You are here

Λευκός Οίκος καλεί Hollywood

10/11/2001 01:06
Στην εποχή της Casablanca φαίνεται να επιστρέφει ο Λευκός Οίκος με στόχο να επιστρατεύσει το ταλέντο και τη φαντασία των ανθρώπων του Hollywood για να ανυψώσει το ηθικό του Αμερικανικού λαού. Το σενάριο της Casablanca, της ταινίας που προβλήθηκε το 1942 και χρωματίστηκε μετά από παρέμβαση του Λευκού Οίκου με έντονο πατριωτικό χρώμα, είναι γνωστό: ο κυνικός και πληγωμένος Humphrey Bogart θυσιάζει την επανένωση με την αγαπημένη του για να πολεμήσει στο πλευρό των συμμάχων.

“Εύχομαι να μην έρθουν για να μας πουν τί ταινίες να σκηνοθετήσουμε” λέει στο CNN ο Πρόεδρος της Motion Picture, Jack Valenti, αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη των γκούρου του Λευκού Οίκου στην Καλιφόρνια.

Εντούτοις, ίσως η Αμερικανική κοινωνία και ο Λευκός Οίκος να χρειάζονται το Hollywood περισσότερο από ποτέ. Οι πληγές από τα τρομοκρατικά κτυπήματα και τον άνθρακα είναι ακόμα ανοικτές. Αν μη τι άλλο, η 11η Σεπτεμβρίου, ήταν η πρώτη φορά που η χώρα έγινε αντικείμενο επίθεσης μετά το Pearl Harbor.

Η Αμερική όμως χρειάζεται τη δύναμη του Hollywood και για κάτι άλλο: για να πείσει τον υπόλοιπο κόσμο ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι η μάχη της ανθρωπότητας. Άλλωστε, δεν είναι μυστικό: το Hollywood είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής -- “εισβάλλει” με ευκολία σε όλα τα νοικοκυριά του κόσμου.