You are here

Τρία μνημόνια συνεργασίας υπέγραψαν Κύπρος και HAE

24/02/2022 13:04

Κοινή Διακήρυξη για την Εγκαθίδρυση Συνολικής Στρατηγικής Συνεργασίας και τρία Μνημόνια Συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα Πέμπτη, στο Ντουμπάι Κύπρος, και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Συγκεκριμένα υπεγράφησαν Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών, Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας και Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης.

Οι υπογραφές έλαβαν χώρα στο πλαίσιο συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Πρωθυπουργό των ΗΑΕ, Σεϊχη Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας της Κύπρου, στην ΕΧΡΟ 2020 και σε αυτή παρέστησαν, επίσης, οι Υπουργοί και Υφυπουργοί που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε εφτά πυλώνες εστιάζει η Συνολική Στρατηγική Συνεργασία

Σε εφτά πυλώνες θα εστιάσει η Συνολική Στρατηγική Συνεργασία Κύπρου - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη για την Εγκαθίδρυση Συνολικής Στρατηγικής Συνεργασίας που υπογράφηκε σήμερα, στο Ντουμπάι.

Συγκεκριμένα, η Συνολική Στρατηγική Συνεργασία θα εστιάσει στους ακόλουθους πυλώνες: Πολιτική συνεργασία, αμυντική και στρατιωτική συνεργασία,  ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις, τουρισμό και πολιτισμό, εκπαίδευση, επιστήμη και τεχνολογία, και  ναυτιλία και ναυτιλιακές μεταφορές.

Όπως σημειώνεται, μέσω της Συνολικής Στρατηγικής Συνεργασίας, η Κυπριακή Δημοκρατία και τα ΗΑΕ θα αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία τους σε τομείς αμοιβαίου και στρατηγικού συμφέροντος και θα οικοδομήσουν επί των Συμφωνιών και των Μνημονίων Συνεργασίας που υπογράφηκαν μεταξύ των δυο χωρών από την εγκαθίδρυση των σχέσεών τους.

Στην Κοινή Διακήρυξη σημειώνεται πως οι ηγέτες των δυο χωρών έχουν διορίσει Υπουργούς από τις δυο πλευρές για να επιβλέψουν την εφαρμογή της Συνολικής Στρατηγικής Συνεργασίας, προκειμένου να διασφαλίσουν τον πλήρη συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών σε κάθε πυλώνα.

Η Κοινή Διακήρυξη τίθεται σε ισχύ από την ημέρα της υπογραφής της.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική συνεργασία στην κοινή διακήρυξη αναφέρεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν να ενισχύσουν τον πολιτικό τους διάλογο και τις στρατηγικές διαβουλεύσεις τους και να εντείνουν την συμμαχία τους σε περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με στόχο την περαιτέρω προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στις περιοχές τους.

Και οι δύο πλευρές υπογραμμίζουν τη σημασία της τακτικής διεξαγωγής πολιτικών διαβουλεύσεων και της αύξησης της συχνότητας των επισκέψεων αξιωματούχων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, αναγνωρίζοντας ότι τέτοιες επισκέψεις εξυπηρετούν και προωθούν τους στόχους της συνολικής στρατηγικής εταιρικής τους σχέσης. Επίσης, αναφέρεται ότι και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τη σημασία της διευκόλυνσης της ανάπτυξης στενότερων κοινοβουλευτικών δεσμών, αυξάνοντας τη συχνότητα των επισκέψεων και ανταλλαγών υψηλού επιπέδου.

Στο κεφάλαιο Άμυνα και Στρατιωτική Συνεργασία αναφέρεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα εργαστούν για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης, της ανταλλαγής εμπειριών, των επισκέψεων, των συνεδρίων και των σχετικών σεμιναρίων.

Για την ενέργεια αναφέρεται ότι θα προωθήσουν τη συνεργασία τους μεταξύ άλλων μέσω του συντονισμού τους σε θέματα όπως τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η εξοικονόμηση ενέργειας και απόδοση. Επιπλέον αναφέρεται ότι οι δύο χώρες θα εξετάσουν επενδυτικές ευκαιρίες που σχετίζονται με τον τομέα των υδρογονανθράκων και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στο εμπόριο και τις επενδύσεις η κοινή διακήρυξη αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δεσμευτεί να προωθήσουν περαιτέρω τις οικονομικές τους σχέσεις προκειμένου να ενισχύσουν το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις μέσω μιας σειράς ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών για το εμπόριο και τις επενδυτικές ευκαιρίες και στις δύο χώρες, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά δημιουργία ευνοϊκών επενδυτικών συνθηκών, ενθάρρυνση επαφών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών μέσω ανταλλαγής επιχειρηματικών και εμπορικών αντιπροσωπειών από τα αντίστοιχα Εμπορικά Επιμελητήρια, επενδυτικές αποστολές, καθώς και φόρουμ και εργαστήρια σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες επενδυτικές αρχές των δύο χωρών θα διερευνήσουν πιθανές ευκαιρίες συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων επενδυτικών έργων σε στρατηγικούς οικονομικούς τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια (συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) και άλλα μεγάλα έργα υποδομής.

Στον τουρισμό και πολιτισμό, η διακήρυξη αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και τα ΗΑΕ θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στον τομέα του τουρισμού, αναγνωρίζοντας ότι η ανταλλαγή τουριστών συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των λαών, της ιστορίας, των εθίμων και των παραδόσεων των δύο εθνών.

Οι δύο πλευρές θα διευκολύνουν τις συζητήσεις για την παροχή πρόσθετων πτήσεων και θέσεων για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης στις τουριστικές περιόδους αιχμής μεταξύ των δύο χωρών και θα ανταλλάξουν επίσης εμπειρίες όσον αφορά τόσο τις οργανωτικές όσο και τις νομοθετικές πτυχές του τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει ενθάρρυνση της προώθησης διμερών επενδύσεων σε τουριστικά έργα, της τουριστικών προϊόντων που ωφελούν και τις δύο χώρες και των επαφών και της συνεργασίας μεταξύ τουριστικών εταιρειών των δύο χωρών μέσω εργαστηρίων, εκδηλώσεων μάρκετινγκ και φεστιβάλ.

Ακόμη οι δύο πλευρές θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και άλλων διεθνών οργανισμών που σχετίζονται με τον τουρισμό, στους οποίους είναι και οι δύο μέλη.

Κύπρος και ΗΑΕ εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της νεολαίας μέσω συζητήσεων και συναντήσεων για την ενίσχυση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Στο κεφάλαιο Εκπαίδευση, Επιστήμη και Τεχνολογία η Κυπριακή Δημοκρατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συνεργαστούν προκειμένου να ενισχύσουν τη συνεργασία τους , ενθαρρύνοντας άμεσες εταιρικές σχέσεις, συνεργασία μεταξύ Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, ανταλλαγή φοιτητών/ακαδημαϊκών/ερευνητών και ανταλλαγών καλών πρακτικών στον τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Θα εργαστούν επίσης για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της επιστημονικής έρευνας μέσω της ανταλλαγής επιστημόνων, ερευνητών και επιστημονικών πληροφοριών και για τη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας κοινών ερευνητικών έργων.

Στη διακήρυξη αναφέρεται ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο περιβάλλον startup των δύο χωρών, στη συνεργασία μεταξύ των κέντρων επιχειρήσεων με την ενθάρρυνση συνεργασιών επενδυτών και την προώθηση της καινοτομίας.

Σε ό,τι αφορά την Ναυτιλία και Θαλάσσιες Μεταφορές η Κυπριακή Δημοκρατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν να βελτιώσουν τη διμερή συνεργασία μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και της κοινής εκπαίδευσης στον τομέα των θαλάσσιων διοικητικών θεμάτων (κράτος σημαίας, κράτος λιμένα και διερεύνηση θαλάσσιων ατυχημάτων) καθώς και συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων και της θαλάσσιας συνδεσιμότητας μεταξύ των λιμανιών των δύο χωρών.

Με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Συνάντησης της Μικτής Επιτροπής μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των ΗΑΕ στις 11 Νοεμβρίου 2020, η οποία διεξήχθη εικονικά, έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας σε κάθε πυλώνα και από τις δύο πλευρές, με σκοπό τον εντοπισμό και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, κοινών έργων και εταιρικών σχέσεων.