You are here

Συμφωνία με Μπαχέιν για κατάργηση θεωρήσεων διαβατηρίων

13/09/2021 17:56

Συμφωνία για κατάργηση των θεωρήσεων για κατόχους διπλωματικών, ειδικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων μεταξύ Κύπρου και Μπαχρέιν υπέγραψαν σήμερα, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, οι Υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Νίκος Χριστοδουλίδης και Abdullatif bin Rashid Alzayani.

Το απόγευμα οι δυο Υπουργοί είχαν συνάντηση, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη στο Μπαχρέιν, όπου τον συνοδεύουν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, Χριστοδουλίδης και Alzayani συζήτησαν σε βάθος ζητήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου-Μπαχρέιν, σε συνέχεια και των επίσημων συνομιλιών, της συνεργασίας των δύο χωρών σε περιφερειακό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, καθώς και των σχέσεων ΕΕ-Μπαχρέιν.

Όπως αναφέρεται, οι δύο Υπουργοί σημείωσαν με ικανοποίηση την κοινή βούληση των δύο πλευρών, όπως αυτή προέκυψε από τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη, για ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε αριθμό από συγκεκριμένους τομείς.

Περαιτέρω, προστίθεται, «διαπίστωσαν ότι Κύπρος και Μπαχρέιν, ως μικρά νησιωτικά κράτη σε μια συχνά ταραχώδη περιοχή, έχουν κοινό συμφέρον να εντείνουν τις προσπάθειες τους για ενδυνάμωση του διαλόγου και της περιφερειακής συνεργασίας, με τρόπο που να ενισχύεται η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας ανάμεσα σε άλλα και τη θετική δυναμική που έχει δημιουργηθεί από την υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ για ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Αραβικών χωρών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το Μπαχρέιν, με το Ισραήλ». 
 
Κατά τη συνάντηση, συνεχίζει η ανακοίνωση, εξετάσθηκαν και τα επόμενα βήματα με στόχο την υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης, συμπεριλαμβανομένου μεταξύ άλλων και μέσω της ανταλλαγής επισκέψεων, της διεξαγωγής πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών και της συνεργασίας σε επίπεδο Διπλωματικών Ακαδημιών, ενώ ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις αναφορικά με το ενδεχόμενο προσχώρησης του Μπαχρέιν στο δίκτυο τριμερών μηχανισμών συνεργασίας που από κοινού έχουν εγκαθιδρύσει με χώρες της περιοχής Κύπρος και Ελλάδα.
 
Συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο που το Μπαχρέιν δύναται να διαδραματίσει κατά τη συζήτηση συναφών ζητημάτων στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.   
 
Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις σχέσεις ΕΕ - Μπαχρέιν και του θετικού ρόλου που συστηματικά διαδραματίζει η Κύπρος προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πρόθεσή του όπως στο προσεχές διάστημα προσκαλέσει τον κ. Alzayani σε πρόγευμα εργασίας στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ.  

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η Κύπρος και το Μπαχρέιν συνδέονται διαχρονικά με στενούς, ιστορικούς δεσμούς φιλίας. Δύο νησιωτικά κράτη που ανήκουν σε μια περιοχή πολύπλοκη, συνάμα όμως και πολλά υποσχόμενη, πρόσθεσε.
 
Σήμερα, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, «είχαμε μια εκτενή συζήτηση για τις διμερείς μας σχέσεις και για το πώς μπορούμε να τις διευρύνουμε και να τις εμβαθύνουμε περαιτέρω, καθώς και για τις περιφερειακές εξελίξεις και τις σχέσεις της ΕΕ με το Μπαχρέιν».

Αναφέρθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας για κατάργηση των θεωρήσεων για κατόχους διπλωματικών, ειδικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων μεταξύ των δύο χωρών και είπε πως αποφάσισαν να προωθήσουν τις σχέσεις των δυο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως η συνεργασία μεταξύ των διπλωματικών τους ακαδημιών και η πραγματοποίηση πολιτικών διαβουλεύσεων.

«Όσον αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, πρωτίστως θα ήθελα να συγχαρώ το Μπαχρέιν για τις ιστορικές Συμφωνίες του Αβραάμ, οι οποίες είναι καταλυτικής σημασίας στον άνεμο αλλαγής που παρατηρούμε να φυσά στην περιοχή μας. Συζητήσαμε τρόπους με τους οποίους το Μπαχρέιν μπορεί να ενταχθεί στους μηχανισμούς τριμερούς συνεργασίας που καθιέρωσε η Κύπρος με την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής (όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη)», πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ.

Σημείωσε πως «η  Κύπρος ως χώρα της περιοχής και ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει την ακλόνητη πεποίθηση ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην περιοχή. Σκοπεύω να καλέσω τον Δρα Abdullatif σε πρόγευμα εργασίας με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ώστε να συζητήσουμε τρόπους περαιτέρω προώθησης των σχέσεων της ΕΕ με το Μπαχρέιν. Η Κύπρος προσπαθεί αδιάλειπτα να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες τις προοπτικές της περιοχής και θα συνεχίσει να το πράττει», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Είπε, τέλος, πως θα συνεχίσουν τον διάλογό τους σε συνάντηση που θα έχουν στη Νέα Υόρκη.