You are here

Γερμανία: Στάσιμη η οικονομία

19/11/2001 17:07
Στάσιμη παρέμεινε η Γερμανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2001 σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank). Η Γερμανική είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και αποτελεί σχεδόν το ένα τρίτο του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Είναι το δεύτερο συνεχές τρίμηνο που το ΑΕΠ της χώρας παραμένει στάσιμο. Τους πρώτους εννιά μήνες του 2001 η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 0.75% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Για το τέταρτο τρίμηνο οι πλείστοι αναλυτές εκτιμούν θα υπάρξει συρρίκνωση της Γερμανικής οικονομίας.

Αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι η σημερινή ανακοίνωση των στοιχείων θα ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει για πέμπτη φορά τα επιτόκια κάτω από το υφιστάμενο επίπεδο του 3.25%. Οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Βρετανίας μείωσαν φέτος το βασικό επιτόκιο 10 και 7 φορές, αντίστοιχα.

Σε συνδυασμό με τη στασιμότητα που υπάρχει στην Γερμανία, η αναπτυξιακή εικόνα της Ευρωζώνης παραμένει ζοφερή αφού και άλλες Ευρω-οικονομίες αναμένεται να συρρικνωθούν φέτος. Ήδη, η Ολλανδική οικονομία, συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο επηρεασμένη από την μείωση των εξαγωγών προς την Γερμανία ενώ η Γαλλική οικονομία αναμένεται να καταγράψει οριακή ανάπτυξη 0.3% το τρίτο τρίμηνο, τη χαμηλότερη της τελευταίας πενταετίας.