You are here

Χαστούκι Λε Πεν στην Ευρώπη

22/04/2002 03:42
Ηχηρό χαστούκι στις προσπάθεις για Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έδωσε χθες με την ψήφο του το 17% των Γάλλων ψηφοφόρων στέλνοντας τον εθνικιστή Λε Πεν στην δεύτερη Κυριακή των Γαλλικών εκλογών και τον Σοσιαλιστή Ζοσπίν στο σπίτι του. Σε μια από τις μεγαλύτερες μεταπολεμικές εκλογικές ανατροπές ο Λε Πεν κατάφερε να ξεπεράσει τον Γάλλο Πρωθυπουργό αναγκάζοντας τον σε παραίτηση. Με τον Λε Πεν στον δεύτερο γύρο θεωρείται βέβαιη πλέον η επανεκλογή του Ζακ Σιράκ κατά τον προσεχή δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο 73-χρονος ηγέτης της Γαλλικής ακροδεξιάς διακηρύσσει ανεπιφύλακτα την αντίθεσή του στην Νομισματική Ένωση και στην «υποδούλωση της Γαλλίας στο Ευρώ» τονίζοντας εμφατικά την ανάγκη να επανακυκλοφορήσει το Γαλλικό Φράγκο. Σχολιάζοντας την νίκη του Λε Πεν ο Γάλλος πολιτικός αναλυτής Ντομινίκ Μωϋσή την χαρακτήρισε ως ενδεικτική της κρίσης της Ευρώπης. Η νίκη Λε Πεν, είπε ο Γάλλος σχολιαστής στο CNN, αποτελεί πρόβλημα όχι μόνο για την Γαλλία αλλά και για την Ευρώπη – «για την Δημοκρατία στην Ευρώπη».

Η ιστορική νίκη του Λε Πεν επιβεβαίωσε την τάση που παρατηρείται τα τελευταία τρία χρόνια και σε άλλες χώρες της Ηπειρωτικής Ευρώπης και που θέλει την ακροδεξιά να κερδίζει έδαφος. Εντούτοις, είναι η πρώτη φορά που η ακροδεξιά κερδίζει τόσο μεγάλα ποσοστά σε μία από τις τρεις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ.

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ο Γάλλος Πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπίν είπε ότι αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη για την ήττα των Σοσιαλιστών και δήλωσε ότι θα παραιτηθεί στις 5 Μαίου, μέρα του δεύτερου γύρου των προεδρικών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ κάλεσε τον Γαλλικό λαό να ψηφίσει υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπέρ μιας ενωμένης και ισχυρής Γαλλίας. Από το 1997 ο Σιράκ συγκυβερνά την χώρα με τον Σοσιαλιστή Ζοσπίν.

Ο Λε Πεν έκτισε την πολιτική του καριέρα τασσόμενος εναντίον των ξένων μεταναστών, κυρίως αυτών από την Βόρεια Αφρική. Μάλιστα σε προηγούμενες εκλογές είχε δηλώσει ότι πρέπει να γίνουν μαζικές απελάσεις των μεταναστών γιατί παίρνουν τις εργασίες των Γάλλων πολιτών. Αρκετοί σχολιαστές έχουν συνδέσει την ακροδεξιά και με το κύμα αντι-Σημιτισμού που έχει σαρώσει την χώρα τον τελευταίο μήνα λόγω των γεγονότων στη Μέση Ανατολή.

Πηγή Φώτο: BBC