You are here

Ιταλία: Ευρω-κλονισμός...

08/01/2002 07:54
Αλυσιδωτές είναι αντιδράσεις στην Ιταλία μετά την σχετική αποτυχία της κυκλοφορίας του Ευρώ στην χώρα. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Financial Times, η ανεπιτυχής κυκλοφορία του νομίσματος στην χώρα έχει φέρει σε ρήξη τα μέλη του Ιταλικού υπουργικού συμβουλίου με αποτέλεσμα την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας και πρώην Προέδρου του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου Renato Ruggiero. Ο Ruggiero, που θεωρείται από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, παραιτήθηκε κατηγορώντας συναδέλφους του ότι υπέσκαψαν το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα και ταυτόχρονα την θέση της Ιταλίας στην Ευρώπη. Ο Ιταλός υπουργός επισήμανε την ελλιπή ενημέρωση και την ανεπαρκή προετοιμασία που έγινε για το Ευρώ επιρρίπτοντας την ευθύνη για την μικρή αποδοχή του νομίσματος στον Ευρωσκεπτικισμό ορισμένων μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Silvio Berlusconi ανέλαβε ρόλο πυροσβέστη στην Κυβέρνηση χωρίς όμως επιτυχία αφού πέραν της προχθεσινής παραίτησης πρέπει πλέον να αντιμετωπίσει και τα πυρά της αντιπολίτευσης που επίσης κατηγορεί την Κυβέρνηση για την κατάντια της χώρας. Η Ιταλία είναι στην τελευταία θέση ανάμεσα στις 12 χώρες της Ευρωζώνης στο βαθμό αποδοχής του Ευρώ. Τις πρώτες τρεις εργάσιμες μέρες του 2002 μόλις 3% των Ιταλών έκαναν τις συναλλαγές τους σε Ευρώ σε σύγκριση με 20% στην Ελλάδα.

Πέραν της αντιπολίτευσης όμως, ο κύριος Berlusconi καλείται να αντιμετωπίσει και τα πυρά των Ευρωπαίων συναδέλφων του που έδειξαν χθες ανησυχία για τα τεκταινόμενα στην Ιταλία. Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την βαθιά του θλίψη για την παραίτηση Ruggiero και ο Βέλγος ΥΠΕΞ εξέφρασε ανησυχίες για την νίκη των Ευρωσκεπτικιστών στην Κυβέρνηση Berlusconi.