You are here

Ανησυχούν για ρωσο-ουκρανικό πλήγμα στον τουρισμό

22/02/2022 16:11

Αγωνία επικρατεί στην τουριστική βιομηχανία για τις εξελίξεις στη Ρωσία και Ουκρανία και το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η προοπτική ανάκαμψης του τουρισμού από τη νέα τουριστική περίοδο που βρίσκεται προ των πυλών.

Οι τουριστικοί φορείς, αναφέρουν ότι βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τον υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο, ώστε να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις σε περίπτωση αλλαγής των μέχρι στιγμής δεδομένων.

Αρμόδια πηγή του Υφυπουργείου Τουρισμού, μιλώντας στη StockWatch,  εξέφρασε την εκτίμηση ότι διάφοροι τομείς της οικονομίας και όχι μόνο ο τουριστικός τομέας, ενδέχεται να επηρεαστούν ανάλογα από τις κυρώσεις τις οποίες θα αποφασίσουν να επιβάλλουν οι δυτικές χώρες κατά της Ρωσίας και τη διάρκεια τους.

Πλάνο Β’ σε περίπτωση κλιμάκωσης

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, εξέφρασε αγωνία για τις εξελίξεις σημειώνοντας ότι ο ΠΑΣΥΞΕ είναι σε ανοικτή γραμμή με τον υφυπουργό Τουρισμού ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό για επαφές με τους τουριστικούς εταίρους της Κύπρου.

Μιλώντας στη StockWatch, σημείωσε ότι λήφθηκαν διαβεβαιώσεις εκ μέρους του υφυπουργού Τουρισμού «ότι επεξεργάζεται πλάνο Β’ σε περίπτωση που χειροτερέψει η κατάσταση», ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, οι ξενοδόχοι για την ώρα θα πρέπει να διατηρήσουν την  αισιοδοξία για την επερχόμενη τουριστική σεζόν παρακολουθώντας όμως από κοντά τις εξελίξεις.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να παγώσουν οι κρατήσεις από τη Ρωσία, είπε ότι «είναι νωρίς να μιλάμε για πάγωμα των κρατήσεων διότι μέχρι στιγμής είναι χαμηλή η εισροή των κρατήσεων, οι οποίες αναμένουμε ότι θα κορυφωθούν αρχές του ερχόμενου μήνα, εάν και εφόσον εκτονωθεί η κρίση».

Υπενθύμισε ότι γενικά, η μεγάλη ροή κρατήσεων από τους ρώσους τουρίστες έρχεται τους καλοκαιρινούς μήνες κάτι που διαφάνηκε και κατά την πανδημική κρίση, όπως είπε.

Ο κ. Ρουσουνίδης, υπέδειξε ότι «επισκέπτονται την Κύπρο κάθε χρόνο 500 χιλ. – 600 χιλ. τουρίστες». «Από μια χώρα δεν πλήττεται μόνο μια επαρχία όταν προκύψει πρόβλημα, αλλά όλο το τουριστικό προϊόν της χώρας», παρατήρησε.

Νωρίς για συμπεράσματα

Τη θέση ότι είναι νωρίς να εκτιμηθεί η κατάσταση για την Κύπρο εξέφρασε η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη.

Σε δηλώσεις της στη StockWatch, ανέφερε ότι «είναι πολύ νωρίς να εξάγουμε συμπεράσματα ότι θα μειωθεί η εισροή κρατήσεων από τη Ρωσία, αυτό θα διαφανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες», είπε.

Πρόσθεσε ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή με τον υφυπουργό Τουρισμού και τους τουριστικούς φορείς και σε περίπτωση που θα διαφοροποιηθούν τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής ενώπιον μας, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νέες εξελίξεις».

Της Ηρώς Ευθυμίου