You are here

Ανήσυχη η Wall St.

14/12/2001 07:25
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν την Πέμπτη οι κεφαλαιαγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες εν μέσω ανησυχιών ότι η κάμψη της Αμερικανικής Οικονομίας θα παραταθεί. Τις ανησυχίες ενίσχυσε εν μέρει η ανακοίνωση του Δείκτη Λιανικών Πωλήσεων για τον Νοέμβρη ο οποίος παρουσίασε μείωση 3.7% σε σύγκριση με 3.1% που ανέμενε η αγορά. Αν και η μείωση οφείλεται κυρίως στον τερματισμό των ειδικών προσφορών για αγορά αυτοκινήτων, η συρρίκνωση των λιανικών πωλήσεων επανέφερε στο προσκήνιο τις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών ότι η πρόσφατη άνοδος στη Wall Street δεν εξηγείται από τα μακροοικονομικά δεδομένα.

Στις ανησυχίες της Wall Street προστέθηκε αργά το απόγευμα και η εκτίμηση ότι τα νομισματικά εργαλεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) έχουν εξαντληθεί. Την εκτίμηση αυτή ενίσχυσε η δημοσίευση των πρακτικών της πρόσφατης συνεδρίας της Fed. Από τα πρακτικά διαφάνηκαν διαφωνίες όσο αφορά την αποτελεσματικότητα που θα είχαν επιπλέον μειώσεις του βασικού επιτοκίου.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε χθες ο κλάδος υψηλής τεχνολογίας με τον Δείκτη Nasdaq να χάνει 65 μονάδες ή 3.2% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Lucent που ήταν χειρότερα από τα προβλεπόμενα. Σημαντικές απώλειες σημείωσε και ο Δείκτης Dow Jones υποχωρώντας 128 μονάδες ή 1.3% ενώ ο S&P 500 κατέγραψε ζημιές 18 μονάδων ή 1.6%. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Πέμπτης η Oracle ανακοίνωσε μειωμένα κέρδη σε σύγκριση με πέρσι, που ήταν όμως εντός των αναθεωρημένων προβλέψεων.