η διεθνής κοινότητα θα αντικρίσει τις νέες του προσπάθειες.»

Ερ.: Μήπως τους ζήτησε κανείς να δώσουν αυτές τις διευκολύνσεις;

Κ.Ε.: Ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών έχει διερευνήσει το θέμα. Δεν έχει ζητηθεί από κανένα ούτε και έγινε οποιαδήποτε επαφή με το ψευδοκράτος σε σχέση με το θέμα αυτό.

Ερ.: Δηλαδή από πλευράς διεθνούς κοινότητας η αντιμετώπιση που τυγχάνει το ψευδοκράτος ...

Κ.Ε.: Εξακολουθεί να είναι εκείνη του Ψηφίσματος 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ερ: Τελικά υπάρχει μια γυναίκα που βρίσκεται στο Ιράκ και δεν έχει κατορθώσει να βρει διέξοδο ...

Κ.Ε.: Δεν έχω λεπτομέρειες της ταυτότητάς της αλλά φαίνεται ότι όταν έπρεπε να φύγει είχε χάσει το διαβατήριό της και τελικά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλη πιθανότητα να αναχωρήσει από το Ιράκ. Δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί αν είναι εκείνη η κυπριακής καταγωγής κυρία που σας είχα αναφέρει σε μια προηγούμενη ενημέρωση η οποία είχε διπλή υπηκοότητα, αγγλική και ιρακινή.

Ερ: Το γεγονός της απώλειας του διαβατηρίου πώς την εμπόδισε να αναχωρήσει;

Κ.Ε.: Δεν γνωρίζω περαιτέρω λεπτομέρειες. Γνωρίζω ότι όταν έπρεπε να αναχωρήσει δεν μπορούσε να βρει το διαβατήριό της και με το ιρακινό διαβατήριο φυσικά, αν είχε, δεν θα μπορούσε να αναχωρήσει.
Ερ.: Γίνονται κάποιες προσπάθειες;

Κ.Ε.: Γίνονται συνεχείς προσπάθειες εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ερ: Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αναφορικά με πληροφορίες ότι μπορεί να δεχθούμε κύμα προσφύγων;

Κ.Ε.: Καμία συγκεκριμένη ένδειξη ότι υπάρχει κύμα προσφύγων προς την Κύπρο. Όλες οι Αρχές και η επιτροπή που σας είχα αναφέρει την προηγούμενη φορά βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και παρακολουθούν όλες τις πτυχές που μπορεί να επηρεάσουν την Κύπρο εν όψει του πολέμου στο Ιράκ.

Ερ: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είχε επικοινωνία τις τελευταίες μέρες τόσο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όσο και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Προκύπτει οτιδήποτε σε σχέση με την Κύπρο; Επίσης, υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη στο αίτημα του κ. Ταλάτ για επισύναψη του σχεδίου Ανάν στη Συνθήκη Προσχώρησης;

Κ.Ε.: Από τη συνομιλία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας με τον Γενικό Γραμματέα προκύπτουν δύο στοιχεία: ότι ετοιμάζεται η έκθεση σχετικά με τη Χάγη προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και ότι ο Γενικός Γραμματέας επιβεβαιώνει ότι είναι στη διάθεση των μερών για συνέχιση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού. Θεωρεί δε τη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης εποικοδομητική, αφήνοντας ορισμένα πράγματα να εννοηθούν. Από τη συνομιλία του κ. Παπανδρέου με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κ. Γκιούλ προκύπτει ότι και πάλι φαίνεται μια νέα, διαφορετική προσέγγιση εκ μέρους του κ. Γκιούλ, ο οποίος λέει ότι η τουρκική Κυβέρνηση εξακολουθεί να επιθυμεί και θα καταβάλει προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Υπάρχει επίσης υπό εξέλιξη μια προσπάθεια συνάντησης υπηρεσιακών των δύο Υπουργείων Εξωτερικών για συζήτηση διαφόρων θεμάτων μεταξύ των οποίων είναι και οι δυνατότητες συνέχισης των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ερ: Είπατε ότι ο Γενικός Γραμματέας επιβεβαίωσε τη διάθεσή του να συνεχίσει τις προσπάθειες. Δηλαδή αναθεωρεί την ανακοίνωση της Χάγης;

Κ.Ε.: Μα και στην ανακοίνωση της Χάγης νομίζω ότι είχε πει πως είναι στη διάθεση των μερών. Τώρα το καθορίζει πιο ευκρινώς, ότι ναι, είναι στη διάθεση των μερών για συνέχιση των προσπαθειών.

Ερ: Ο Ντενκτάς συνεχίζει να διακηρύσσει και αυτός ότι επιθυμεί συνομιλίες και συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο αλλά λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει να προηγηθεί αναγνώριση ενός ξεχωριστού κράτους με ξεχωριστή κυριαρχία. Η λογική του κ. Γκιούλ κινείται στο ίδιο επίπεδο ή διαπιστώθηκε ότι κινείται πράγματι σε διαφορετικό επίπεδο;

Κ.Ε.: Επί του παρόντος δεν έχει διαπιστωθεί διαφοροποίηση πολιτικής μεταξύ Άγκυρας και Ντενκτάς. Ως εκ τούτου, επί του παρόντος οι όποιες δηλώσεις του κ. Γκιούλ δεν έχουν οποιοδήποτε αντίκρισμα ή δεν σημαίνουν οποιαδήποτε διαφοροποίηση της τουρκικής πολιτικής, δηλαδή της στήριξης των θέσεων Ντενκτάς από την τουρκική Κυβέρνηση.

Ερ: Δεν μιλήσατε για διαφορετική προσέγγιση του κ. Γκιούλ;

Κ.Ε.: Είπα ότι φραστικά φαίνεται νέα διαφορετική προσέγγιση. Όμως αυτή η προσέγγιση δεν φαίνεται να σημαίνει ουσιαστική ανατροπή της μέχρι σήμερα τουρκικής πολιτικής.

Ερ.: Η συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε την επιθυμία των δύο πλευρών για συνέχιση της προσπάθειας στη βάση του σχεδίου Ανάν ή αυτό αφέθηκε στο περιθώριο;

Κ.Ε.: Εκείνο που έχει λεχθεί είναι η δυνατότητα συνάντησης υπηρεσιακών παραγόντων των δύο Υπουργείων Εξωτερικών για συζήτηση διαφόρων θεμάτων και θεμάτων που έχουν σχέση με το Κυπριακό. Δηλαδή την προώθηση προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού χωρίς να ξεκαθαρίζεται ποια συγκεκριμένα θέματα θα συζητηθούν.

Ερ.: Υπάρχουν πληροφορίες για άφιξη του κ. ντε Σότο στην Κύπρο;

Κ.Ε.: Όχι, εξ όσων γνωρίζω. Εκείνο που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι η συνέχιση της εργασίας για ετοιμασία της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα.

Ερ.: Υπάρχει κάποια εξέλιξη στις διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ σε σχέση με τις διευκολύνσεις που έχουμε αποδεχθεί να δώσουμε; Εξέφρασαν ευχαριστίες ή οτιδήποτε άλλο;

Κ.Ε.: Ναι, αυτό το έπραξε και εκπρόσωπος της εδώ Πρεσβείας των ΗΠΑ αλλά και προφορικά ο Πρέσβης της χώρας προς τον Υπουργό Εξωτερικών.

Ερ.: Υπάρχει κάποιο νέο αίτημα ή κάποια άλλη εξέλιξη;

Κ.Ε.: Όχι, τίποτε απολύτως.

Ερ.: Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε από την Κυπριακή Βουλή να στείλει αντιπροσώπους με το καθεστώς παρατηρητή για συμμετοχή στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τις 16 Απριλίου. Υπάρχει απόφαση σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας για το αν θα πληρωθούν και οι έξι θέσεις ή μόνο οι τέσσερις με βάση τουλάχιστον το σχέδιο Ανάν;

Κ.Ε.: Έχω παρακολουθήσει τις αναφορές και τις συζητήσεις για το θέμα αυτό. Δεν υπάρχει ακόμα καμιά πολιτική απόφαση ούτε και οποιαδήποτε απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ερ.: Είναι θέμα που θα απασχολήσει το Εθνικό Συμβούλιο;

Κ.Ε.: Πιστεύω ότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα και είμαι βέβαιος ότι θα απασχολήσει και το Εθνικό Συμβούλιο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ερ: Υπάρχει κατ’ αρχήν τοποθέτηση της Κυβέρνησης επ’ αυτού;

Κ.Ε.: Καμία κατ’ αρχήν τοποθέτηση. Εκείνο το οποίο όλοι γνωρίζουμε είναι ότι η Κύπρος δικαιούται με βάση τη Σύμβαση της Νίκαιας έξι αντιπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο.