You are here

Ζητούν εξηγήσεις από ΠτΔ για τη θέση ΓΓ του ΙΜΟ

03/04/2023 16:03

Σοβαρές πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα της υποψηφιότητας του τέως Υφυπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη αναφορικά με την πλήρωση της θέσης του ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας και της μη υποβολής   σχετικής υποψηφιότητας από την κυπριακή κυβέρνηση.

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου κληθείσα στο περιθώριο της σημερινής συνάντησης της με τον ΥΠΟΙΚ Μάκη Κεραυνό να σχολιάσει σχετικά δημοσιεύματα επί του όλου θέματος, υπέδειξε ότι  ο ΔΗΣΥ «χρειάζεται ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνηση».

Διερωτήθηκε εάν όντως στις επιλογές ήταν  ο κ. Δημητριάδης,  αν όντως η Κύπρος θα τύγχανε στήριξης για αυτή την επιλογή  ή αν θα είχε ανταπόκρισης αυτή η επιλογή.

«Πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει και να λογοδοτήσει επί του ζητήματος διότι είναι θέμα που άπτεται και των διεθνών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας,  ειδικά όταν απέναντι μας έχουμε να κάνουμε με μία Τουρκία  η οποία όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αντίθετα προβαίνει σε παραβιάσεις κάθε δικαίου  και κάθε νομιμότητας» σημείωσε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, η οποία ξεκαθάρισε επίσης:

«Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τύχει στήριξης  η επιλογή τούρκου υποψήφιου και αυτή είναι η ξεκάθαρη μας θέση».

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει πειστικές απαντήσεις  ειδικά με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας», παρατήρησε η κ. Δημητρίου.

Ερωτηθείσα εάν έχει συζητήσει το θέμα με τον ΠτΔ   η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι τέθηκε ενώπιον του  ΠτΔ, ωστόσο, όπως είπε, δεν κατέστη δυνατό στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου να συζητηθεί εκτενώς «και είναι για αυτό που ως ΔΗΣΥ καλούμε  τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη  και την κυβέρνηση ευρύτερα να δώσει απαντήσεις μέσω του αρμόδιου Υφυπουργού. Δηλαδή εάν πράγματι ήταν εκλέξιμος ο κ.  Δημητριάδης  και αν υπήρξε αυτή η δυνατότητα για την Κύπρο μας και δεν έτυχε επιλογής και ποιος ήταν ο λόγος», πρόσθεσε.

Καρούσος: Να τεθεί θέμα στη Βουλή

Ο τέως  Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος με γραπτή δήλωση του υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να κατατεθεί κυπριακή υποψηφιότητα για τη θέση του ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (IMO), ο οποίος αποτελεί οργανισμό του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, την επιλογή του κ. Δημητριάδη ήθελε η ΕΕ και πολλοί άλλοι και προς το σκοπό αυτό έγινε σχετική προεργασία.

«Χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία καθώς η Παρασκευή ήταν η τελευταία μέρα των υποψηφιοτήτων», υπέδειξε ο τέως Υπουργός Μεταφορών.

Στη δήλωση του ο κ. Καρούσος κάνει αναφορά στα θετικά που θα μπορούσε να αποκομίσει η χώρα από την εκλογή κ. Δημητριάδη στη θέση του ΓΓ  του IMO, σε μια περίοδο που υπάρχει, όπως επεσήμανε, εμπάργκο κατά της κυπριακής ναυτιλίας από την Τουρκία.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η Κύπρος θα υποβάλει υποψηφιότητα για το συμβούλιο του IMO και όχι για τη θέση του γενικού γραμματέα, κάτι το οποίο γίνεται ούτως ή άλλως διαχρονικά», σημειώνει  ο κ. Καρούσος.

Κάλεσε τον ΥΠΕΞ και την Υφυπουργό Ναυτιλίας να δώσουν εξηγήσεις για το ζήτημα.

«Ελπίζω να γνωρίζουν τι είναι ο IMO. Ο ΔΗΣΥ οφείλει να εγγράψει το θέμα στη Βουλή και να ζητηθούν εξηγήσεις και απαντήσεις για μια σειρά ερωτημάτων» , πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Καρούσο, τα ερωτήματα αφορούν στο κατά πόσο η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τη θέση της αντίστοιχης ελληνικής, γιατί δεν ενοχλήθηκε ο ΥΠΕΞ  της Κύπρου από την ανακοίνωση της Ελλάδας για στήριξη του υποψηφίου της Τουρκίας, ποιες ήταν οι ενέργειες της Υφυπουργού Ναυτιλίας που γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες και γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση.

«Ο Βασίλης Δημητριάδης θα ήταν ένας εξαίρετος γενικός γραμματέας του IMO. Η ευκαιρία χάθηκε, αφέθηκε να καεί εσωτερικά, ίσως και εκδικητικά. Αντί να βλέπουμε το καλό της χώρας βλέπουμε αλλού» υποστηρίζει ακόμη στη γραπτή του δήλωση ο τέως Υπουργός Μεταφορών.

 

Του Λεύκου Χρίστου