You are here

Οι ΗΠΑ κάνουν περίπατο στη Βαγδάτη

09/04/2003 13:37
- Τελειώνουν στο Ιράκ…
- Χάος και λεηλασίες


Σκηνές χαράς εκτυλίσσονται στις ανατολικές και τις βορειο-ανατολικές συνοικίες της Βαγδάτης, σημάδι για την αρχή του τέλους του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ η απουσία κάθε ίχνους εξουσίας είναι εμφανής από τους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας όπου έχουν αρχίσει εκτεταμένες λεηλασίες κτιρίων και καταστημάτων. Δημοσιογράφοι και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις προέλασαν το πρωί στην ανατολική πλευρά της πόλης κινούμενες για να συναντήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει θέσεις στη δυτική όχθη του Τίγρη.

Οι ιρακινοί μαχητές εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και εκδιώχθηκαν από το σιιτικό προάστιο Σαντάμ Σίτι, όπου σημειώθηκαν λεηλασίες. Οι κάτοικοι επέδραμαν σε καταστήματα και σπίτια για να αρπάξουν τρόφιμα και έπιπλα. Δημοσιογράφοι είδαν ιρακινούς πολίτες να λεηλατούν επίσης δημόσια κτίρια, όπως η έδρα του ΟΗΕ και το κτίριο της Ολυμπιακής Επιτροπής στην ανατολική πλευρά του κέντρου της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες οι κάτοικοι του Σαντάμ Σίτι εξεδίωξαν τους πιστούς στο ιρακινό καθεστώς ενόπλους, πριν από την άφιξη των αμερικανικών δυνάμεων στο προάστιο. Αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στη συνοικία Αχ Σάαμπ, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης και στη συνοικία Αλ Κίντι, σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από το κέντρο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η προέλαση των αμερικανικών δυνάμεων έγινε χωρίς να υπάρξει αντίσταση, καθώς οι ιρακινοί μαχητές είχαν προηγουμένως εγκαταλείψει τις θέσεις τους.

Επίσης σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες οι αμερικανικές δυνάμεις απάντησαν σε πυρά που δέχθηκαν από το νοσοκομείο Αλ Κίντι.