You are here

Έχασε την Ελληνική, κέρδισε τον Biden η Third Point

12/11/2020 09:25

Ο Daniel Loeb του ταμείου Third Point κέρδισε σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια σε ένα στοίχημα για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, τοποθετώντας τον δισεκατομμυριούχο ως έναν από τους νικητές των hedge funds από την πρόσφατη άνοδο των αγορών.

Το ταμείο είναι ένας από τους μεγαλομετόχους της Ελληνικής Τράπεζας με ποσοστό 12,59%.  Από το 2013 που εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής το ταμείο έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης του, λόγω της κατάρρευσης της κεφαλαιουχικής αξίας της τράπεζας.

Ευτυχώς για την Third Point, η εκτίμηση της για τις αμερικανικές εκλογές ήταν καλύτερη από την πρόβλεψη για τις προοπτικές της Ελληνικής Τράπεζας.

Μια ανάλυση των Financial Times και μια επιστολή επενδυτή από τον κ. Loeb δείχνουν ότι ο διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου κέρδισε από την αντίδραση της αγοράς στο εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.

Αυτό που στην πραγματικότητα υλοποιήθηκε ήταν μια από τις μεγαλύτερες ανόδους μετά την εκλογή στην ιστορία, με τον S&P 500 να αυξάνεται μόνο 7% την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Loeb είπε στους πελάτες του ταμείου του πριν από αρκετές εβδομάδες ότι είχε διατηρήσει την έκθεση του σε μετοχές καθώς η ημέρα των εκλογών έφτασε, σύμφωνα με επιστολή των FT.

Σε μια βιντεοκλήση με επενδυτές από το γραφείο του στο σπίτι του εκείνη την εποχή, ο κ. Loeb είχε εξηγήσει πώς, ως αποτέλεσμα της έρευνας και της χρήσης παρόχων δεδομένων από την εταιρεία, δεν ανησυχούσε υπερβολικά για την επίδραση των εκλογών στις αγορές, δήλωσε ένα άτομο που είχε δει την κλήση.

Πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων απέφυγαν να στοιχηματίζουν στις εκλογές, αφού έχασαν από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και τις διακυμάνσεις που ακολούθησαν.

Το ταμείο του κ. Loeb ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία κέρδισε 4,3% μεταξύ 1ης και 4ης Νοεμβρίου, μια περίοδο που περιλάμβανε τη μεγάλη ανάκαμψη την ημέρα αμέσως μετά τις εκλογές, όταν οι επενδυτές επευφημούσαν την προοπτική μιας προεδρίας του Τζο Μπάιντεν που συγκρατήθηκε από ένα διχασμένο Κογκρέσο.

Δεν είναι σαφές πώς κυμάνθηκαν οι αποδόσεις από τότε, αν και μερικές από τις μεγαλύτερες συμμετοχές του, όπως η Prudential και η Walt Disney, έχουν αποδώσει έντονα αυτό το μήνα καθώς βελτιώθηκαν οι οικονομικές προοπτικές.

Γ.Χ.