You are here

Σποραδικές μάχες εκ του συστάδην στη Βαγδάτη

10/04/2003 11:55
Άφαντος ο Σάνταμ

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν το πρωί κοντά σε ένα από τα προεδρικά μέγαρα του Σάνταμ Χουσέιν, στα περίχωρα της Βαγδάτης. Μία φάλαγγα τεθωρακισμένων των Αμερικανών πεζοναυτών δέχθηκε πυρ από μεγάλη ομάδα Ιρακινών ενόπλων. Επίκεντρο των συγκρούσεων είναι ένα μουσουλμανικό τέμενος όπου σύμφωνα με φήμες μπορεί να έχει βρει καταφύγιο ο Ιρακινός ηγέτης.

Στο μεταξύ, τα αμερικανικά άρματα μάχης έχουν καταλάβει θέσεις στο κέντρο της Βαγδάτης και ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της ιρακινής πρωτεύουσας, ενώ για πρώτη φορά μετά από τρεις εβδομάδες πολέμου η πόλη πέρασε μια σχετικά ήρεμη νύκτα χωρίς βομβαρδισμούς. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές σποραδικές ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις σημειώθηκαν και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης στα περίχωρα της Βαγδάτης.

Πάντως το κενό εξουσίας που παρατηρείται μετά την κατάρρευση των μηχανισμών του ιρακινού καθεστώτος οδήγησε τους περισσότερους κατοίκους της πόλης να κλειστούν στα σπίτια τους, φοβούμενοι λεηλασίες των περιουσιών τους και ενέργειες αντεκδίκησης.

Όλα αυτά μετά από ένα 24ωρο κατά το οποίο κάτοικοι της ιρακινής πρωτεύουσας αποκαθήλωσαν τα σύμβολα εξουσίας του ιρακινού καθεστώτος, καταστρέφοντας ανδριάντα και προσωπογραφίες του Σαντάμ Χουσέιν και λεηλατώντας κυβερνητικά κτίρια.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, χαρακτήρισε «εκπληκτικές και ιστορικές» τις σκηνές που εξελίχθηκαν στη Βαγδάτη την Τετάρτη. Ο κ. Ράμσφελντ προειδοποίησε ότι η πολεμική αναμέτρηση των αμερικανικών δυνάμεων με τις ιρακινές δεν έχει τελειώσει και παραδέχθηκε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν έχουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την ιρακινή πρωτεύουσα. «Σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε την εξαφάνιση του καθεστώτος. Σε μεγάλο τμήμα του Ιράκ αυτό έχει επιτευχθεί, αλλά σε ορισμένες περιοχές δεν έχουμε κατορθώσει κάτι τέτοιο» είπε ο κ. Ράμσφελντ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσέιν κατέλαβε τη θέση που τού αξίζει στο πάνθεο των αποτυχημένων στυγνών δικτατόρων.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο ο Ιρακινός ηγέτης βρίσκεται εν ζωή και που έχει καταφύγει μετά την κατάληψη της Βαγδάτης από τις αμερικανικές δυνάμεις.