You are here

Συνεργασία τεχνολογικών κολοσσών Κίνας με Κύπρο

09/11/2019 17:10

Με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για συνεργασία τεχνολογικών κολοσσών της Κίνας με ερευνητικά κέντρα, εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιχειρηματίες της Κύπρου, η κοινοβουλευτική και επιχειρηματική αποστολή, υπό τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, που βρίσκεται στην Κίνα, πραγματοποίησε το Σάββατο σειρά επισκέψεων σε τεχνολογικές εταιρείες και οργανισμούς στην ραγδαία αναπτυσσόμενη πόλη Σεντζέν, όπου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τα εντυπωσιακά επιτεύγματά τους.

Η αποστολή επισκέφθηκε τα γραφεία της κινεζικής εταιρείας πολυεθνικής δικτύωσης και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών Huawei, όπου συναντήθηκε με διευθυντικά στελέχη της και έτυχε ξενάγησης. Επίσης πραγματοποίησε επίσκεψη στο κέντρο παροχής χρηματοπιστωτικών, ασφαλιστικών και ψηφιακών υπηρεσιών Ping’ an όπου έτυχε ενημέρωσης για τις υπηρεσίες αυτές, καθώς επίσης και στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων Gheung Kong, που θεωρείται μια εκ των κορυφαίων στον τομέα της.
 
Σε δηλώσεις του, ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να φέρει κοντά στην Κύπρο ξένα ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, επενδυτικούς οργανισμούς και επιχειρηματίες, ώστε να μετατραπεί η Κύπρος σε μια σύγχρονη οικονομία, στα πλαίσια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, και «να μπορούμε να μπούμε στην εποχή που η έρευνα να μετατρέπεται σε παραγωγή και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για το επιστημονικό προσωπικό».
 
Είπε ακόμη πως «η Κίνα έχει την τεχνογνωσία, έχει τη δύναμη και την οικονομική δυνατότητα να συνεργαστεί με τη μικρή Κύπρο και με το δυνατό ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε, τα πανεπιστήμιά μας, ώστε να μπει η Κύπρος σε μια άλλη εποχή».
 
«Πιστεύω κάναμε κάποια μικρά βήματα τα τελευταία δυο χρόνια με τις πρωτοβουλίες της Βουλής. Έγιναν πάρα πολλά και από την εκτελεστική εξουσία, και νομίζω με συνέργειες όλων μπορούμε να ελπίζουμε ότι η Κύπρος θα μπει σε έναν νέο δρόμο της ψηφιακής οικονομίας», είπε ο κ. Συλλούρης.
 
Ανέφερε πως στόχος της επίσκεψης στην Σεντζέν ήταν «να συναντηθούμε με εταιρείες τεχνολογίας, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα με στόχο να διερευνηθεί η πιθανότητα να υπάρξουν συνεργασίες».
 
Υπενθύμισε πως η κυπριακή Βουλή έχει διοργανώσει συνέδρια για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, και ανέλαβε πρωτοβουλία για προώθηση της τεχνολογίας Blockchain που θα προχωρήσει, για να γίνει και η νομοθετική ρύθμιση σε σχέση με αυτήν πιθανόν πριν το καλοκαίρι, όπως είπε.
 
Ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως «παρόλο που ήρθαμε προετοιμασμένοι για δούμε μίαν ανάπτυξη στην τεχνολογία και να ζητήσουμε συνεργασία ο εντυπωσιασμός ήταν μεγάλος γιατί δεν ήταν μόνο τα επιτεύγματα και η πρόοδος στον τεχνολογικό τομέα αλλά ακόμα περισσότερο η διασύνδεση του τεχνολογικού τομέα, της τεχνητής νοημοσύνης με θέματα που άπτονται οικονομικών ζητημάτων, του τραπεζικού συστήματος, του πώς λειτουργούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, ακόμα και θεμάτων της καθημερινότητας, δηλαδή οι έξυπνες πόλεις και το πώς μετατρέπεται η τεχνολογία σε μεγάλο βοήθημα για τα θέματα υγείας».

 Είναι αυτό το οποίο θα θέλαμε να αξιοποιήσαμε και για αυτό θα θέλαμε τη συνεργασία τους, ανέφερε.
 
Η κυπριακή αποστολή επισκέφθηκε επίσης το Σάββατο στην πόλη Σεντζέν, έκθεση για τα επιτεύγματα των τελευταίων σαράντα χρόνων από τότε δηλαδή που άρχισε μεταρρύθμιση και το άνοιγμα της Κίνας προς τον έξω κόσμο καθώς και το Κέντρο Σύγχρονων Τεχνών και Πολεοδομικού Σχεδιασμού.
 
Οι βουλευτές που συμμετέχουν στην αποστολή είναι οι Νίκος Τορναρίτης, Γεώργιος Τ. Γεωργίου, Χριστάκης Τζιοβάνης, Γεώργιος Προκοπίου, Ηλίας Μυριάνθους και Μιχάλης Γιωργάλλας.

Η κοινοβουλευτική αποστολή πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα με πρόσκληση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της χώρας.

Στο μεταξύ σήμερα υπεγράφη στη Σεντσέν στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής, Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Pundi X, εταιρεία ανάπτυξης της τεχνολογίας blockchain με βάση τη Σιγκαπούρη και της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Borghese Ventures που εδρεύει στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, με αυτή τη συνεργασία, η Pundi X και η Borghese Ventures πρόκειται να δημιουργήσουν από κοινού μία επιτροπή η οποία θα εντοπίσει και θα αξιολογήσει τις πιθανές εφαρμογές έργων μέσω της τεχνολογίας blockchain που να βοηθήσουν τις κυπριακές επιχειρήσεις αλλά και τη κυβέρνηση. Στη συνέχεια θα εγκαθιδρυθεί μία κυπριακή νομική οντότητα η οποία θα στοχεύσει στην υλοποίηση υπηρεσιών της τεχνολογίας blockchain και στη δημιουργία δικτύου πληρωμών μέσω blockchain στη Κύπρο που θα τροφοδοτεί η τεχνολογία Pundi X.