You are here

ΗΠΑ: Πάνω η ανεργία κάτω τα επιτόκια

10/12/2001 09:58
Με την ανεργία να ανεβαίνει στα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 χρόνων - στο 5.7% τον Νοέμβριο - και την Αμερική να διανύει την πρώτη περίοδο οικονομικής κρίσης μετά από μια δεκαετία, δεν απομένουν πολλές επιλογές για την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) από το να μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 1,75% στην αυριανή της συνεδρία στην Ουάσινγκτον.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να ανυψώσει την εμπιστοσύνη του Αμερικανών για την βελτίωση της οικονομίας και να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αφού η μείωση της τιμής του πετρελαίου και η ανοδική πορεία του χρηματιστηρίου δεν φαίνονται να είναι από μόνα τους αρκετά. Η ψηλή ανεργία και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τρομοκρατικά κτυπήματα, επιστολές άνθρακα και συνέχιση του πολέμου στο Αφγανιστάν αποτελούν αποσταθεροποιητικούς παράγοντες για την σύντομη ανάκαμψη της οικονομίας.

Αυτή θα είναι η ενδέκατη μείωση επιτοκίου από την Fed για αυτό το έτος, και με την πιθανή αυριανή εξέλιξη το αμερικανικό βασικό επιτόκιο θα κατρακυλήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 χρόνων.