You are here

Παράπλευρες απώλειες SVB στην ΕΕ

13/03/2023 11:36

Οι πρώτες επιπτώσεις στην ΕΕ από την πτώση των δύο αμερικανικών τραπεζών άρχισαν να διαφαίνονται, αν και η έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών στις αμερικάνικες τράπεζες που κατέρρευσαν είναι ελάχιστη και ο κίνδυνος για το σύστημα παραμένει μικρός, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ως αρνητικούς οιωνούς τις χαμηλές προοπτικές των επιτοκίων και την πτώση των αποδόσεων κρατικών ομολόγων, ενώ μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και την συνεπακόλουθη κατρακύλα των περιφερειακών τραπεζών εκτιμάται πως παρόμοιες καταστάσεις ίσως εξελιχθούν και αλλού.

Επισημαίνεται ωστόσο, πως ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν περισσότερες μειώσεις καταθέσεων, το 63% των ευρωπαϊκών καταθέσεων καλύπτονται από εγγυητικά προγράμματα μειώνοντας το ρίσκο φυγής καταθέσεων.

Πολύ περιορισμένη χαρακτήρισε την έκθεση της ευρωζώνης στην χρεωκοπία της Silicon Valley Bank (SVB) στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου, σε δηλώσεις του πριν την προγραμματισμένη συνεδρία του Eurogroup.

Συναγερμός σε πέντε κράτη μέλη της Ευρώπης

Από την πτώση των δύο αμερικανικών τραπεζών, επηρεάζονται άμεσα η Σουηδία, Νορβηγία, Γερμανία, Ολλανδία και Δανία.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία το Alecta, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στη Σουηδία, συνήλθε τη Δευτέρα σχετικά με τα $2 δισ. που επενδύθηκαν σε τράπεζες των ΗΠΑ συνδεδεμένες με την SVB.

Το ταμείο διέθεσε $2,1 δισ. των κεφαλαίων του στην Signature Bank, στην First Republic Bank και στην SVB, τα τελευταία έξι χρόνια, τοποθετώντας το σουηδικό συνταξιοδοτικό ταμείο μεταξύ των μεγαλύτερων μετόχων των τριών τραπεζών.

Το ίδιο κύμα ανησυχιών επηρεάζει την Pharming Group NV στην Ολλανδία, η οποία διατηρούσε $26 εκατ. στην SVB στις ΗΠΑ και άλλα $19 εκατ. στην SVB Ηνωμένου Βασιλείου. Η εταιρεία παραμένει αισιόδοξη ότι η έκθεση της δεν θα επηρεάσει τα πλάνα της ή τις μετατρέψιμες υποχρεώσεις εξυπηρέτησης χρέους, την ίδια ώρα που η μετοχή της υποχώρησε κατά 8,4% τη Δευτέρα.

Η BaFin στη Γερμανία ήδη «πάγωσε» το παράρτημα της SVB στη χώρα, αποτρέποντας πωλήσεις οποιαδήποτε περιουσιακών στοιχείων ή εκπλήρωση πληρωμών. Η γερμανική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή ανέφερε τη Δευτέρα, ότι το παράρτημα πιθανώς να μην μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στους πιστωτές της.

Στη Δανία η εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων Zealand Pharma A/S κατείχε γύρω στα $23,5 εκατ. στην SVB, ενώ το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο Norges Bank Investment Management αξίας $1,3 τρισ. δήλωσε ότι αναμένει να λάβει πίσω χρηματικά ποσά που σχετίζονται με την πιστωτική της έκθεση.

Το ταμείο κατείχε μετοχές στην Signature Bank και στην First Republic.

Η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, 15%.

Σημειώνεται ότι η απόδοση τους διετούς αμερικανικού ομολόγου έπεσε κατά 50 βασικούς πόντους τη Δευτέρα.

Προωθούν έκτακτα μέτρα

Τα διεθνή πρακτορεία φέρουν τις αρχές των ΗΠΑ να ετοιμάζουν έκτακτα μέτρα προς στήριξη των τραπεζών με παράλληλο στόχο, τη διασφάλιση ανταπόκρισης προς τους πελάτες οι οποίοι ίσως να ετοιμάζονται για ανάληψη χρημάτων.

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, προειδοποίησε για ύπαρξη κι άλλων τραπεζών σε παρόμοια κατάσταση με την SVB και τη Signature Bank.

Ωστόσο, κύρια ανησυχία των ρυθμιστικών αρχών, παραμένει η διασφάλιση ότι οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι εξασφαλισμένες, ώστε να αποφευχθούν πρόσθετα τραπεζικά προβλήματα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ύφεσης.

Οι εξελίξεις ανάγκασαν τις αρχές να ξεκινήσουν διαδικασίες αποτροπής μίας πιθανής βαθύτερης κρίσης.

Εξάλλου από την Κυριακή οι αρχές, προσπαθούν να περιορίσουν τις ανησυχίες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, εισάγοντας ένα νέο backstop για τις τράπεζες. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Federal Reserve αυτό το «τείχος» είναι αρκετά ισχυρό για την προστασία των καταθέσεων των ΗΠΑ.

Υπουργείο οικονομικών, Federal Reserve και Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) ανακοίνωσαν τρία μέτρα μετά και το κλείσιμο της Signature Bank στη Νέα Υόρκη από τις ρυθμιστικές αρχές.

Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά, η FDIC θα προστατεύσει όλους τους καταθέτες των δύο τραπεζών κατά τη διαδικασία «διάλυσης» τους.

Ακόμη, η Fed ανακοίνωσε το νέο «Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Τραπεζών», το οποίο προσφέρει δάνεια μονοετούς διάρκειας στις τράπεζες με πιο ευέλικτους όρους.

Η Fed ανακοίνωσε ακόμη τη χαλάρωση των ορών δανειοδότησης μέσω του εκπτωτικού «παραθύρου», δηλαδή της κύριας διευκόλυνσης για άμεσο δανεισμό.

Οι επενδυτές ωστόσο, φαίνεται ανησυχούν ότι το σχέδιο δράσης που έστησαν οι ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο δενείναι αρκετό, αφού οι αγορές «κοκκίνισαν» και οι μετοχές της First Republic Βank ήδη κατρακύλησαν παρά τις διαβεβαιώσεις της τράπεζας για ισχυρή ρευστότητα.

Σπεύδουν να προλάβουν βαθύτερη κρίση

Οι αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ διαμηνύουν ότι δεν θα χαθούν τα χρήματα των καταθετών, προσπαθώντας να προστατεύσουν το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι δύο τράπεζες πτώχευσαν σε διάστημα τριών ημερών, αναγκάζοντας το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να σημάνει καμπανάκι κινδύνου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαμήνυσε ότι όσοι ευθύνονται για την κατάρρευση των δύο τραπεζών θα λογοδοτήσουν, τονίζοντας παράλληλα, ότι η προσπάθεια εποπτείας και ρύθμισης των μεγαλύτερων τραπεζών θα ενισχυθεί ώστε να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο.

Την πτώχευση των δύο μεγάλων αμερικανικών τραπεζών παρακολουθεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με στόχο να προλάβει πιθανές επιπτώσεις στη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, εκφράζοντας παράλληλα εμπιστοσύνη στους Αμερικανούς αξιωματούχους για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τυχόν επίδραση στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς από την Παρασκευή οι ευρωπαϊκές μετοχές επηρεάζονται από την κατάρρευση της SVB.

Η SVB ενημέρωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι τα διευθυντικά στελέχη της τράπεζας διόρισαν επιτροπή αναδιάρθρωσης με πέντε ανεξάρτητους διευθυντές, ώστε να διερευνηθούν οι στρατηγικές εναλλακτικές για το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, των SVB Capital και Securities, περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεων.

Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να εκφωνήσει «παρατηρήσεις» σχετικά με τη διατήρηση ενός ανθεκτικού τραπεζικού συστήματος στο Λευκό Οίκο.

Εξαγορά της SVB με £1

Στο μεταξύ τα «απομεινάρια» της SVB Αγγλίας έχουν ήδη πωληθεί στην HSBC με αντίτιμο μόλις 1 λίρα. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η HSBC θα καλύψει τις καταθέσεις των πελατών του βρετανικού παραρτήματος της τράπεζας.

Mετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς η Τράπεζα της Αγγλίας σημείωσε σε ανακοίνωσή της ότι «το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα της Αγγλίας παραμένει ασφαλές, υγιές και καλά κεφαλαιοποιημένο».

Πρόσθεσε, ότι δεν επηρεάζεται άλλη τράπεζα στην Αγγλία από τις εξελίξεις ή από την εξυγίανση της μητρικής τράπεζας στις ΗΠΑ.

Αντιδρούν οι αγορές, αλλάζει σχέδια η Fed για επιτόκια

Στις εξελίξεις που διαδραματίζονται στις ΗΠΑ αντιδρούν οι αγορές, καθώς οι ευρωπαϊκές μετοχές σημειώνουν την μεγαλύτερη πτώση από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2022.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των δύο τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα αναμένονται τα εβδομαδιαία αποτελέσματα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Με το άνοιγμα των αγορών, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά 2,6% στο Λονδίνο. Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν σχεδόν 6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο.

Μεγάλες υποχωρήσεις καταγράφηκαν μέχρι στιγμής για την Commerzbank AG, BAWANG Group AG και Banco BPM SpA. Ζημιές σημείωσε και η Credit Suisse Group AG σε περισσότερο από 8%, ενώ η First Republic Bank κατέγραψε πτώση 60% κατά τις προκαταρτικές συναλλαγές στις ΗΠΑ.

Αναλυτές αναφέρουν πως εάν δεν ίσχυε το μέτρο του backstop, οι αγορές θα ξεκινούσαν την εβδομάδα πολύ χαμηλότερα.

Υπενθυμίζεται, ότι στο παρασκήνιο η Fed αναμενόταν να συνεχίσει την αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού, τη στιγμή που οι ρυθμιστικές αρχές αντιμετωπίζουν ερωτήματα για το πώς «έχασαν» τις προειδοποιήσεις. Σε ανάλογη ενέργεια αναμενόταν να προχωρήσει και η ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, η αύξηση επιτοκίων φαίνεται να βρίσκεται πλέον εκτός ατζέντας της Fed για τον Μάρτιο, καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη της αγοράς θέλουν να διασφαλίσουν την ύπαρξη αρκετής ρευστότητας.

Της Μαρίας Κυριακίδου