You are here

Ιράκ: Τις εντυπώσεις ο Σαντάμ...

24/03/2003 15:09
Παρά τον ανελέητο βομβαρδισμό

Με το Ιράκ να κερδίζει μέχρι στιγμής «τη μάχη των εντυπώσεων», συνεχίζεται ο πόλεμος των συμμαχικών δυνάμεων για επικράτηση κατά του Προέδρου της χώρας Σαντάμ Χουσέιν.

Ο απολογισμός των νεκρών, αγνοουμένων και συλληφθέντων μεταξύ των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων συνεχώς αυξάνεται, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση στην παγκόσμια κοινή γνώμη, αλλά και έντονες αντιδράσεις από Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ, προκάλεσε η προβολή του βίντεο με τους πέντε αμερικανούς που συνέλαβαν οι ιρακινές δυνάμεις.

Στη Νασιρίγια, με τις δύο στρατηγικής σημασίας γέφυρες πάνω από τον Ευφράτη, σημειώνονται οι σκληρότερες μέχρι στιγμής μάχες στις πέντε ημέρες που διαρκεί η υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική εκστρατεία, ενώ ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μετέδωσε σήμερα η Ιρακινή τηλεόραση, υποστήριξε ότι η νίκη του Ιράκ έναντι των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων είναι κοντά. Φορώντας τη πράσινη στρατιωτική του στολή, ο Σαντάμ Χουσέιν, υποστήριξε «ότι οι μουντζαχεντίν και ο λαός του Ιράκ θα νικήσουν τον εχθρό» προβλέποντας ότι η νίκη των στρατιωτικών «θα είναι άμεση».

Παρακινώντας τα ιρακινά στρατεύματα να κτυπήσουν τον εχθρό με δύναμη και ακρίβεια υποστήριξε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν παγιδευτεί, καθώς οι Ιρακινοί ανθίστανται ηρωικά και έχουν προκαλέσει σοβαρές απώλειες στις εχθρικές δυνάμεις.

Στον αντίποδα, τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υποστήριξαν ότι η προβολή από την τηλεόραση εικόνων, με τους Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου και ιδιαίτερα η παρουσίαση τους υπό φόβου και κατατρομοκράτησης «παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης και όλους τους κανόνες του πολέμου». Εξάλλου ο Τόνι Μπλερ, σε ομιλία του προς τα βρετανικά στρατεύματα, κατηγόρησε μεταξύ άλλων, τον Ιρακινό Πρόεδρο ότι έχει κατασπαταλήσει τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας και βασανίζει και δολοφονεί ανθρώπους, κατά βούληση, στο Ιράκ.

Ελλάδα - Απέλαση Ιρακινού διπλωμάτη

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Μπεγλίτης επιβεβαίωσε σήμερα την απέλαση από την Αθήνα του Ιρακινού διπλωμάτη Άρακ Αμπντάλα, ο οποίος υπηρετούσε ως δεύτερος τη τάξει στην ιρακινή πρεσβεία.

Ο διπλωμάτης, είπε ο κ. Μπεγλίτης, σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών αρμόδιων αρχών είχε προβεί σε ενέργειες εκτός του πλαισίου της διπλωματικής αποστολής του Ιράκ στην Αθήνα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις ενέργειες του Ιρακινού διπλωμάτη.