You are here

Υπογράφουν συμφωνίες Κύπρος και Ινδία

27/12/2022 11:25

Κύπρος και Ινδία θα υπογράψουν διμερή μνημόνια και συμφωνίες στους τομείς της στρατιωτικής συνεργασίας, της ενέργειας και της μετανάστευσης, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας, Subrahmanyam Jaishankar, στην Κύπρο, στις 29-31 Δεκεμβρίου, με πρόσκληση του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική επίσκεψη τόσο από άποψης σημειολογίας και συμβολισμού όσο και από άποψης ουσίας και περιεχομένου. «Η Ινδία είναι μια πολύ σημαντική χώρα μέλος της Κοινοπολιτείας με την οποία μας συνδέουν παράλληλες ιστορικές πορείες, ισχυροί δεσμοί», ανέφερε.

Ο κ. Δημητρίου είπε επίσης πως η επίσκεψη αυτή «δημιουργεί προοπτική για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με την Ινδία σε ένα αμοιβαία επωφελές στρατηγικό πλαίσιο».

Σημείωσε πως κατά τη διάρκειά της «θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και η προοπτική περαιτέρω εμβάθυνσής τους σε τομείς όπως η παιδεία, η οικονομία, η ασφάλεια, η άμυνα κ.λ.π.».

Είπε ακόμη πως «θα ενημερώσουμε την ινδική πλευρά για τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για αναβάθμιση του ψευδοκράτους αλλά και για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Θα συζητηθούν επίσης τρέχοντα περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, οι σχέσεις ΕΕ – Ινδίας καθώς και τρόποι μέσα από τους οποίους η Ινδία θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στα υφιστάμενα πολυμερή σχήματα συνεργασίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ανέφερε εξάλλου, πως στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ινδού ΥΠΕΞ θα υπογραφούν διμερή μνημόνια και συμφωνίες στους τομείς της στρατιωτικής συνεργασίας, της ενέργειας και της μετανάστευσης.