You are here

Κλείνει τα φτερά της η Sabena

07/11/2001 07:23
Εβδομήντα-οκτώ χρόνια μετά τη δημιουργία της, η Βελγική αεροπορική εταιρεία Sabena ανακοίνωσε χθες ότι θα κηρύξει πτώχευση. Η απόφαση πάρθηκε μετά την ανεπιτυχή κατάληξη των προσπαθειών της Sabena να πείσει ιδιώτες επενδυτές να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία περιέπεσε τα τελευταία χρόνια.

Της ανακοίνωσης προηγήθηκαν έντονες σκηνές στο αεροδρόμιο των Βρυξελών όταν το προσωπικό της εταιρείας (που ανέρχεται σε 12,000 άτομα) κατήλθε σε απεργία, με αποτέλεσμα την ακύρωση όλων των πτήσεων της Τρίτης. Η διεύθυνση της εταιρείας έχει σχέδια για εργοδοσία του 50% των ατόμων αυτών με τη δημιουργία μιας νέας, μικρότερης εταιρείας, που θα επικεντρωθεί σε ευρωπαϊκές κυρίως πτήσεις. Η εταιρεία αυτή ίσως δημιουργηθεί σε συνεργασία με την Virgin Express.

Η Sabena, της οποίας ο κύριος μέτοχος συνεχίζει να είναι η Βελγική κυβέρνηση, έχει χρέη περίπου $2 δις. Η εταιρεία άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα προσαρμογής όταν ο τομέας των αερομεταφορών ιδιωτικοποιήθηκε με Ευρωπαϊκές οδηγίες. Η δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιπέσει η εταιρεία επιταχύνθηκε από τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου με τις γνωστές συνέπειες για τον τομέα των αερομεταφορών. Μεγάλο μέρος του προβλήματος δημιούργησε το ναυάγιο της συμμαχίας Sabena-Swissair. Τον περασμένο μήνα, όταν η Ελβετική εταιρεία έφτασε στα πρόθυρα χρεοκοπίας, αναγκάστηκε να ακυρώσει τη συμμαχία της με τη Sabena.