You are here

Άρχισε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

01/02/2002 19:24
Με βασικό θέμα «Η ηγεσία στους εύθραυστους καιρούς, Το όραμα ενός κοινού μέλλοντος» (Leadership in Fragile Times: A Vision for a Shared Future), πραγματοποιείται στην Νέα Υόρκη το συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Είναι η πρώτη φορά στα 31 χρόνια της ύπαρξής του ΠΟΦ που οι εργασίες του διεξάγονται μακριά από το Νταβός της Ελβετίας και αυτό έγινε εφέτος, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία δοκιμάσθηκε από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου. Στις εργασίες του συνεδρίου που άρχισε χθες στο ξενοδοχείο «Γουόλντορφ Αστόρια»και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου, συμμετέχουν περισσότερες από 2.500 διεθνείς προσωπικότητες, μεταξύ άλλων, πολιτικοί ηγέτες, επικεφαλής πολυεθνικών εταιρειών, τραπεζίτες και άλλοι.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ και τον Υπουργό Οικονομικών Πολ Ο’ Νιλ. Ο κ. Πάουελ θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Οικοδομώντας ένα συνασπισμό για σταθερότερο κόσμο: Ποιος θα μοιραστεί τα βάρη;» (Building a Coalition for a Stable World: Who Will Share the Burden?).
Στη χθεσινή πρώτη ημέρα του φόρουμ κεντρικό θέμα ήταν η διεθνής οικονομία και πώς θα ξεφύγει από την ύφεση. Η πρώτη ημέρα συνοδεύτηκε και από κινητοποιήσεις αντιπάλων της παγκοσμιοποίησης, που ήταν ειρηνικές, ενώ οι διαδηλώσεις αναμένεται να κορυφωθούν αύριο, Σάββατο. Πάντως και φέτος το μεγάλο θύμα ήταν η ιστοσελίδα του φόρουμ (www.weforum.org), αφού έπεσε θύμα οργανωμένης επίθεσης τριών οργανώσεων «χάκερς» και παρά τις ελπίδες ότι θα έμπαινε σε λειτουργία μέχρι χθες βράδυ, και θα μπορούσαν χιλιάδες άτομα να παρακολουθήσουν μέσω webcast ζωντανά κάποιες από τις εργασίες του, το site παρέμεινε «νεκρό». Πέρυσι, «χάκερς» διείσδυσαν στους υπολογιστές του φόρουμ και έκλεψαν προσωπικά δεδομένα μελών του.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι όσοι συμμετέχουν στο Φόρουμ διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο στις εξελίξεις των χωρών τους και διεθνώς. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι μία παγκόσμια οργάνωση που απαρτίζεται από περισσότερες από 1.000 μεγάλες εταιρείες. Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Μπιλ Γκέιτζ της Microsoft και ο Τζορτζ Σόρος διαδραματίζουν ρόλο κλειδί στο φόρουμ, μεταξύ των μελών του οποίου συμπεριλαμβάνεται και η γνωστή κυπριακή εταιρεία JOANNOU & PARASKEVAIDES (OVERSEAS) LTD. Κάθε εταιρεία – μέλος, πέραν της ετήσιας συνδρομής εκ 17.500 δολαρίων, καταβάλλει 7.500 δολάρια για κάθε σύνεδρο.