You are here

FT: Μπλόκο Κύπρου, Μάλτας για κυρώσεις κατά Ρωσίας

28/09/2022 06:35

Εκτός από την Ουγγαρία, η Κύπρος και η Μάλτα ενδέχεται να σταθούν εμπόδιο στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η ΕΕ έχει ήδη υιοθετήσει επτά δέσμες οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ωστόσο η Ουγγαρία έχει δηλώσει αντίθετη με την επιβολή νέων μέτρων. Προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις απαιτείται ομοφωνία των χωρών μελών.

Σύμφωνα με τους FT, μετά από πολλούς γύρους συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τίθεται στο προσκήνιο μια σειρά νέων περιορισμών στη Ρωσία με επίκεντρο την εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου τιμών του πετρελαίου.

«Αλλά οι πρεσβευτές προετοιμάζονται για έναν ακόμη παρατεταμένο αγώνα με την Ουγγαρία (και πιθανώς την Κύπρο και τη Μάλτα)», τονίζεται.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στη StockWatch ότι «αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε ενώπιον μας συγκεκριμένες κυρώσεις».

«Αυτό που γίνεται είναι διαβούλευση μεταξύ των κρατών για να καταλήξουμε με πρόταση προς την ΕΕ που θα τεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», πρόσθεσαν. «Θα διαβουλευθούμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας με στόχο να καταλήξουμε σε ένα πακέτο που θα επιτυγχάνει το στόχο του, που είναι αρνητικές επιπτώσεις για τη Ρωσία», τόνισαν, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών και να εξεταστεί τελικά εάν τα μέτρα θα έχουν περισσότερες επιπτώσεις στις εγχώριες οικονομίες παρά στη Ρωσία».

Σύμφωνα με τους Financial Times, άλλα μέτρα που περιλαμβάνονται στη δέσμη είναι πιθανό να είναι υποστηρικτικές πράξεις: Απαγόρευση εισαγωγών ρωσικών διαμαντιών για μη βιομηχανικούς σκοπούς, απαγόρευση εισαγωγών τμημάτων προϊόντων χάλυβα, μέτρα που στοχεύουν τη ρωσική πληροφορική και βιομηχανία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, περισσότερους περιορισμούς στις τράπεζες και περισσότερες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για ανώτερα στελέχη.

Όπως αναφέρεται, η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικών προϊόντων πυρηνικής ενέργειας και το μορατόριουμ στους Ρώσους πολίτες που αγοράζουν ακίνητα στην ΕΕ, που προτάθηκαν τόσο από την Πολωνία όσο και από τα κράτη της Βαλτικής, θεωρούνται πολύ δύσκολο για να επιτευχθεί ομοφωνία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να προχωρήσουν στην προετοιμασία και στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας σε άτυπο συμβούλιό τους στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζουζέπ Μπορέλ, μερικές ώρες μετά τη διαταγή του Ρώσου Προέδρου να γίνει μερική επιστράτευση στη χώρα του για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μπορέλ είπε πως οι 27 έλαβαν την πολιτική απόφαση να επιβληθούν νέες κλαδικές και ατομικές κυρώσεις.

Της Γεωργίας Χαννή