You are here

Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Αγγλία

10/01/2002 19:55
Στο 4% παρέμειναν τα επιτόκια στην Αγγλία παρά το γεγονός ότι την περασμένη βδομάδα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε για την πιθανότητα αύξησης τους σε περίπτωση που η καταναλωτική ζήτηση στην χώρα δεν έδειχνε σημάδια επιβράδυνσης. Πάντως, αναμένεται ότι αργότερα μέσα στο 2002 τα επιτόκια θα αυξηθούν.

Τα επιτόκια στη χώρα βρίσκονται στο χαμηλότερο τους σημείο από το 1964. Το 2001 τα επιτόκια μειώθηκαν 7 φορές από το 6% στο 4%, γεγονός που όχι μόνο κράτησε την οικονομία μακριά από περιπέτειες, αλλά την διατήρησε σε ανοδική πορεία την ίδια περίοδο που οι οικονομίες των Η.Π.Α., Γερμανίας και Ιαπωνίας παρουσίασαν συρρίκνωση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει την μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη από τις χώρες του G7. Το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση 1,8% για το Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με 0,7% για τις ΗΠΑ και Γερμανία και 1,3% που προβλέπει για τη Γαλλία.

Το 2001 τα επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν 7 φορές από το 6% στο 4% με την τελευταία μείωση να πραγματοποιείται τον Νοέμβριο, στις ΗΠΑ μειώθηκαν 11 φορές και βρίσκονται τώρα στο 1,75% που είναι και το χαμηλότερο των τελευταίων 40 ετών. Την ίδια περίοδο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια 4 φορές στο 3,25%.