You are here

Προμήνυμα σύντομης νίκης η κατάληψη του αεροδρομίου της Βαγδάτης;

04/04/2003 10:52
Νέες σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις αμερικανικές και ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν από το πρωί στο αεροδρόμιο «Σάνταμ Χουσέιν» στα περίχωρα της Βαγδάτης, την ώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν ανακοινώσει ότι ελέγχουν «πιθανότατα το 80%» του αεροδρομίου. Την ίδια στιγμή διαρρέουν από το Πεντάγωνο νέες αισιόδοξες εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η Βαγδάτη μπορεί να πέσει στις επόμενες 36 ώρες και μάλιστα χωρίς μεγάλη αντίσταση. Πηγή της αισιοδοξίας η βεβαιότητα ότι το καθεστώς έχασε σχεδόν τον έλεγχο της κατάστασης, κι από ώρα σε ώρα θα καταρρεύσει.

Από αμερικανικές στρατιωτικές πηγές έγινε γνωστό ότι 320 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Βαγδάτης, η οποία συνεχίζεται. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, στη διάρκεια των συγκρούσεων καταστράφηκαν 31 αντιαεροπορικά πυροβόλα, 23 φορτηγά, ένα όχημα γεμάτο πυρομαχικά και τρία τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού του ιρακινού στρατού.

Τουλάχιστον επτά ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν πριν από λίγη ώρα στα νότια προάστια της Βαγδάτης, στην κατεύθυνση δηλαδή που βρίσκεται το αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας, ενώ όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία οι ιρακινές δυνάμεις βάλλουν από το εσωτερικό της περιμέτρου του αεροδρομίου.

«Πάνω από την πόλη πετούν αεροπλάνα. Το έδαφος σείεται», μεταδίδει ανταποκριτής του «Ρόιτερς» στη Βαγδάτη, προσθέτοντας ότι ακούστηκαν και αντιαεροπορικά πυρά. Ο αμερικανικός στρατός έχει χάσει 54 άνδρες από την ημέρα που εκδηλώθηκε η επίθεση στο Ιράκ, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

Ωστόσο, για την τακτική που θα ακολουθήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα για την κατάληψη της Βαγδάτης, αδιευκρίνιστη ακόμη παραμένει η πολεμική πορεία την οποία θα ακολουθήσουν, μετά την ολοκλήρωση της κατάληψης του Διεθνούς Αεροδρομίου Σάνταμ Χουσέιν.

Εκείνο που προβληματίζει έντονα τους σχεδιαστές του Πενταγώνου είναι η έλλειψη ισχυρής αντίστασης από τις ιρακινές δυνάμεις. Αν αυτό θεωρηθεί πρόκριμα της μάχης της Βαγδάτης, τότε ίσως ακόμη και με εισβολή κατά μέτωπο, η μάχη δεν θα είναι δύσκολη.

Για την πολιορκία, που σύμφωνα με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Μάγιερ δεν θα αποτελεί ούτε γενική επίθεση, ούτε κλασική πολιορκία, οι Αμερικανοί επιτελείς έχουν μπροστά τους δύο σενάρια. Το πρώτο, παρομοιάζει με τη σχεδόν επιτυχή πολιορκία της Βασόρας, όπου αν και τα στρατεύματα των Βρετανών έχουν διεξάγει έρευνες σπίτι με σπίτι, έχουν την πόλη περικυκλωμένη, πλην όμως επιτρέπουν την είσοδο και την έξοδο πολιτών. Παράλληλα όμως χτυπούν κάθε στρατιωτικό στόχο που παρουσιάζεται. Με αυτό τον τρόπο ελπίζουν σε λαϊκή εξέγερση κατά του καθεστώτος.

Το άλλο σενάριο προνοεί περικύκλωση της πόλης, αλλά αντί της μετατροπής της σε απέραντο πεδίο μάχης, να μετατραπεί σε ένα πεδίο αποτελούμενο από πολλούς εξειδικευμένους στόχους. Ήδη, βάσει αυτού του σχεδίου, στο αεροδρόμιο θα εγκατασταθεί η νέα μεταβατική κυβέρνηση, ενώ οι αμέσως επόμενοι στόχοι θα είναι οι υποσταθμοί ηλεκτρικού ρεύματος, το σύστημα ύδρευσης και τα υπόλοιπα του τηλεπικοινωνιακού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου και του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού.

Όσο για το ξεκαθάρισμα των εστιών άμυνας, η πόλη θα τεμαχιστεί σε τομείς που θα ξεκαθαρίζονται, το επόμενο βήμα θα είναι οι γέφυρες και τέλος τα πάρκα και γήπεδα, για να μπορούν να προσγειώνονται τα ελικόπτερα.